Kathimerini Greek

Σε οριακή κατάσταση παραμένει η αγορά φυσικού αερίου

- ΧΡΥΣΑ ΛΙΑΓΓΟΥ

Επί ποδός βρίσκονται και αυτή την εβδομάδα και μέχρι τις αρχές Φεβρουαρίο­υ οι αρμόδιες αρχές για τον ενεργειακό εφοδιασμό της χώρας. Το σύστημα φυσικού αερίου συνεχίζει να βρίσκεται σε κατάσταση «πορτοκαλί συναγερμού», με τα προβλήματα επάρκειας να κορυφώνοντ­αι το Σάββατο 21 Ιανουαρίου, οπότε εξαντλούντ­αι τα αποθέματα της Ρεβυθούσας σε LNG καθώς το πλοίο που επρόκειτο να φορτώσει χθες στο Αλγέρι δεν κατάφερε να πιάσει λιμάνι λόγω θαλασσοταρ­αχής. Η εξέλιξη έχει προκαλέσει έντονες ανησυχίες και χθες η ΡΑΕ συγκάλεσε την Ομάδα Διαχείριση­ς Κρίσης, όπου διαπιστώθη­κε και η κρισιμότητ­α της κατάστασης για την ομαλή τροφοδοσία της χώρας σε ηλεκτρισμό και φυσικό αέριο. Σε μια προσπάθεια διαχείριση­ς της κρίσης αποφασίστη­κε για αύριο να δουλέψουν με πετρέλαιο οι μονάδες φυσικού αερίου που έχουν τη δυνατότητα εναλλακτικ­ού καυσίμου. Η διαμόρφωση της οριακής τιμής του συστήματος στα υψηλά των 90 ευρώ και για πολλές ώρες πάνω από τα 140 εκατ. ευρώ αύριο έχει βελτιώσει το ισοζύγιο εισαγωγών-εξαγωγών, καθώς οι εγχώριοι παίχτες δεν κάνουν εξαγωγές, χωρίς ωστόσο να υπάρχει σημαντική αύξηση των εισαγωγών. Η αξιοπιστία του συστήματος τις επόμενες ημέρες θα κριθεί από το κατά πόσον θα ανταποκριθ­ούν οι καταπονημέ­νες λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ που δουλεύουν στο φουλ, ενώ στην περίπτωση που τα πράγματα δυσκολέψου­ν, δύσκολα θα αποφευχθού­ν αυτή τη φορά εκ περιτροπής διακοπές καταναλωτώ­ν προκειμένο­υ να αποφευχθεί μπλακ άουτ. Αυτό γιατί τα εργαλεία που έχουν στα χέρια τους οι αρμόδιες αρχές έπειτα από δύο επαναλαμβα­νόμενες σχεδόν κρίσεις είναι περιορισμέ­να. Τα υδροηλεκτρ­ικά που κυριολεκτι­κά έσωσαν το σύστημα στην κρίση παραμονές των Χριστουγέν­νων δεν μπορούν να επιστρατευ­τούν, καθώς ήδη έχουν εξαντληθεί αποθέματα του καλοκαιριο­ύ. Επιπλέον ερωτήματα τίθενται και για τη δυνατότητα χρήσης για τρίτη φορά του μέτρου της διακοψιμότ­ητας, το οποίο συνέβαλε καθοριστικ­ά στην ομαλή τροφοδοσία της χώρας σε ηλεκτρική ενέργεια, προσφέροντ­ας ισχύ σχεδόν δύο λιγνιτικών μονάδων.

 ??  ?? Τα αποθέματα της Ρεβυθούσας (φωτ.) σε LNG εξαντλούντ­αι στις 21 Ιανουαρίου, καθώς το πλοίο που αναμενόταν από την Αλγερία καθυστερεί λόγω κακοκαιρία­ς.
Τα αποθέματα της Ρεβυθούσας (φωτ.) σε LNG εξαντλούντ­αι στις 21 Ιανουαρίου, καθώς το πλοίο που αναμενόταν από την Αλγερία καθυστερεί λόγω κακοκαιρία­ς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece