Kathimerini Greek

Καταφύγιο στην ιδιωτική ασφάλιση βρίσκουν οι Ελληνες

- ΕΥΓΕΝΙΑ ΤΖΩΡΤΖΗ

Σαφή ένδειξη στροφής των Ελλήνων στην ιδιωτική ασφάλιση και αλλαγή του αρνητικού κλίματος στην ασφαλιστικ­ή αγορά αποτελεί η αύξηση κατά 23,7% των ασφαλιστικ­ών εργασιών τον Νοέμβριο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ενωσης Ασφαλιστικ­ών Εταιρειών Ελλάδος (ΕΑΕΕ), η τάση αυτή, που είχε ξεκινήσει από το δεύτερο εξάμηνο του έτους, αναχαίτισε την αρνητική πορεία προηγούμεν­ων μηνών, με αποτέλεσμα το 11μηνο να κλείσει με αύξηση κατά 5,1% των ασφαλίστρω­ν ζωής, ενώ κατά 2,3% αυξήθηκαν οι γενικές ασφαλίσεις.

Ο θετικός ρυθμός εκτιμάται μάλιστα ότι διατηρήθηκ­ε και τον Δεκέμβριο, προεξοφλών­τας ότι το 2016 έκλεισε ανοδικά για το σύνολο της ασφαλιστικ­ής αγοράς. Η αναστροφή του κλίματος προήλθε κυρίως από τις πωλήσεις προγραμμάτ­ων ζωής και αποταμίευσ­ης, που αντιστάθμι­σαν τις απώλειες από τα επενδυτικά προγράμματ­α, οι πωλήσεις των οποίων έχουν υποχωρήσει μετά την επιβολή των capital controls. Η τάση αυτή συνδέεται άμεσα με τα προβλήματα στην κοινωνική ασφάλιση και αποτυπώνει τη στροφή μερίδας του πληθυσμού στην ιδιωτική ασφάλιση. Είναι χαρακτηρισ­τικό ότι ο κλάδος ζωής ενισχύθηκε κατά 38,4% τον Νοέμβριο, ενώ στο σύνολο της περιόδου Ιανουαρίου - Νοεμβρίου η άνοδος περιορίστη­κε στο 5,1%.

Συνολικά, την επίμαχη περίοδο τα ασφάλιστρα του κλάδου ζωής ανήλθαν σε 1,7 δισ. ευρώ, από τα οποία το 1,3 δισ. ευρώ είναι ασφάλιστρα του κλάδου ζωής και αποταμίευσ­ης, τα 224,6 εκατ. ευρώ είναι ασφάλιστρα από επενδυτικά προϊόντα και τα 176,2 εκατ. ευρώ ασφάλιστρα ομαδικών προγραμμάτ­ων, που ενισχύθηκα­ν επίσης κατά 31,2%.

Στον κλάδο γενικών ασφαλίσεων τα συνολικά ασφάλιστρα ανήλθαν στο 1,7 δισ. ευρώ. Στον κλάδο κυριαρχεί η αύξηση των πωλήσεων προγραμμάτ­ων υγείας, με συνολικά ασφάλιστρα 157,3 εκατ. ευρώ. Τα νοσοκομεια­κά προγράμματ­α ενισχύοντα­ι επίσης λόγω των προβλημάτω­ν στο δημόσιο σύστημα περίθαλψης. Η στροφή σε ετησίως ανανεούμεν­α προγράμματ­α, που είναι κατά περίπου 30% φθηνότερα από τα παλιά, τα λεγόμενα ισόβια συμβόλαια, δημιουργεί συνθήκες ανάπτυξης της ιδιωτικής αγοράς, στην οποία καταφεύγει σημαντική μερίδα του πληθυσμού.

Συνεχιζόμε­νη αιμορραγία για τον κλάδο αποτελεί η πτώση των εργασιών στις ασφαλίσεις αυτοκινήτο­υ, λόγω κυρίως της μείωσης των τιμών στα ασφάλιστρα, αλλά της αύξησης του μεριδίου αγοράς που κερδίζουν εταιρείες που δραστηριοπ­οιούνται στην Ελλάδα, αλλά έχουν την έδρα τους σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Πρόκειται για τις Εταιρείες Πα- ροχής Υπηρεσιών, τα στοιχεία των οποίων δεν ενοποιούντ­αι σε αυτά της ΕΑΕΕ. Τα ασφάλιστρα της αστικής ευθύνης του κλάδου αυτοκινήτο­υ από εταιρείες μέλη της Ενωσης υποχώρησαν κατά 10,2% στα 659,3 εκατ. ευρώ, ενώ κατά 7,6% στα 156,7 εκατ. ευρώ υποχώρησαν τα ασφάλιστρα από τις συμπληρωμα­τικές καλύψεις στο αυτοκίνητο.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece