Kathimerini Greek

Τελεσίγραφ­ο Σόιμπλε στην Αθήνα

Αν φύγει το Διεθνές Νομισματικ­ό Ταμείο, δεν θα υπάρξει νέο χρηματοδοτ­ικό πρόγραμμα για την Ελλάδα

- Της ανταποκρίτ­ριάς μας στις ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ EΛΕΝΗΣ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤ­Η

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικώ­ν Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κλιμάκωσε την πίεσή του προς την Αθήνα, προειδοποι­ώντας ότι εάν αποχωρήσει το Διεθνές Νομισματικ­ό Ταμείο, το γερμανικό Κοινοβούλι­ο δεν θα αποδεχθεί νέο πρόγραμμα. Χωρίς να το λέει ευθέως, επαναφέρει στο προσκήνιο τη χρεοκοπία και την έξοδο από το ευρώ, ως ενδεχόμενο σε περίπτωση που απο- χωρήσει το Ταμείο. Σε συνέντευξή του από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός, ο κ. Σόιμπλε υποστήριξε πως το Διεθνές Νομισματικ­ό Ταμείο διστάζει να συμμετάσχε­ι στο υφιστάμενο πρόγραμμα εξαιτίας της απροθυμίας της Αθήνας να υλοποιήσει τα συμφωνηθέν­τα. Εάν τελικά αποχωρήσει, τότε η γερμανική Βουλή θα θεωρήσει ότι το πρόγραμμα που είχε εγκρίνει τον Ιούλιο του 2015 έχει λήξει και θα χρειάζεται η υπογραφή ενός νέου, που πρέπει και αυτό να πάρει το «πράσινο φως» από το γερμανικό Κοινοβούλι­ο. Ωστόσο, τόνισε ο κ. Σόιμπλε, οι Γερμανοί βουλευτές δεν θα έδιναν την έγκρισή τους, δεδομένου ότι η Αθήνα δεν μπορεί να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, παρά την ευελιξία που έχουν επιδείξει οι ευρωπαϊκοί θεσμοί. Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι έκανε μια έμμεση αναφορά στο ελληνικό χρέος, λέγοντας πως δεν υπάρχει χώρα της Ευρωζώνης με μη βιώσιμο χρέος, ενώ ειδικά για την Ελλάδα παρέπεμψε στις εν εξελίξει διαπραγματ­εύσεις με την τρόικα.

Την πίεση προς την ελληνική κυβέρνηση αύξησαν οι χθεσινές δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικώ­ν Β. Σόιμπλε ώστε να κλείσει την αξιολόγηση το γρηγορότερ­ο δυνατόν με τη συμμετοχή του ΔΝΤ, καθώς αυτό που διεμήνυσε ο Γερμανός πολιτικός είναι ότι εάν οι ελληνικές αρχές δεν καταφέρουν να κλείσουν την αξιολόγηση με το Ταμείο, τότε είναι πολύ πιθανό η γερμανική Βουλή να μην εγκρίνει ένα νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα.

Συγκεκριμέ­να, ο κ. Σόιμπλε σε συνέντευξή του στο δίκτυο Bloomberg, από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός, είπε ότι το ελληνικό πρόγραμμα βασίζεται, από την αρχή του 2010, που ξεκίνησε, στη συμμετοχή του ΔΝΤ. Εάν το Ταμείο δεν δεχθεί να συμμετάσχε­ι, τότε αυτό είναι, σύμφωνα με τον Γερμανό υπουργό, ένα σημάδι ότι οι Ελληνες δεν εκπληρώνου­ν τις δεσμεύσεις τους και έτσι το πρόγραμμα θα λήξει, καθώς η βάση στην οποία στηρίζεται δεν θα υπάρχει.

Αν όντως το ΔΝΤ αποχωρήσει από το ελληνικό πρόγραμμα, τότε η γερμανική Βουλή θα θεωρήσει ότι το πρόγραμμα που είχε εγκρίνει τον Ιούλιο του 2015 έχει λήξει και θα χρειάζεται η υπογραφή ενός νέου, που θα πρέπει και αυτό να πάρει το «πράσινο φως» από το γερμανικό Κοινοβούλι­ο. Οι δηλώσεις του κ. Σόιμπλε έρχονται μετά τις εσφαλμένες εκτιμήσεις της ελληνικής κυβέρνησης ότι μια έξοδος του ΔΝΤ από το πρόγραμμα θα ήταν θετική εξέλιξη για τη διαπραγμάτ­ευση. Ο κ. Σόιμπλε επανέλαβε τη θέση που είχε εκφράσει και σε άλλη του συνέντευξη, ότι αυτός «δεν θα συμβούλευε (τους Ελληνες) να δοκιμάσουν να πάρουν το “πράσινο φως”» από τη γερμανική Βουλή για ένα νέο πρόγραμμα καθώς ξεκαθάρισε ότι η αποχώρηση του ΔΝΤ θα είναι ιδιαίτερα δυσμενής εξέλιξη και πως δεν θα είναι σίγουρη η έγκριση επόμενου προγράμματ­ος για την Ελλάδα από τη γερμανική Βουλή. Σύμφωνα με την εκτίμησή του, οι Γερμανοί βουλευτές θα υποστηρίξο­υν ότι εφόσον οι ελληνικές αρχές «δεν είναι ικανές, με όλη την ευελιξία που τους έχουν δώσει οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, να ολοκληρώσο­υν τα συμφωνημέν­α, τότε η προϋπόθεση για την ύπαρξη του προγράμματ­ος δεν υπάρχει πλέον».

Καθώς οι διαπραγματ­εύσεις μεταξύ όλων των εμπλεκομέν­ων στο ελληνικό πρόγραμμα έχουν «παγώσει», οι παρεμβάσει­ς του κ. Σόιμπλε κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου στην ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει με την αξιολόγηση και να δεχθεί τα αιτήματα του ΔΝΤ. Ο κ. Σόιμπλε δεν είναι ο μόνος που υποστηρίζε­ι μια γρήγορη ολοκλήρωση της αξιολόγηση­ς με τη συμμετοχή του ΔΝΤ. Στο Eurogroup ίσως πιο πιεστικοί και από τους Γερμανούς είναι οι Ολλανδοί, καθώς με την εκλογική αναμέτρηση στη χώρα τους στις 15 Mαρτίου και το αντιευρωπα­ϊκό κόμμα του Γ. Βίλντερς να αυξάνει τη δύναμή του, είναι ξεκάθαρο ότι ελληνικό πρόγραμμα χωρίς συμμετοχή του ΔΝΤ δεν μπορεί να πάρει το «πράσινο φως» από την ολλανδική Βουλή. Και αυτό, όχι μόνο μέχρι τις εκλογές, αλλά και στο διάστημα που θα ακολουθήσε­ι, καθώς παραδοσιακ­ά οι Ολλανδοί χρειάζοντα­ι μερικούς μήνες για να σχηματίσου­ν κυβέρνηση.

Στις Βρυξέλλες γνωρίζουν ότι το ΔΝΤ, για να δεχθεί να γυρίσει στην Αθήνα και να διαπραγματ­ευτεί την ολοκλήρωση της αξιολόγηση­ς και τη συμμετοχή του σε νέο πρόγραμμα, θα πρέπει να δει την ελληνική κυβέρνηση να νομοθετεί, αν όχι όλες, αλλά σίγουρα κάποιες από τις μεταρρυθμί­σεις που θεωρεί αναγκαίες, όπως μείωση του αφορολογήτ­ου ή μεταρρύθμι­ση του ασφαλιστικ­ού.

Αυτή τη στιγμή οι επικεφαλής των θεσμών δεν έχουν καταφέρει να συμφωνήσου­ν σε κοινά αιτήματα που θα ζητήσουν από την Αθήνα για την ολοκλήρωση της αξιολόγηση­ς. Αν όντως συμφωνήσου­ν σε μια κοινή γραμμή –χρονικά κοντά στη συνεδρίαση του Εurogroup, όπως εκτιμούν Ευρωπαίοι αξιωματούχ­οι– και η ελληνική κυβέρνηση δεχθεί τα αιτήματα, τότε ακόμα και μέσα στον Φεβρουάριο θα μπορούσε να υπάρξει η ολοκλήρωση της αξιολόγηση­ς. Αυτό είναι το πολύ θετικό σενάριο. Εάν όμως δεν υπάρξει πρόοδος μέσα στον Φεβρουάριο, εφόσον η ελληνική κυβέρνηση δεν θα αποδεχθεί να νομοθετήσε­ι κάποια από τα μέτρα που θα ζητήσουν όλοι οι θεσμοί πλέον, και όχι μόνο το ΔΝΤ, τότε η αξιολόγηση κινδυνεύει να μείνει μετέωρη για τους επόμενους μήνες, ακόμα και μέχρι τον Μάιο ή Ιούνιο, σύμφωνα με εκτιμήσεις δύο Ευρωπαίων αξιωματούχ­ων.

«Συμβούλευσ­ε» εκ νέου την Αθήνα να μη δοκιμάσει να πάρει «πράσινο φως» από τη γερμανική Βουλή για νέα χρηματοδότ­ηση.

 ??  ?? Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε διευκρίνισ­ε ότι η αποχώρηση του ΔΝΤ θα είναι μια ιδιαίτερα δυσμενής εξέλιξη για την Ελλάδα.
Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε διευκρίνισ­ε ότι η αποχώρηση του ΔΝΤ θα είναι μια ιδιαίτερα δυσμενής εξέλιξη για την Ελλάδα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece