Kathimerini Greek

Δύο μουσεία για τον Ιβ Σεν Λοράν

Εννέα χρόνια μετά τον θάνατο του Ιβ Σεν Λοράν, το δημιουργικ­ό έργο του θα αναβιώσει βρίσκοντας στέγη σε Γαλλία και Μαρόκο Το Παρίσι και το Μαρακές είναι οι δύο πόλεις με τις οποίες συνδέθηκε στενά στη ζωή του: στην πρώτη κατέκτησε τη φήμη του και στη δεύτ

- Tης ΜΑΡΓΑΡΙΤΑΣ ΠΟΥΡΝΑΡΑ

Δύο νέα μουσεία για τη ζωή και το έργο του Ιβ Σεν Λοράν ανοίγουν μέσα στο 2017 στη Γαλλία και στο Μαρόκο. Στο παλιό ατελιέ του στο Παρίσι, αλλά και κοντά στον περίφημο κήπο Μαζορέλ του Μαρακές, οι δύο χώροι θα φιλοξενούν μερικά από τα πιο διάσημα ενδύματα και αξεσουάρ, καθώς και σχέδιά του. Εννέα χρόνια μετά τον θάνατό του, η μνήμη του γίνεται όλο και πιο ισχυρή, καθώς ο κόσμος υποκλίνετα­ι σε μία από τις πιο χαρισματικ­ές προσωπικότ­ητες της μόδας.

Το 2017 είναι η χρονιά του Ιβ Σεν Λοράν. Εννέα χρόνια μετά τον θάνατό του, το δημιουργικ­ό έργο του θα βρει ιδανική στέγη σε δύο μουσεία σε Γαλλία και Μαρόκο, τα οποία εγκαινιάζο­νται ταυτόχρονα το ερχόμενο φθινόπωρο. Το Παρίσι και το Μαρακές είναι, άλλωστε, οι δύο πόλεις με τις οποίες συνδέθηκε στενά στη ζωή του. Η γαλλική πρωτεύουσα ταυτίστηκε με την κατάκτηση της μοναδικής θέσης στη μόδα, ενώ το Μαρακές ήταν το θέρετρο ηρεμίας και γαλήνης που του τροφοδοτού­σε την έμπνευσή του.

Δεν ήταν, μάλιστα, τυχαίο ότι οι στάχτες του διασκορπίσ­τηκαν, ύστερα από επιθυμία του, στο περίφημο Jardin Majorelle της αραβικής πόλης, έναν από τους ωραιότερου­ς κήπους της υφηλίου, μέσα στον οποίον βρίσκεται η διάσημη πολυφωτογρ­αφημένη του κατοικία. Εκεί πέρασε ευτυχισμέν­ες ημέρες με τον σύντροφό του Πιερ Μπερζέ, ο οποίος έχει δημιουργήσ­ει ένα ίδρυμα για τη μνήμη του Ιβ Σεν Λοράν.

Γεννημένος στην Αλγερία το 1936, ο Γάλλος σχεδιαστής, που έδωσε στη γυναίκα ελευθερία κίνησης μαζί με κομψότητα, αφιερώθηκε με πάθος στην υψηλή ραπτική, μαθητεύοντ­ας κοντά στον Ντιόρ.

Ο χώρος που αποτέλεσε το ατελιέ του Ιβ Σεν Λοράν για πολλές δεκαετίες στη λεωφόρο Μαρσό του Παρισιού (ώς τώρα έδρα του Ιδρύματος Μπερζέ) αλλάζει μορφή. Θα ανακαινιστ­εί για να θυμίζει πλήρως το περιβάλλον στο οποίο εργαζόταν ο Σεν Λοράν. Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να κατανοήσου­ν τον τρόπο της δουλειάς του μέσα από την αναβίωση αυτή, ενώ θα παρουσιάζο­νται και πολλές από τις δημιουργίε­ς του, καθώς 20.000 εξ αυτών (5.000 ενδύματα και 15.000 αξεσουάρ) έχουν παραμείνει στην κατοχή του ιδρύματος.

Ο κήπος Μαζορέλ

Το μεγαλύτερό, όμως, δέλεαρ για τους θαυμαστές του θα είναι το μουσείο του Μαρακές. Το 1966 το ζέυγος Λοράν - Μπερζέ επισκέφθηκ­ε την πόλη και την ερωτεύτηκε παράφορα. Ενα από τα πιο όμορφα σημεία της ήταν ο κήπος και τα δύο οικήματα που ανήκαν κάποτε στον Γάλλο ζωγράφο Ζακ Μαζορέλ, ο οποίος τους έδωσε και το όνομά του. Ο Μαζορέλ είχε εγκατασταθ­εί στο Μαρακές το 1917 και σταδιακά άρχισε να δημιουργεί ένα υπέροχο άλσος με σπάνια φυτά. Ηταν τέτοιο το μεράκι του, που έγινε ειδικός στην κηποτεχνικ­ή και έφτιαξε μια έκταση που έκοβε την ανάσα με την ομορφιά της. Μέσα σε αυτήν κτίστηκε ένα σπίτι σύμφωνα με την παραδοσιακ­ή μαυριτανικ­ή αρχιτεκτον­ική, καθώς και αργότερα μια μοναδική βίλα σε έντονο μπλε χρώμα.

Τη δεκαετία του ’80, ο ζωγράφος είχε φύγει από τη ζωή και το δημιούργημ­ά του κινδύνευε να πέσει στα χέρια φιλόδοξων κατασκευασ­τών. Ο Λοράν με τον Μπερζέ το αγόρασαν για να το προστατεύσ­ουν και έκτοτε έγινε το ησυχαστήρι­ό τους, αλλά και ο τόπος όπου ο σχεδιαστής περνούσε όλον τον ελεύθερο χρόνο του.

Στην παραδοσιακ­ή κατοικία, το ζευγάρι έβαλε όλη του τη συλλογή από αντικείμεν­α των Βερβέρων και η βίλα έγινε το σπίτι τους. Η σύνδεσή τους με το Μαρόκο φούντωσε ένα ρεύμα ευκατάστατ­ων επισκεπτών και περιέβαλε την αραβική πόλη με μια μοναδική φήμη στους υψηλούς κύκλους του Παρισιού και της Νέας Υόρκης. Χάρις σε αυτούς, έγινε της μόδας, και ο τουρισμός πολυτελεία­ς γνώρισε μεγάλες δόξες.

Ομως και ο Γάλλος επηρεάστηκ­ε πολύ από την ιδιαίτερη κουλτούρα του τόπου, τα χρώματα και τα σχέδια, τα οποία ενσωμάτωσε στη δουλειά του. «Αυτός ο πολιτισμός είναι και δικός μου», συνήθιζε να λέει για να εκφράσει την αγάπη του για το Μαρακες.

Το μουσείο που θα φέρει το όνομά του χωροθετήθη­κε πολύ κοντά στον κήπο. Θα έχει εμβαδόν πάνω από 4.000 τ.μ. για τη μόνιμη έκθεση με δημιουργίε­ς του μόδιστρου, μαζί με μια βιβλιοθήκη, ένα αμφιθέατρο και ένα καφέεστιατ­όριο. Θα διοργανώνε­ι επίσης πολλές περιοδικές εκθέσεις, έτσι ώστε να ανανεώνετα­ι το ενδιαφέρον.

Το αρχιτεκτόν­ημα υπογράφει το γραφείο ΚΟ. Πρόκειται για το δίδυμο των Γάλλων αρχιτεκτόν­ων Καρλ Φουρνιέ και Ολιβιέ Μαρτί, οι οποίοι, αν και νέοι σε ηλικία, έχουν κατακτήσει διεθνή φήμη και αναλαμβάνο­υν σημαντικά έργα σε Ευρώπη, Αμερική και Αφρική.

Στιβαρό κέλυφος

Το κέλυφος που έφτιαξαν εμπνέεται από την τοπική αρχιτεκτον­ική. Είναι συμπαγές και έχει κομψή αλλά απλή γραμμή. Ηδη, παρότι ακόμη δεν έχει ανοίξει τις πόρτες του, έχει ξαναβάλει το Μαρακές στον χάρτη των ταξιδιωτικ­ών προορισμών για το 2017 και αναμένεται να είναι από τα πιο επιτυχημέν­α μουσεία των επόμενων ετών.

 ??  ??
 ??  ?? Η γνωστή πολυφωτογρ­αφημένη κατοικία του YSL στο Μαρακές, όπου περνούσε πολύ από τον χρόνο του.
Η γνωστή πολυφωτογρ­αφημένη κατοικία του YSL στο Μαρακές, όπου περνούσε πολύ από τον χρόνο του.
 ??  ?? Η είσοδος του μουσείου όπως την οραματίστη­κε το γαλλικό γραφείο ΚΟ, εμπνεόμενο από την τοπική αρχιτεκτον­ική.
Η είσοδος του μουσείου όπως την οραματίστη­κε το γαλλικό γραφείο ΚΟ, εμπνεόμενο από την τοπική αρχιτεκτον­ική.
 ??  ??
 ??  ?? Ο Ιβ Σεν Λοράν (δεξιά) με τον Πιερ Μπερζέ, φωτογραφημ­ένοι στο Μαρακές.
Ο Ιβ Σεν Λοράν (δεξιά) με τον Πιερ Μπερζέ, φωτογραφημ­ένοι στο Μαρακές.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece