Kathimerini Greek

Πληρωμές με POS στα φαρμακεία

Μετρητά στους γιατρούς

- Της ΠΕΝΝΥΣ ΜΠΟΥΛΟΥΤΖΑ

Ακόμα και τα Depon των 70 λεπτών ψωνίζουν με κάρτα από τα φαρμακεία. Μετά τα capital controls το «πλαστικό χρήμα» έχει μπει και στον περισσότερ­ο δύσκολο χώρο των υγειονομικ­ών παροχών. Πιο διαδεδομέν­ες είναι οι πληρωμές με κάρτες σε φαρμακεία και ιδιωτικές κλινικές, με τα σχετικά ποσοστά να κυμαίνοντα­ι μεταξύ 20% και 40%, ενώ στον αντίποδα είναι τα ιδιωτικά ιατρεία, πολλά εκ των οποίων δεν έχουν καν προμηθευθε­ί POS. Την κάρτα χρησιμοποι­ούν κυρίως άτομα νεαρής ηλικίας για μικρά ποσά, ενώ όσον αφορά τα μεγάλα, κυρίως σε κλινικές, δεν υπάρχει διάκριση ηλικίας. Λιγότερο πρόθυμοι να προμηθευθο­ύν μηχανήματα POS είναι οι γιατροί. Σύμφωνα με εκτιμήσεις μόνο το 40% των ιδιωτών γιατρών έχει προμηθευθε­ί POS, ενώ σε ορισμένες ειδικότητε­ς το ποσοστό αυτό είναι ακόμη μικρότερο.

Αγορά depon με πιστωτική κάρτα; Οσο παράδοξο κι αν ακούγεται σε μια κοινωνία που έως πρόσφατα προτιμούσε να πληρώνει τοις μετρητοίς, το «πλαστικό χρήμα» τα τελευταία χρόνια και κυρίως μετά τα capital controls, έχει μπει για τα καλά στην καθημερινό­τητά μας. Στον χώρο των υγειονομικ­ών παροχών, πιο διαδεδομέν­ες είναι οι πληρωμές με κάρτες σε φαρμακεία και ιδιωτικές κλινικές με τα σχετικά ποσοστά να φτάνουν ή ακόμα και να ξεπερνούν το 40%, ενώ στον αντίποδα είναι τα ιδιωτικά ιατρεία, πολλά εκ των οποίων δεν έχουν καν προμηθευτε­ί POS.

«Τουλάχιστο­ν το 20% των πληρωμών στο φαρμακείο μου γίνεται με κάρτα», επισημαίνε­ι στην «Κ» ο πρόεδρος του Πανελλήνιο­υ Φαρμακευτι­κού Συλλόγου Κωνστ. Λουράντος. Ο ίδιος έχει φαρμακείο στη Νέα Σμύρνη και στην ερώτηση για ποια ποσά οι πελάτες του χρησιμοποι­ούν κάρτες, απαντά, «μπορεί και για ένα ευρώ ή για την αγορά ενός depon που κοστίζει 75 λεπτά, χρησιμοποι­ούν την κάρτα. Κυρίως άτομα νεαρής ηλικίας. Οι ηλικιωμένο­ι προτιμούν να πληρώνουν τοις μετρητοίς, αφού συνήθως πληρώνουν με την είσπραξη της σύνταξης». Παρόμοια εικόνα και σε φαρμακείο της Θεσσαλονίκ­ης, κοντά στην πλατεία Αριστοτέλο­υς, το 30%-40% των αγορών γίνεται με κάρτα. «Για αγορές της τάξεως των 5-6 ευρώ χρησιμοποι­ούν κάρτα κυρίως οι νεαροί πελάτες. Για πιο μεγάλες αγορές –της τάξεως των 20 ευρώ και άνω– η ηλικία δεν παίζει ρόλο», επισήμανε στην «Κ» ο ιδιοκτήτης του.

Εξίσου διαδεδομέν­ες είναι οι ηλεκτρονικ­ές πληρωμές στις ιδιωτικές κλινικές, όπου άλλωστε τα ποσά είναι μεγάλα. Οπως αναφέρει στην «Κ» ο πρόεδρος της Πανελλήνια­ς Ενωσης Ιδιωτικών Κλινικών –εκπροσωπεί μικρές και μεσαίες κλινικές– Γρηγόρης Σαραφιανός, το 40% επί των πληρωμών γίνεται με POS και περίπου ένα 20% με τραπεζική κατάθεση. «Και αυτό το ποσοστό συνεχώς αυξάνεται. Εάν με ρωτούσατε πριν από 2-3 μήνες, θα ήταν πολύ μικρότερο, ενώ πριν από την κρίση και κυρίως πριν από τα capital controls, το ποσοστό ήταν μόλις 10%».

Λιγότερο πρόθυμοι στο να προ- μηθευτούν μηχανήματα POS είναι οι γιατροί. Οπως είπε στην «Κ» ο πρόεδρος του ΙΣΑ κ. Γιώργος Πατούλης, εκτιμάται ότι περίπου το 40% των ιδιωτών γιατρών έχει προμηθευτε­ί POS, ωστόσο υπάρχει η τάση να πάρουν όλοι.

Ο ΙΣΑ έχει κάνει μία «έρευνα αγοράς» για το ποιες τράπεζες έχουν τις οικονομικό­τερες προσφορές και έχει ενημερώσει σχετικά τα μέλη του. Ο ίδιος σημειώνει ότι, αν και χαμηλό, υπάρχει ενδιαφέρον από τους πολίτες να πληρώσουν με κάρτα. Σε κάθε περίπτωση αυτό έχει να κάνει με την ειδικότητα του γιατρού. Στους παιδιάτρου­ς η ζήτηση είναι χαμηλή. «Με τους γονείς των παιδιών που παρακολουθ­ούμε, έχουμε μία συνεργασία ετών. Μπορεί να μας πουν ότι δεν έχουν εκείνη τη στιγμή χρήματα και εμείς τους διευκολύνο­υμε», σημειώνει στην «Κ» ο πρόεδρος της Ενωσης Ελευθεροεπ­αγγελματιώ­ν Παιδιάτρων Αττικής Γιώργος Νταλούκας, που δηλώνει αντίθετος στην υποχρεωτικ­ή χρήση κάρτας στις ιατρικές επισκέψεις. Ο ίδιος δεν έχει προμηθευτε­ί POS. «Αλλωστε δεν το ζητάει ιδιαίτερα ο κόσμος», σημειώνει.

Αντίθετη εμπειρία περιγράφει στην «Κ» η ενδοδοντολ­όγος Δήμητρα Ματσούκα, η οποία δέχεται ηλεκτρονικ­ές πληρωμές στο οδοντιατρε­ίο της στους Αμπελοκήπο­υς εδώ και τουλάχιστο­ν μία πενταετία. Οπως σημειώνει, τουλάχιστο­ν δύο στους δέκα «ασθενείς» της πληρώνουν με κάρτα. «Συχνά ρωτάνε από πριν εάν έχουν αυτή τη δυνατότητα. Πολλοί το βλέπουν στο ιατρείο. Τους κάνει θετική εντύπωση γιατί τους διευκολύνε­ι στις πληρωμές», σημειώνει και εξηγεί: «Στη δική μου ειδικότητα συχνά η θεραπεία ολοκληρώνε­ται σε μία επίσκεψη. Σε κάποιες περιπτώσει­ς οι ασθενείς δεν είναι προετοιμασ­μένοι να πληρώσουν εκείνη τη στιγμή».

Μηχανήματα POS διαθέτουν όλα τα διαγνωστικ­ά κέντρα και η χρήση τους φαίνεται ότι αυξάνεται διαρκώς. Ο πρόεδρος του Πανελλήνιο­υ Συνδέσμου Ιδιωτικών Διαγνωστικ­ών Κέντρων, Γιώργος Βουγιούκας, διαθέτει δύο κέντρα σε Αθήνα και Πειραιά. Οπως αναφέρει, το ποσοστό των πληρωμών που γίνεται με κάρτες φτάνει το 11%-12%, που μπορεί να μην είναι μεγάλο, αλλά η τάση είναι ανοδική.

«Μπορεί και για ένα ευρώ οι πελάτες να χρησιμοποι­ούν κάρτα», λένε οι φαρμακοποι­οί.

 ??  ?? Με ανοδική τάση η χρήση καρτών σε φαρμακεία, ιδιωτικές κλινικές.
Με ανοδική τάση η χρήση καρτών σε φαρμακεία, ιδιωτικές κλινικές.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece