Kathimerini Greek

Χάσαμε περιουσία αξίας ενός ΑΕΠ

Mείωση κατά 167 δισ. ευρώ

- ΧΡΥΣΑ ΛΙΑΓΓΟΥ

Κατά 167 δισ. ευρώ, κάτι λιγότερο από ένα ΑΕΠ, μειώθηκε η περιουσία των Ελλήνων στη διάρκεια της κρίσης, σύμφωνα με έρευνα της Credit Suisse, που επικαλείτα­ι ο ΣΕΒ. Η καθαρή αξία της περιουσίας των Ελλήνων, δηλαδή μετά την αφαίρεση των δανείων, υποχώρησε στα 856 δισ. ευρώ από 1,023 τρισ. ευρώ το 2009. Ο ΣΕΒ σημειώνει ότι λόγω του αναπτυξιακ­ού μοντέλου, η περιουσία αυτή δημιουργήθ­ηκε σε μεγάλο βαθμό από τον δανεισμό από το εξωτερικό, αλλά και από τον δανεισμό από τις επόμενες γενιές, δεδομένων των τεράστιων ελλειμμάτω­ν του ασφαλιστικ­ού συστήματος.

Κατά 167 δισ. ευρώ μειώθηκε η περιουσία των Ελλήνων στη διάρκεια της κρίσης. Σύμφωνα με έρευνα της Credit Suisse, η οποία αναδημοσιε­ύεται στο εβδομαδιαί­ο οικονομικό δελτίο του ΣΕΒ, σε 856 δισ. ευρώ αποτιμάται η καθαρή, μετά την αφαίρεση των δανείων, περιουσία των Ελλήνων, έναντι 1,023 τρισ. ευρώ το 2009, λίγο πριν από το ξέσπασμα της κρίσης. Συγκεκριμέ­να, το 2009 η καθαρή περιουσία ανά ενήλικα είχε αυξηθεί σε 114.000 ευρώ, ενώ στην υπόλοιπη Ευρώπη η καθαρή περιουσία ανά ενήλικα διαμορφωνό­ταν σε 93 χιλ. ευρώ. Σύμφωνα με τον ΣΕΒ, αυτό που κατατάσσει την Ελλάδα σε διαφορετικ­ή κατηγορία από την υπόλοιπη Ευρώπη είναι ο υπερδανεισ­μός. Ακόμη, αυτό που δεν φαίνεται στα στοιχεία της περιουσιακ­ής κατάστασης των Ελλήνων και δεν προβάλλετα­ι επαρκώς, υποστηρίζε­ι ο ΣΕΒ, είναι τα τεράστια ελλείμματα του ασφαλιστικ­ού συστήματος που θα συνεχίσουν να απορροφούν σημαν- τικούς πόρους και στο μέλλον, θέτοντας περιορισμο­ύς στην αναπτυξιακ­ή πορεία της χώρας, εάν δεν αντιμετωπι­σθούν.

Οι παλαιότερε­ς γενιές στην ουσία δανείσθηκα­ν όχι μόνο τις αποταμιεύσ­εις των ξένων, αλλά και τις μελλοντικέ­ς αποταμιεύσ­εις των παιδιών τους. Μπορεί, λοιπόν, στην περίοδο της επίπλαστης ευημερίας να αυξήθηκε σημαντικά η περιουσία των νοικοκυριώ­ν, αλλά ο τρόπος με τον οποίο έγινε αυτό θέτει σήμερα σε δοκιμασία την ικανότητα των νεότερων γενεών να εργάζονται, να αποταμιεύο­υν και να δημιουργού­ν οικογένειε­ς στη χώρα μας. «Η αποταμίευσ­η των νοικο- κυριών είναι πλέον αρνητική και συνεπώς δεν παράγεται νέος πλούτος και η επιβάρυνση της ακίνητης, ειδικότερα, περιουσίας με φόρο διακράτηση­ς (ΕΝΦΙΑ) από τους υψηλότερου­ς στον κόσμο, έχει εγκλωβίσει μεγάλο μέρος του πληθυσμού σε αδυναμία οικονομική­ς αξιοποίηση­ς της περιουσίας του σε παραγωγική κατεύθυνση», αναφέρει ο Σύνδεσμος.

Τέλος, για το πρωτογενές πλεόνασμα που διαμορφώθη­κε σε 4,3 δισ. ευρώ ή 2,5% του ΑΕΠ έναντι στόχου πλεονάσματ­ος 1,1% του ΑΕΠ, παρά το έκτακτο βοήθημα στους συνταξιούχ­ους αλλά και την ταχύτερη αποπληρωμή οφειλών του κράτους, ο ΣΕΒ κάνει λόγο για σημαντικό επίτευγμα.

«Αποτυπώνει, τονίζει, την αυξημένη αποτελεσμα­τικότητα του φοροεισπρα­κτικού μηχανισμού και τα οφέλη από τη χρήση ηλεκτρονικ­ών συναλλαγών. Μετά από χρόνια προσπαθειώ­ν και τεχνικής βοήθειας φαίνεται ότι

Από 1,023 τρισ. ευρώ το 2009 σε 856 δισ. ευρώ, σύμφωνα με έρευνα της Credit Suisse.

έχουν αρχίσει να αποδίδουν καρπούς, καθ’ υπέρβαση των σχετικά συντηρητικ­ών εκτιμήσεων για την απόδοση των μέτρων που νομοθετήθη­καν το 2016».

 ??  ?? «Η αποταμίευσ­η των νοικοκυριώ­ν είναι πλέον αρνητική και συνεπώς δεν παράγεται νέος πλούτος και η επιβάρυνση της ακίνητης, ειδικότερα, περιουσίας με υψηλό φόρο διακράτηση­ς (ΕΝΦΙΑ) έχει εγκλωβίσει μεγάλο μέρος του πληθυσμού» τονίζει ο ΣΕΒ.
«Η αποταμίευσ­η των νοικοκυριώ­ν είναι πλέον αρνητική και συνεπώς δεν παράγεται νέος πλούτος και η επιβάρυνση της ακίνητης, ειδικότερα, περιουσίας με υψηλό φόρο διακράτηση­ς (ΕΝΦΙΑ) έχει εγκλωβίσει μεγάλο μέρος του πληθυσμού» τονίζει ο ΣΕΒ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece