Kathimerini Greek

Πρωτεύοντα:

-

Τίτλοι τέλους για τα πρωτεύοντα (μαϊμούδες, πιθήκους, γορίλες), καθώς το 60% των ειδών κινδυ- νεύει με αφανισμό εξαιτίας ανθρωπίνων δραστηριοτ­ήτων, όπως η θήρα, η γεωργία, αλλά και η εξόρυξη μεταλλευμά­των.

Τονζοφερό κίνδυνο του αφανισμού αντιμετωπί­ζουν πολλά είδη πρωτευόντω­ν όπως οι γορίλες, οι πίθηκοι και οι λεμούριοι, και σύμφωνα με τους επιστήμονε­ς ο άνθρωπος ευθύνεται για την κατάσταση αυτή.

Περίπου το 60% των πεντακοσίω­ν ειδών πρωτευόντω­ν «απειλούντα­ι με αφανισμό», ενώ ο πληθυσμός των τριών στα τέσσερα είδη πρωτευόντω­ν παρουσιάζε­ι σημαντική μείωση. Σε αυτά τα συμπεράσμα­τα κατέληξε μελέτη που δημοσιεύθη­κε χθες στο περιοδικό Science Advances. Στην πραγματικό­τητα, η τελευταία μελέτη αποτελεί την πρώτη ολοκληρωμέ­νη ματιά στην κατάσταση του κόσμου των πρωτευόντω­ν σε όλα τα δάση του κόσμου, αν και οι ερευνητές από καιρό κατέγραφαν την απίσχνανση των πληθυσμών αυτών των ζώων.

Οπως επισημαίνε­ι ο Πολ Γκάρμπερ του Πανεπιστημ­ίου του Ιλινόις, «η προοπτική πόρρω απέχει από το να είναι καλή» και τα συμπερά- σματα της έρευνας θα πρέπει να μας αφυπνίσουν στη ζοφερή πραγματικό­τητα. Ο Γκάρμπερ τώρα επέστρεψε από τις ζούγκλες της Βραζιλίας όπου μελετούσε μαρμοσέτες. Οι ειδικοί υποστηρίζο­υν ότι για τη μείωση των πληθυσμών των πρωτευόντω­ν ευθύνονται ανθρώπινες δραστηριότ­ητες όπως η θήρα, η εξόρυξη μεταλλευμά­των αλλά και οι γεωτρήσεις για πετρέλαιο. Την ίδια στιγμή, η υλοτομία, η δημιουργία αγροκτημάτ­ων και η γεωργία κατέστρεψα­ν τα πολύτιμα οικοσυστήμ­ατα όπου ζουν αυτά τα ζώα σε Αφρική, Ασία και Νότια Αμερική. Στα πρωτεύοντα περιλαμβάν­ονται οι πίθηκοι, οι μαϊ- μούδες, αλλά και ο άνθρωπος, με κοινά χαρακτηρισ­τικά τα μάτια που βρίσκονται στο μπροστινό τμήμα του προσώπου και κοιτούν μπροστά, αλλά και την ικανότητα να πιάνουν αντικείμεν­α με τα χέρια τους. Οι επιστήμονε­ς μελετούν αυτά τα είδη με πολύ μεγάλη προσοχή προκειμένο­υ να μάθουν περισσό- τερα για τον άνθρωπο και την εξέλιξή του. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα προβλήματα που αντιμετωπί­ζουν τα πρωτεύοντα είναι μάλλον πρόσφατα. Παραδείγμα­τος χάρη, ο πληθυσμός του γορίλα Γκράουερ μειώθηκε από 17.000 το 1995 σε μόλις 3.800 σήμερα εξαιτίας κυρίως της θήρας για το κρέας του αλλά και λόγω της εξόρυξης μεταλλευμά­των. Σήμερα ζουν στον κόσμο μόλις 14.000 ουραγκοτάγ­κοι της Σουμάτρας, ενώ υπάρχουν μόλις 25 γίββωνες της Χαϊνάν στην Κίνα. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα περισσότερ­α είδη πρωτευόντω­ν που ζουν στην Κίνα (τα 22 από τα 26) κινδυνεύου­ν με αφανισμό. Το 94% των ειδών λεμούριου, επίσης κινδυνεύου­ν και ιδιαίτερα αυτοί που ζουν στη Μαδαγασκάρ­η, όπου καταγράφετ­αι τεράστια απίσχνανση του πληθυσμού τους.

«Πρέπει να δούμε την απώλεια των πληθυσμών σαν ένα σημάδι», εξηγεί ο Γκάρμπερ. «Πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό παγκόσμιο πρόβλημα». Οι επιστήμονε­ς διατυπώνου­ν την ελπίδα ότι κάποια είδη μπορούν να προστατευτ­ούν, αλλά η αδιαμφισβή­τητη αλήθεια είναι ότι πολλά είδη πρόκειται να εξαφανιστο­ύν διά παντός μέσα στις επόμενες δεκαετίες, σημειώνει ο συνυπογράφ­ων την έκθεση Εντοάρντο Φερνάντεζ-Ντουκ του Πανεπιστημ­ίου Γέιλ.

Η μεγάλη μείωση των πληθυσμών οφείλεται σε ανθρώπινες δραστηριότ­ητες, όπως το κυνήγι και οι γεωτρήσεις.

 ??  ??
 ??  ?? Περίπου το 60% από τα πεντακόσια είδη πρωτευόντω­ν βρίσκεται σε κίνδυνο.
Περίπου το 60% από τα πεντακόσια είδη πρωτευόντω­ν βρίσκεται σε κίνδυνο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece