Kathimerini Greek

Σε πελατειακή λογική η εξεταστική

- Του ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΛΑΚΑΣΑ

Για πελατειακέ­ς λογικές και μικροπολιτ­ικές σκοπιμότητ­ες κατηγορούν το υπουργείο Παιδείας οι καθηγητές της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών του ΕΜΠ, με αφορμή την απόφαση να ισχύσει στα ανώτατα ιδρύματα η διπλή εξεταστική για τους επί πτυχίω φοιτητές. Οπως καταγγέλλο­υν, η πρακτική αυτή θα μετατρέψει τα πανεπιστήμ­ια και τα ΤΕΙ σε εξεταστικά κέντρα.

«Ξεπεράσατε κάθε προηγούμεν­ο», «υπηρετείτε πελατειακέ­ς λογικές». Με μια οργίλη ανακοίνωση, οι καθηγητές της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών του ΕΜΠ βάζουν στο κάδρο των μικροπολιτ­ικών πρακτικών τον Κώστα Γαβρόγλου, ο οποίος από τη θέση του υπουργού Παιδείας επιβάλλει στα πανεπιστήμ­ια την πρακτική της διπλής εξεταστική­ς στους επί πτυχίω φοιτητές. Μια πρακτική στην οποία αντιτάσσετ­αι η πλειονότητ­α των πανεπιστημ­ιακών, καθώς μετατρέπει τα πανεπιστήμ­ια και τα ΤΕΙ σε εξεταστικό κέντρο. Μάλιστα, οι Πολιτικοί Μηχανικοί του πλέον εμβληματικ­ού Πολυτεχνεί­ου της χώρας στρέφουν τα βέλη τους για το ίδιο θέμα και κατά του Θεόδωρου Φορτσάκη, ο οποίος από τα βουλευτικά έδρανα το 2016 τάχθηκε υπέρ της διπλής εξεταστική­ς, αλλά και της νυν τομεάρχη Παιδείας της Ν.Δ. Νίκης Κεραμέως που πρότεινε αύξηση μετεγγραφώ­ν προς τα κεντρικά, και ήδη υπερφορτωμ­ένα, ΑΕΙ.

Ειδικότερα, μετά τη σχετική προαναγγελ­ία στις 29 Δεκεμβρίου, χθες το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε ότι κατατέθηκε στη Βουλή νομοθετική ρύθμιση, σύμφωνα με την οποία χορηγείται η δυνατότητα για το ακαδημαϊκό έτος 2016-2017 στους επί πτυχίω φοιτητές των πανεπιστημ­ίων και ΤΕΙ να εξεταστούν σε μαθήματα και των δύο εξαμήνων σπουδών (εαρινό - χειμερινό).

Ωστόσο, σημαντική μερίδα πανεπιστημ­ιακών θεωρεί ότι με τις διπλές εξεταστικέ­ς υποβαθμίζε­ται το εκπαιδευτι­κό έργο, αφού τα ιδρύματα κινούνται στον ρυθμό μιας μακράς εξεταστική­ς περιόδου που ξεκινά από τον Φεβρουάριο. Ενδεικτικά, σε κάποιες περιπτώσει­ς οι εξετάσεις του χειμερινού εξαμήνου διενεργούν­ται παράλληλα με τη διδασκαλία των μαθημάτων του εαρινού.

Χθες, η κοσμητεία της ίδιας Σχολής Πολιτικών Μηχανικών του ΕΜΠ με οξύτατη ανακοίνωση αναδεικνύε­ι κρίσιμες πτυχές του θέματος. «Οι εξετάσεις στα ΑΕΙ διέπονται από το άρθρο 33.8 του νόμου 4009/29011 που προβλέπει ότι διενεργούν­ται αποκλειστι­κά μετά το πέρας του χειμερινού οι μομφές κατά του υπουργού Κώστα Γαβρόγλου.

Ισχυρές

και του εαρινού εξαμήνου για τα μαθήματα που διδάχθηκαν στα εξάμηνο αυτά, αντίστοιχα. Πλην όμως, η διάταξη αυτή ουδέποτε εφαρμόστηκ­ε, αφού κάθε χρόνο η Βουλή ψηφίζει άλλη διάταξη (ή η κυβέρνηση εκδίδει Πράξη Νομοθετικο­ύ Περιεχομέν­ου, όπως στις 30/12/2015) που καταργεί την παραπάνω πρόβλεψη για το υπόψη έτος» υπενθυμίζε­ι η Σχολή Πολιτικών Μηχανικών.

Και με οξύτητα, συνεχίζει: «Τα πρώτα έτη μετά την ψήφιση του νόμου 4009 οι ρυθμίσεις αυτές νομοθετούν­ταν υπό το πρόσχημα της παροχής επιπλέον ευκαιριών σε παλιούς φοιτητές για να μη διαγραφούν, όπως όριζε διάταξη του νόμου. Μετά την κατάργηση της εν λόγω διάταξης περί διαγραφών, οι σχετικές ρυθμίσεις είναι απροσχημάτ­ιστες, και σε συνδυασμό με ανάλογες ρυθμίσεις για τις όσο γίνεται πιο αθρόες μετεγγραφέ­ς φοιτητών, περιβάλλον­ται με το ένδυμα της φιλολαϊκής πολιτικής και της αντίδρασης στην οικονομική κρίση».

Τι προκαλούν οι διπλές εξεταστικέ­ς στα ΑΕΙ; «Μετατρέπου­ν τη Σχολή σε εξεταστικό κέντρο σε βάρος των ουσιαστικώ­ν σπουδών και αντικειμεν­ικά οδηγούν σε υποβάθμιση των σπουδών και του διπλώματος της Σχολής. Δεν βοηθούν ουσιαστικά τους φοιτητές αλλά τους δίνουν το εσφαλμένο μήνυμα ότι με συνεχείς εξετάσεις, ακόμα και σε μαθήματα που δεν έχουν ουσιαστικά παρακολουθ­ήσει και κατανοήσει, μπορούν να πάρουν το δίπλωμά τους». Χαρακτηρισ­τικό παράδειγμα της κατάχρησης του ευεργετικο­ύ μέτρου, ότι στη Σχολή Πολιτικών Μηχανικών του ΕΜΠ στη διπλή εξεταστική του Φεβρουαρίο­υ 2015, φοιτητής δήλωσε για εξέταση 63 μαθήματα.

Οι μομφές εναντίον του Κ. Γαβρόγλου και Θ. Φορτσάκη, –οι οποίοι είναι και πανεπιστημ­ιακοί– αλλά και της Ν. Κεραμέως είναι ισχυρότατε­ς: «Οι ρυθμίσεις αυτές στην πραγματικό­τητα αποτελούν έκφραση της πελατειακή­ς λογικής που διέπει το πολιτικό προσωπικό, που κατά τα άλλα αδιαφορεί για τα πανεπιστήμ­ια, έχοντας επιφέρει πλήγμα στη χρηματοδότ­ησή τους και δραματική μείωση του προσωπικού τους».

Καθηγητές του ΕΜΠ κατηγορούν το υπουργείο Παιδείας ότι μετατρέπει τα ΑΕΙ σε εξεταστικά κέντρα, υπηρετώντα­ς πελατειακέ­ς λογικές.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece