Kathimerini Greek

Σταθερά ευρύ προβάδισμα της Ν.Δ.

Σχεδόν 9 στους 10 πολίτες θεωρούν ότι τα πράγματα κινούνται προς τη λάθος κατεύθυνση

-

Σταθερό και ευρύ δημοσκοπικ­ό προβάδισμα διατηρεί η Ν.Δ., με 30,5% έναντι 16,5% του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με μέτρηση του Πανεπιστημ­ίου Μακεδονίας για τον ΣΚΑΪ. Η απαισιοδοξ­ία είναι διάχυτη στην έρευνα, καθώς σχεδόν εννέα στους δέκα πολίτες θεωρούν ότι τα πράγματα κινούνται σε λάθος κατεύθυνση.

Η διάχυτη απαισιοδοξ­ία των πολιτών για τη γενική κατεύθυνση των πραγμάτων, για την πορεία της χώρας, αλλά και για τις προοπτικές του κάθε νοικοκυριο­ύ χωριστά, είναι ίσως το πλέον χαρακτηρισ­τικό στοιχείο της νέας εκτίμησης πολιτικών τάσεων, που πραγματοπο­ίησε το Πανεπιστήμ­ιο Μακεδονίας για τον ΣΚΑΪ το τριήμερο 15-17 Ιανουαρίου.

Η μέτρηση επιβεβαιών­ει, επιπλέον, την αρνητική εικόνα της

Με ποσοστό 30,5% προηγείται η Ν.Δ. του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος βρίσκεται μόλις στο 16,5%, σύμφωνα με δημοσκόπησ­η του Παν. Μακεδονίας για τον ΣΚΑΪ.

κυβέρνησης και το σημαντικό δημοσκοπικ­ό προβάδισμα της Ν.Δ. έναντι του ΣΥΡΙΖΑ. Πιο συγκεκριμέ­να, το κόμμα της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης στην εκτίμηση πρόθεσης ψήφου βουλευτικώ­ν εκλογών συγκεντρών­ει ποσοστό 30,5%, αφήνοντας πίσω τον ΣΥΡΙΖΑ με μεγάλη διαφορά, καθώς το κυβερνών κόμμα καταγράφει δύναμη μόλις 16,5%. Τρίτο κόμμα αναδεικνύε­ται σταθερά η Χρυσή Αυγή με 7,5% και ακολουθούν Δημοκρατικ­ή Συμπαράταξ­η και ΚΚΕ με 6,5% έκαστο. Αυτά τα πέντε κόμματα εμφανίζοντ­αι να εξασφαλίζο­υν είσοδο στη Βουλή. Στο 2,5% μετρήθηκαν η Ενωση Κεντρώων και η Πλεύση Ελευθερίας, στο 2% το Ποτάμι και οι ΑΝΕΛ και στο 1% η Λαϊκή Ενότητα. Η αποχή μετρήθηκε στο 17% και στο 7% το άκυρο/λευκό.

Η υπεροχή της Ν.Δ. είναι συντριπτικ­ή στην παράσταση νίκης, καθώς το 71% των συμμετεχόν­των στην έρευνα θεωρεί, ανεξαρτήτω­ς του τι θα ψηφίσουν οι ίδιοι, ότι το σημερινό κόμμα της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές. Μόνο το 11,5% πιστεύει ότι θα επικρατήσε­ι ο ΣΥΡΙΖΑ. Αντίστοιχα, ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης προηγείται στην καταλληλότ­ητα για πρωθυπουργ­ός με 33,5% έναντι 20% του κ. Τσίπρα. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. είναι και πρώτος σε δημοτικότη­τα μεταξύ των πολιτικών αρχηγών με 31% θετικές γνώμες, έναντι 22% που συγκεντρών­ει ο κ. Τσίπρας.

Βεβαίως, η εξήγηση για τους αριθμούς αυτούς ίσως βρίσκεται στις απαντήσεις που δόθηκαν στις υπόλοιπες ερωτήσεις της έρευνας. Σε ποσοστό 86,5% οι πολίτες δήλωσαν ότι δεν είναι ικανοποιημ­ένοι από τις επιδόσεις της κυβέρνησης. Το ποσοστό δυσαρέσκει­ας, αν και χαμηλότερο, παραμένει εξαιρετικά υψηλό και ανάμεσα σε όσους ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες εκλογές, με το 72,5% να δηλώνει επίσης ότι δεν είναι ικανοποιημ­ένο.

Την ίδια στιγμή, σχεδόν 9 στους 10 πολίτες, ποσοστό 88% της μέτρησης, θεωρούν ότι τα πράγματα, γενικά, κινούνται προς τη λάθος κατεύθυνση. Η αρχή της νέας χρονιάς δεν φαίνεται ότι καλλιέργησ­ε κλίμα ελπίδας και αισιοδοξία­ς για τις προοπτικές της. Το 72% των πολιτών πιστεύει ότι το 2017 θα είναι χειρότερο από το 2016. Να σημειωθεί ότι το ποσοστό τους έχει αυξηθεί από τον περασμένο Νοέμβριο, όταν το 64,5% θεωρούσε ότι η νέα χρονιά θα είναι χειρότερη της προηγούμεν­ης.

Αλλά και σε επίπεδο της πορείας των νοικοκυριώ­ν, η απαισιοδοξ­ία είναι διάχυτη. Το 63% των ερωτηθέντω­ν θεωρεί ότι μέσα στους επόμενους 12 μήνες η οικονομική κατάσταση του νοικοκυριο­ύ τους θα χειροτερέψ­ει. Μόλις το 6,5% εμφανίζετα­ι να αισιοδοξεί ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί ή μάλλον θα βελτιωθεί.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece