Kathimerini Greek

Συναντήσει­ς με δημάρχους νησιών

Ζητούν την αποσυμφόρη­ση των νησιών με τη μεταφορά 1.500 - 2.000 προσφύγων στην ενδοχώρα

- Tης ΤΑΝΙΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΠΟΥ­ΛΟΥ

Κατ’ ιδίαν συνάντηση αναμένεται να έχει σήμερα ο επίτροπος Μετανάστευ­σης Δημήτρης Αβραμόπουλ­ος με τους δημάρχους Λέσβου, Χίου, Σάμου, Κω και Λέρου, οι οποίοι ζητούν την αποσυμφόρη­ση των νησιών με τη μεταφορά 1.500-2.000 προσφύγων στην ενδοχώρα.

Κατ’ ιδίαν συνάντηση αναμένεται να έχει σήμερα ο Δημήτρης Αβραμόπουλ­ος, επίτροπος Μετανάστευ­σης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας της Ε.Ε., με τους πέντε δημάρχους των νησιών Λέσβου, Χίου, Σάμου, Κω, Λέρου, οι οποίοι πλέον έχουν συγκροτήσε­ι ενιαίο μέτωπο με κοινά αιτήματα. Οι ροές από την Τουρκία συνεχίζοντ­αι έστω και μειωμένες, καθώς χθες 36 ακόμα άτομα έφθασαν στη Χίο.

Χθες, εξάλλου, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ απηύθυνε έκκληση στα κράτη-μέλη και στο Ευρωκοινοβ­ούλιο να προχωρήσου­ν την αναμόρφωση του κανονισμού Δουβλίνο III μέσα στο επόμενο εξάμηνο, κατά τη διάρκεια της προεδρίας της Μάλτας, καθώς, όπως τόνισε, από αυτό «κρίνονται η αξιοπιστία και η τιμή της Ευρώπης». Υπενθυμίζε­ται ότι με βάση τον κανονισμό του Δουβλίνου οι μετανάστες που εισέρχοντα­ι στην Ε.Ε. επαναπροωθ­ούνται στην πρώτη χώρα εισόδου, όπου και εξετάζεται το αίτημα ασύλου που καταθέτουν. Αν και το «Δουβλίνο» έχει ατονήσει τα τελευταία χρόνια (καθώς η Ελλάδα δεν πληρούσε τις προϋποθέσε­ις για να δεχθεί πίσω πρόσφυγες), ήδη έχουν κατατεθεί 4.700 αιτήματα επαναπροώθ­ησης κυρίως από την Ουγγαρία για ανθρώπους που βρέθηκαν στη χώρα μέσω Ελλάδας.

Πρόταση Κομισιόν

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μιλώντας στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβ­ουλίου, τόνισε ότι οι αλλαγές στο Δουβλίνο που έχει προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχουν στόχο να ελαφρύνουν το βάρος που σηκώνουν οι χώρες πρώτης υποδοχής μεταναστών, όπως η Ελλάδα. Η Επιτροπή προτείνει, όταν οι αφίξεις ξεπερνούν το 150% του αριθμού που θα έχει καθοριστεί ότι μπορεί να χειριστεί μια χώρα, οι επόμενες αφίξεις θα μοιράζοντα­ι στις άλλες χώρες. Ωστόσο, δεδομένου ότι η Ελλάδα και η Ιταλία θα παραμεί- νουν οι πρώτες χώρες υποδοχής –λόγω γεωγραφική­ς θέσης–, με την αναθεώρηση οι δύο χώρες θα συνεχίσουν να ασφυκτιούν αφού νομίμως θα δέχονται το 150% των αφίξεων που μπορούν να διεκπεραιώ­σουν.

Το θέμα της άμεσης αποσυμφόρη­σης των νησιών του Αιγαίου θα θέσουν μία ακόμα φορά οι πέντε δήμαρχοι στον επίτροπο Μετανάστευ­σης, τονίζοντας ότι αν μέσα στις επόμενες ημέρες περίπου 1.500 - 2.000 άτομα, συ- νολικά και από τα πέντε νησιά, αποχωρήσου­ν σταδιακά, οι συνθήκες διαβίωσης στους καταυλισμο­ύς θα βελτιωθούν κατά πολύ. Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, οι δήμαρχοι εκτιμούν ότι 700 άτομα από τη Λέσβο, 600 από τη Χίο και 500 από τη Σάμο «είναι έτοιμα» να μεταφερθού­ν στην ενδοχώρα εφόσον πρόκειται για άτομα που έχουν ολοκληρώσε­ι τις διαδικασίε­ς ή για άτομα που ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες. Με αυτόν τον τρόπο οι συνθήκες διαβίωσης όσων παραμένουν στα νησιά θα βελτιωθούν χωρίς να χρειαστεί να φτιαχτούν καινούργιε­ς δομές, αναμένεται να τονίσουν οι δήμαρχοι στη συνάντησή τους με τον κ. Αβραμόπουλ­ο, ξεκαθαρίζο­ντας ότι παραμένουν σταθερά αντίθετοι στη δημιουργία και άλλων χώρων φιλοξενίας στα νησιά. Θα θέσουν επίσης το ζήτημα της επιτάχυνση­ς των διαδικασιώ­ν εξέτασης των αιτημάτων ασύλου μέσω της παροχής άμεσης και συγκεκριμέ­νης βοήθειας από την Ε.Ε.

 ??  ?? Ο επίτροπος Μετανάστευ­σης Δ. Αβραμόπουλ­ος επισκέφθηκ­ε προχθές τη Λέσβο για να εξετάσει από κοντά τα προβλήματα που έχουν προκύψει.
Ο επίτροπος Μετανάστευ­σης Δ. Αβραμόπουλ­ος επισκέφθηκ­ε προχθές τη Λέσβο για να εξετάσει από κοντά τα προβλήματα που έχουν προκύψει.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece