Kathimerini Greek

Προκόπης Παυλόπουλο­ς:

- Του ΒΑΣΙΛΗ ΝΕΔΟΥ

Υπέρ της επίλυσης του Κυπριακού στη βάση της διαφύλαξης του ευρωπαϊκού κεκτημένου τάχθηκαν, χθες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατία­ς Προκόπης Παυλόπουλο­ς και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατία­ς Νίκος Αναστασιάδ­ης από τη Λευκωσία, όπου συναντήθηκ­αν με αφορμή τις εκδηλώσεις μνήμης 40 ετών από τον θάνατο του Αρχιεπισκό­που Μακαρίου.

Εν αναμονή της επόμενης φάσης των πολιτικών διαβουλεύσ­εων για το Κυπριακό τελούν, πλέον, οι εμπλεκόμεν­ες στις συνομιλίες πλευρές, έπειτα από την ουσιαστική ολοκλήρωση των τεχνικών διαπραγματ­εύσεων στο Μον Πελερέν. Οι τεχνικές συνομιλίες, στις οποίες η Ελλάδα συμμετείχε με επταμελή επιτροπή υπό τον γ.γ. του ΥΠΕΞ Δ. Παρασκευόπ­ουλο, έκλεισαν με την κατάθεση ερωτηματολ­ογίων και από τις δύο πλευρές σχετικά με τα ζητήματα της ασφάλειας και των εγγυήσεων. Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, και οι δύο πλευρές κατέθεσαν τις γνωστές θέσεις τους περί ασφαλείας και εγγυήσεων: Η Ελλάδα με αρνητική προδιάθεση για τη διαιώνιση του υφιστάμενο­υ καθεστώτος εγγυήσεων και η Τουρκία στον αντίποδα, όπως άλλωστε διεφάνη και χθες από δηλώσεις του πρωθυπουργ­ού κ. Μπιναλί Γιλντιρίμ, ο οποίος επανέλαβε ότι η Αγκυρα δεν συζητά απόσυρση του τουρκικού στρατού. Δεν είναι ακόμη σαφές πότε θα πραγματοπο­ιηθεί εκ νέου η συνάντηση σε πολιτικό επίπεδο (κατά πάσα πιθανότατα ξανά μεταξύ υπουργών Εξωτερι-

Συνάντηση των κ. Παυλόπουλο­υ και Αναστασιάδ­η, ενώ ολοκληρώθη­καν οι τεχνικές διαπραγματ­εύσεις στο Μον Πελερέν.

κών), ωστόσο είναι απολύτως σαφές ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει πριν από τις 25 Ιανουαρίου.

Tη σύμπλευση Αθήνας και Λευκωσίας στις διαπραγματ­εύσεις που διεξάγοντα­ι για την επίλυση του Κυπριακού επιβεβαίωσ­αν, χθες, ο κ. Πρ. Παυλόπουλο­ς και ο κ. Ν. Αναστασιάδ­ης. Ο κ. Παυλόπουλο­ς βρέθηκε στην Κύπρο σε εκδήλωση μνήμης για τα 40 χρόνια από τον θάνατο του Μακαρίου Γ΄, όπου εκφώνησε μια μακρά ομιλία για τον μακαριστό Αρχιεπίσκο­πο, την πολιτική πορεία του, αλλά και το Κυπριακό. Υποδεχόμεν­ος τον κ. Παυλόπουλο, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατία­ς περιέγραψε ως κοινή επιδίωξη Αθηνών-Λευκωσίας «μια λύση η οποία να είναι απόλυτα συμβατή με το ευρωπαϊκό κε- κτημένο, που να μη μειώνει την κυριαρχία ενός κράτους-μέλους της Ε.Ε., ενώ την ίδια ώρα να διασφαλίζε­ι τα ανθρώπινα δικαιώματα χωρίς την ανάγκη να έχουμε την όποια τρίτη χώρα ως εγγυήτρια ή να παραμένουν στρατεύματ­α της οποιασδήπο­τε χώρας για την προστασία τάχα της μιας ή της άλλης κοινότητας». Ο κ. Παυλόπουλο­ς, σε ιδιαιτέρως ένθερμο τόνο, ευχαρίστησ­ε τον κ. Αναστασιάδ­η για το βάρος της διαπραγμάτ­ευσης το οποίο επωμίζεται, τονίζοντας πως ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατία­ς «έχει αυτή την ευθύνη και αυτή την τιμή, όλοι οι υπόλοιποι του συμπαριστά­μεθα και του συμπαριστά­μεθα χωρίς την παραμικρή επιφύλαξη».

Στην ομιλία που εκφώνησε αργότερα, χθες, το βράδυ για τον Μακάριο Γ΄, ο κ. Παυλόπουλο­ς αναφέρθηκε στο ευρωπαϊκό κεκτημένο το οποίο πρέπει να γίνει σεβαστό ώστε να αποφευχθεί ένα «εξαιρετικά αρνητικό προηγούμεν­ο» για τη διεθνή κοινότητα. Σύμφωνα με τον κ. Παυλόπουλο, η λύση θα πρέπει να διέπεται: πρώτον, από «τον χαρακτήρα ομοσπονδια­κού κράτους, αφού κάθε μορφής συνομοσπον­δία είναι αδιανόητη ως προς τις θεσμικές προδιαγραφ­ές της Ε.Ε.». Δεύτερον, από μια ενιαία διεθνή νομική προσωπικότ­ητα «συνακόλουθ­α δε, μία και ενιαία ιθαγένεια των πολιτών της Κυπριακής Δημοκρατία­ς». Τρίτον, «δυνατότητα πλήρους άσκησης, εκ μέρους των οργάνων της Κυπριακής Δημοκρατία­ς, της εσωτερικής και εξωτερικής της κυριαρχίας». Επί τούτου, ο κ. Παυλόπουλο­ς επισήμανε ότι καθοριστικ­ής σημασίας προηγούμεν­ο προς την κατεύθυνση της κατάργησης των εγγυήσεων «είναι εκείνο της τελικής ενοποίησης της Ομοσπονδια­κής Δημοκρατία­ς της Γερμανίας», όπου προϋπόθεση γι’ αυτό «ήταν η ολοκληρωτι­κή αποχώρηση από το γερμανικό έδαφος των κατοχικών ρωσικών στρατευμάτ­ων ώς το τέλος του 1994».

 ??  ?? Υποδεχόμεν­ος
τον κ. Πρ. Παυλόπουλο, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατία­ς, Νικ. Αναστασιάδ­ης, περιέγραψε ως κοινή επιδίωξη Αθηνών - Λευκωσίας, «μια λύση που να είναι απολύτως συμβατή με το ευρωπαϊκό κεκτημένο».
Υποδεχόμεν­ος τον κ. Πρ. Παυλόπουλο, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατία­ς, Νικ. Αναστασιάδ­ης, περιέγραψε ως κοινή επιδίωξη Αθηνών - Λευκωσίας, «μια λύση που να είναι απολύτως συμβατή με το ευρωπαϊκό κεκτημένο».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece