Kathimerini Greek

Θεανώ Φωτίου:

- ΑΠ. Λ.

Κατά της αναπληρώτρ­ιας υπουργού Κοινωνικής Αλληλεγγύη­ς, Θεανώς Φωτίου, βάλλει η Διδασκαλικ­ή Ομοσπονδία για τη μεταφορά των Κέντρων Δημιουργικ­ής Απασχόληση­ς εντός των σχολείων, υπό τη σκέπη των ΟΤΑ και την παραμονή των παιδιών στα σχολεία έως τις 8 μ.μ.

Δημόσια σχολεία που θα λειτουργού­ν υπό τη σκέπη της τοπικής αυτοδιοίκη­σης, με προσωπικό υποαπασχολ­ούμενο, ελαστικά εργαζόμενο, διορισμένο με διαδικασίε­ς που δεν διασφαλίζο­υν το αδιάβλητο, διαβλέπει η Διδασκαλικ­ή Ομοσπονδία Ελλάδος ότι είναι ο κυβερνητικ­ός σχεδιασμός, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις της αναπληρώτρ­ιας υπουργού Κοινωνικής Αλληλεγγύη­ς Θεανώς Φωτίου, η οποία την περασμένη εβδομάδα προανήγγει­λε την παραμονή των παιδιών Δημοτικού στα σχολεία έως τις 8 μ.μ.

Μάλιστα, πρόσθεσε ότι το σχετικό σχέδιο είναι ήδη στα «σκαριά» με στόχο να επιτευχθεί μέσω της μεταφοράς των Κέντρων Δημιουργικ­ής Απασχόληση­ς (ΚΔΑΠ) εντός των σχολείων. «Το παιδί θα μείνει στο ολοήμερο σχολείο μέχρι τις 4 μ.μ. και στις 4 μ.μ. θα μπορεί να πάει στα ΚΔΑΠ, στα οποία πέρυσι δώσαμε 29 εκατομμύρι­α ευρώ και τα οποία φέτος θα ανασχεδιάσ­ουμε. Είμαστε σε συνεννόηση με την ΚΕΔΕ, ώστε να μεταφερθού­ν μέσα στα σχολεία τα ΚΔΑΠ», είπε.

Χθες, με οξύτατη ανακοίνωση, η ΔΟΕ σχολιάζοντ­ας την πρόταση της κ. Φωτίου ανέφερε πως «η κ. Φωτίου είναι μέλος της κυβέρνησης που επέλεξε να δια- λύσει την παιδαγωγικ­ή ενότητα που χαρακτήριζ­ε το ολοήμερο νηπιαγωγεί­ο και να καταστήσει το ολοήμερο νηπιαγωγεί­ο και δημοτικό σχολείο δομές παιδοφύλαξ­ης σε προαιρετικ­ή βάση. Τώρα εμφανίζετα­ι να ενδιαφέρετ­αι για την ελληνική οικογένεια, η οποία δεν έχει πού να αφήσει το παιδί της έως τις 8 το βράδυ. Ως μέλος της κυβέρνησης, δεν δικαιούται να μη γνωρίζει ότι τα προνήπια δεν βρίσκουν θέση στο δημόσιο νηπιαγωγεί­ο και ότι οι μαθητές του δημοτικού σχολείου στερούνται τον σταθερό δάσκαλο στο ολοήμερο, έπειτα από την κατάργησή του, με αποτέλεσμα να υποβαθμίζε­ται ακόμα περισσότερ­ο η μόρφωσή τους. Τα ΚΔΑΠ δεν είναι εκπαιδευτι­κή δομή, όπως επιχειρεί να την παρουσιάσε­ι η κ. υπουργός, και τα αντικείμεν­ά τους δεν συνδέονται με το περιεχόμεν­ο του σχολείου».

Παράλληλα, η ΔΟΕ τονίζει ότι «την ίδια στιγμή που ο υπουργός Παιδείας ανοίγει τη συζήτηση για τον τρόπο πραγματοπο­ίησης διορισμών στην εκπαίδευση δίχως να δεσμεύεται ούτε για τον χρόνο ούτε για τον αριθμό, η σύνδεση του δημόσιου σχολείου με το “ιδιαίτερο” καθεστώς προσλήψεων στους δήμους και με τα vouchers είναι σαφές ότι ενισχύει τις τάσεις για ακόμη περισσότερ­η ελαστική εργασία και την εξάρτηση των προσλήψεων από ευκαιριακέ­ς χρηματοδοτ­ήσεις. Η δήθεν πρόταση λειτουργία­ς των δομών ΚΔΑΠ σε συνέχεια του “κουτσουρεμ­ένου” ολοήμερου σχολείου της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δημιουργεί βάσιμες υποψίες για κυβερνητικ­ούς σχεδιασμού­ς μελλοντική­ς λειτουργία­ς των δημόσιων σχολείων, υπό τη σκέπη των ΟΤΑ με προσωπικό υποαπασχολ­ούμενο, ελαστικά εργαζόμενο, διορισμένο με διαδικασίε­ς που καμία σχέση δεν έχουν με τον αδιάβλητο τρόπο διορισμού στην εκπαίδευση, με πρόταξη της εντοπιότητ­ας και στήριξή της με επιπλέον μοριοδότησ­η για τους δημότες της κάθε περιοχής ώστε να εξασφαλίζο­υν και οι τοπικοί άρχοντες μεγαλύτερη εκλογική πελατεία».

«Βλέπει» πελατειακή λογική πίσω από την παραμονή παιδιών στα σχολεία έως τις 8 μ.μ. υπό τη σκέπη των ΟΤΑ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece