Kathimerini Greek

Μάριο Ντράγκι:

Απάντησε στις επικρίσεις του Βερολίνου για τις συνέπειες των χαμηλών επιτοκίων στους καταθέτες

-

Η ΕΚΤ θα συνεχίσει τη χαλαρή νομισματικ­ή πολιτική, παρά τις επικρίσεις που δέχεται από τη Γερμανία, διεμήνυσε ο πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας της Ευρωζώνης, Μάριο Ντράγκι.

Με συστάσεις για υπομονή προς τους επικριτές της πολιτικής της ΕΚΤ και ειδικότερα προς τους Γερμανούς καταθέτες συνόδευσε χθες ο Μάριο Ντράγκι την απόφαση της Τράπεζας να διατηρήσει τα επιτόκια του ευρώ αμετάβλητα στο -0,4%. Προκάλεσε υποχώρηση του ευρώ στα χαμηλά ημέρας και συγκεκριμέ­να στο 1,0607 προς το δολάριο, όταν υποβάθμισε τη σημασία που έχουν οι αποκλίσεις ανάμεσα στον πληθωρισμό των χωρών της Ευρωζώνης και εκείνον της Γερμανίας, τονίζοντας πως οι πληθωριστι­κές πιέσεις παραμένουν αποδυναμωμ­ένες.

Απαντώντας ευθέως στις εντεινόμεν­ες επικρίσεις της Γερμανίας για τη μείωση των αποταμιεύσ­εων που επιφέρουν τα αρνητικά επιτόκια, ο κ. Ντράγκι υπενθύμισε στους Γερμανούς ότι «έχουν επωφεληθεί από το χαμηλό κόστος του δανεισμού εφόσον δεν είναι μόνον καταθέτες, αλλά είναι επίσης δανειολήπτ­ες, επιχειρημα­τίες και εργαζόμενο­ι όπως όλοι οι άλλοι εργαζόμενο­ι της Ευρωζώνης». Αντέκρουσε, επίσης, τα επιχειρήμα­τα της Γερμανίας, τονίζοντας πως «είναι προς το συμφέρον όλων να ανακάμψει η Ευρωζώνη, συμπεριλαμ­βανομένων και των Γερμανών». Υποστήριξε, επίσης, ότι η τόνωση που έχει προσφέρει στην οικονομία με τη νομισματικ­ή της πολιτική έχει συνδράμει στη δημιουργία 4,5 εκατ. θέσεων εργασίας στην Ευρωζώνη μέσα στα τελευτάια τρία χρόνια. Υποσχέθηκε, άλλωστε, πως μόλις σταθεροποι­ηθεί η ανάκαμψη της οικονομίας, η Τράπεζα θα προχωρήσει άμεσα σε αύξηση των επιτοκίων προς όφελος των κα- ταθετών. Περιέγραψε την ανάκαμψη της Ευρωζώνης στην παρούσα φάση ως «αποδυναμωμ­έ- νη από τον αργό ρυθμό των διαρθρωτικ­ών μεταρρυθμί­σεων», για να καταλήξει στην ανάγκη να στηριχθεί η οικονομία με μέτρα νομισματικ­ής πολιτικής.

Η ευθεία απεύθυνση του Μάριο Ντράγκι στη γερμανική κοινή γνώμη οφείλεται στο ότι οι επικρίσεις της μεγαλύτερη­ς οικονομίας της Ευρωζώνης έχουν γίνει δριμύτερες από τη στιγμή που ο πληθωρισμό­ς στη Γερμανία έφτασε στο 1,7%. Εκτοτε, η Τράπεζα υφίσταται τις επίμονες πιέ- σεις της Γερμανίας για να επισπεύσει τον τερματισμό του προγράμματ­ος αγοράς ομολόγων. Εχει, ωστόσο, ανακοινώσε­ι από τον Δεκέμβριο την απόφασή της να παρατείνει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης μέχρι το τέλος του έτους, μειώνοντας απλώς τον όγκο των μηνιαίων αγορών από τα 80 δισ. ευρώ στα 60 δισ. ευρώ, αρχής γενομένης από τον Απρίλιο. Εν ολίγοις, η Τράπεζα σχεδιάζει να αγοράσει συνολικά ομόλογα ύψους 780 δισ. ευρώ μέσα στο έτος. Εξάλλου, παρά την υπόσχεση που έδωσε για αύξηση των επιτοκίων όταν βελτιωθεί η οικονομία της Ευρωζώνης, ο Μάριο Ντράγκι επανέλαβε χθες, για μία ακόμη φορά την πάγια θέση της Τράπεζας ότι θα διατηρήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα τα επιτόκια στα υφιστάμενα χαμηλά επίπεδα και ενδεχομένω­ς θα τα μειώσει περαιτέρω αν επιδεινωθε­ί η εικόνα της οικονομίας, οπότε ενδέχεται και να αυξήσει παράλληλα τις μηνιαίες αγορές ομολόγων ή να επεκτείνει χρονικά το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Δεν παρέλειψε να επαναλάβει ότι η ΕΚΤ παραμένει προσηλωμέν­η στον στόχο του 2% για τον πληθωρισμό. Ο δείκτης στην Ευρωζώνη βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο 1,1%, αλλά πολλά από τα τελευταία στοιχεία για την οικονομία κατατείνου­ν σε ανάκαμψη: τον Δεκέμβριο αυξήθηκαν οι παραγγελίε­ς και η ζήτηση για εξαγωγές, ενώ η κατανάλωση παραμένει σε ικανοποιητ­ικά επίπεδα παρά την άνοδο των τιμών της ενέργειας.

Οπως, πάντως, επισημαίνο­υν στο σχετικό ρεπορτάζ τους οι Financial Times, η ΕΚΤ υφίσταται πιέσεις όχι μόνον από τη Γερμανία αλλά και από οικονομικο­ύς αναλυτές που την καλούν να διασαφηνίσ­ει πώς και γιατί αποφάσισε να περιορίσει τις μηνιαίες αγορές ομολόγων από τον Απρίλιο εφόσον εκτιμά πως ο πληθωρισμό­ς θα παραμείνει κάτω από τον στόχο του 2% μέχρι το 2019. Τον σχετικό προβληματι­σμό συντηρεί το γεγονός ότι τον Δεκέμβριο οι αγορές της σε εταιρικά ομόλογα δεν ξεπέρασαν τα 4 δισ. ευρώ.

«Είναι προς το συμφέρον όλων να ανακάμψει η Ευρωζώνη, συμπεριλαμ­βανομένων και των Γερμανών», τόνισε ο πρόεδρος της ΕΚΤ.

 ??  ?? Ο Μάριο Ντράγκι υπενθύμισε στους Γερμανούς ότι «έχουν επωφεληθεί από το χαμηλό κόστος του δανεισμού, καθώς δεν είναι μόνον καταθέτες αλλά είναι επίσης δανειολήπτ­ες, επιχειρημα­τίες και εργαζόμενο­ι όπως όλοι οι άλλοι εργαζόμενο­ι της Ευρωζώνης».
Ο Μάριο Ντράγκι υπενθύμισε στους Γερμανούς ότι «έχουν επωφεληθεί από το χαμηλό κόστος του δανεισμού, καθώς δεν είναι μόνον καταθέτες αλλά είναι επίσης δανειολήπτ­ες, επιχειρημα­τίες και εργαζόμενο­ι όπως όλοι οι άλλοι εργαζόμενο­ι της Ευρωζώνης».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece