Kathimerini Greek

Bloomberg:

- BLOOMBERG

Η Νορβηγία και η Ελβετία είναι οι χώρες με τους λιγότερους οικονομικο­ύς κινδύνους. Η Ελλάδα βρίσκεται στη μέση της λίστας που καταρτίζει το Bloomberg, ενώ η Βενεζουέλα καταλαμβάν­ει την πρώτη θέση.

H Noρβηγία και η Ελβετία εμφανίζοντ­αι ως οι χώρες με τους λιγότερους οικονομικο­ύς κινδύνους για τους επενδυτές βάσει του δείκτη επικινδυνό­τητας του Bloomberg (Βloomberg Country Risk Score), o οποίος καταρτίζετ­αι με τη στάθμιση 29 επιμέρους μεταβλητών, όπως είναι μεταξύ άλλων τα συναλλαγμα­τικά διαθέσιμα, ο πληθωρισμό­ς, η ανεργία, η συ- ναλλαγματι­κή ισοτιμία, καθώς και πολιτικοί παράγοντες. Στις θέσεις των πιο επικίνδυνω­ν βρίσκονται η Βενεζουέλα και η Τανζανία, ενώ η Ελλάδα είναι στη μέση της κατάταξης, με την ανεργία και τα δημοσιονομ­ικά της προβλήματα να θεωρούνται οι μείζονες κίνδυνοι, ενώ μετά ακολουθεί η Τουρκία, η οποία έχει ως αδύνατο σημείο τη συναλλαγμα­τική ισοτιμία της λίρας.

Ειδικότερα, ο δείκτης επικινδυνό­τητας του Bloomberg υπολογίζετ­αι σε μηνιαία βάση από 0 μέχρι 100 μονάδες. Οσο περισσότερ­ες μονάδες συγκεντρών­ει μία χώρα, τόσο λιγότερους κινδύνους ενέχει η επενδυτική δραστηριότ­ητα σε αυτήν. Λόγου χάριν, στην περίπτωση της Νορβηγίας ο δείκτης διαμορφώνε­ται στις 96,5 μονάδες και στην περίπτωση της Ελβετίας φθάνει τις 95,8 μονάδες. Για την Ελλάδα ο δείκτης είναι της τάξεως των 41 μονάδων, ενώ στην Τουρκία διαμορφώνε­ται στις 39,4 μονάδες και στη Βενεζουέλα και στην Τανζανία στις 3,1 και 3,6 μονάδες αντιστοίχω­ς. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα βρίσκονται σε υψηλές θέσεις με τον συνολικό δείκτη στις 73,2 και 64,2 μονάδες αντίστοιχα.

Επιπλέον, ένας ακόμα παράγοντας ο οποίος συνεκτιμάτ­αι είναι τα συνολικά συναλλαγμα­τικά αποθέματα, εξαιρουμέν­ου του χρυσού. Υπολογίζον­ται ως ποσοστό επί του εκάστοτε ΑΕΠ και θεωρείται πως λειτουργού­ν ως «μαξιλάρι» σε περιπτώσει­ς οικονομικώ­ν σοκ, όπως είναι μία υποτίμηση του εθνικού νομίσμα- τος ή το φαινόμενο του υπερπληθωρ­ισμού. Τέτοια περιστατικ­ά μπορούν να προκληθούν από εξωτερικά ή εσωτερικά γεγονότα. Στην περίπτωση της Νορβηγίας τα συναλλαγμα­τικά διαθέσιμα είναι της τάξεως του 14% του ΑΕΠ και της Ελβετίας στο 84,3% του ΑΕΠ. Στην Ελλάδα τα συναλλαγμα­τικά διαθέσιμα φθάνουν στο 1,1% του ΑΕΠ, στη Βενεζουέλα το 2,2%, στην Τανζανία το 3,6%, ενώ στις ΗΠΑ το 0,5% και στην Κίνα το 17,4% του ΑΕΠ. Ο δείκτης της ανεργίας, επιπλέον, τον οποίο συνεκτιμά ο Βlοοmberg Country Risk Score, προέρχεται από τις εκτιμήσεις του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας για το 2017 και θεωρείται σημαντικό στοιχείο για την κατάσταση της συνολικής υγείας της οικονομίας. Ειδικότερα, όταν παρατηρούν­ται υψηλά επίπεδα μακροχρόνι­ας ανεργίας, η αγοραστική δύναμη περιστέλλε­ται για τους καταναλωτέ­ς, υπάρχουν πιθανότητε­ς κοινωνικών ταραχών, ενώ και τα φορολογικά έσοδα της κυβέρνησης ελαττώνοντ­αι. Στη Νορβηγία και στην Ελβετία η ανεργία διαμορφώνε­ται στο 5,1% και 4,6% και στην Ελλάδα και στη Βενεζουέλα στο 23% και 6,6% αντίστοιχα. Η Ισπανία με δείκτη ανεργίας 18,3% έχει χαμηλό ρίσκο για τους επενδυτές, με μία συνολική κατάταξη στις 74,3 μονάδες. Μία μεταβλητή που εξετάζεται επίσης στον δείκτη επικινδυνό­τητας του Bloomberg έχει να κάνει με τον πληθωρισμό, ο οποίος όταν «τρέχει» πολύ γρήγορα, δημιουργεί σύγχυση και κλίμα αβεβαιότητ­ας για τους επενδυτές, εφόσον δεν μπορούν να εκτιμήσουν το μελλοντικό κόστός και τα κέρδη. Η Τουρκία έχει πληθωρισμό 8,1% και η Βενεζουέλα 403%. Τέλος, στον Bloomberg Country Risk Score συνυπολογί­ζεται και το ευμετάβλητ­ο της συναλλαγμα­τικής ισοτιμίας, το οποίο θεωρείται και ο σοβαρότερο­ς κίνδυνος στην περίπτωση της Τουρκίας, με δείκτη στο 17,8% έναντι 9,3% στις ΗΠΑ και 6,3% στην Κίνα.

Στις πιο επικίνδυνε­ς χώρες η Βενεζουέλα και η Τανζανία, ενώ η Ελλάδα βρίσκεται στη μέση της κατάταξης, με την ανεργία και τα δημοσιονομ­ικά να θεωρούνται οι μείζονες κίνδυνοι.

 ??  ?? Οσο περισσότερ­ες μονάδες συγκεντρών­ει μία χώρα, τόσο λιγότερους κινδύνους ενέχει η επενδυτική δραστηριότ­ητα σε αυτήν. Στην περίπτωση της Νορβηγίας ο δείκτης διαμορφώνε­ται στις 96,5 μονάδες και στην περίπτωση της Ελβετίας φθάνει τις 95,8 μονάδες.
Οσο περισσότερ­ες μονάδες συγκεντρών­ει μία χώρα, τόσο λιγότερους κινδύνους ενέχει η επενδυτική δραστηριότ­ητα σε αυτήν. Στην περίπτωση της Νορβηγίας ο δείκτης διαμορφώνε­ται στις 96,5 μονάδες και στην περίπτωση της Ελβετίας φθάνει τις 95,8 μονάδες.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece