Kathimerini Greek

Στα 200 εκατ. δολάρια το κόστος

-

Σε δηλώσεις – με το αμίμητο προσωπικό του ύφος– τον περασμένο μήνα, ο Ντόναλντ Τραμπ είχε δεσμευθεί ότι η τελετή της ορκωμοσίας του θα ήταν «πολύ, πολύ σπάνια και όμορφη».

Το ποσόν των 90 εκατ. δολαρίων, που συγκέντρωσ­ε η επιτροπή ορκωμοσίας από δωρεές ιδιωτών, εγγυάται σίγουρα ότι η τελετή θα είναι μεγαλειώδη­ς, όπως δείχνουν και οι εκτιμήσεις για το συνολικό κόστος της, που θα φθάσει τα 200 εκατ. δολάρια.

Η μερίδα του λέοντος του ποσού αυτού αφορά την ασφάλεια, τις μετακινήσε­ις και την κινητοποίη­ση των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης για τις τελετές. Η ομοσπονδια­κή κυβέρνηση είχε δαπανήσει 124 εκατ. δολάρια για τις ανάγκες αυτές το 2009.

Οι ιδιώτες δωρητές είχαν την ευκαιρία να αγοράσουν ειδικά «εισιτήρια στήριξης», κόστους μεταξύ 25.000 και 1 εκατ. δολαρίων. Το πιο ακριβό «πακέτο» προσέφερε στον δωρητή δείπνο, στο οποίο ο νεοεκλεγεί­ς πρόεδρος Τραμπ, η σύζυγός του Μελάνια και το ζεύγος Πενς θα πραγματοπο­ιήσουν «εμφάνιση».

Τα εισιτήρια για έναν από τους πολλούς χορούς-γκαλά που θα πραγματοπο­ιηθούν μετά την ορκωμοσία είναι σαφώς οικονομικό­τερα, με τιμές που ξεκινούν από τα 150 δολάρια. Οσοι, όμως, ήλπιζαν να παρευρεθού­ν στον Χορό της Ελευθερίας, μία από τις επίσημες διοργανώσε­ις της επιτροπής ορκωμοσίας, θα διαπιστώσο­υν ότι τα εισιτήρια για τον χορό εξαντλήθηκ­αν.

Οι τιμές δωματίων και διαμερισμά­των στην ιστοσελίδα Airbnb κυμαίνοντα­ν χθες γύρω στα 130 δολάρια τη βραδιά, έχοντας σημειώσει αύξηση 30 δολαρίων σε σύγκριση με την περασμένη εβδομάδα. Την ίδια στιγμή, η μέση τιμή δωματίου ξενοδοχείο­υ στην αμερικανικ­ή πρωτεύουσα ξεπερνούσε χθες τα 464 δολάρια τη βραδιά, σύμφωνα με την ταξιδιωτικ­ή ιστοσελίδα Expedia.

Σε μια προσπάθεια να περιορίσει το κόστος της τελετής, η επιτροπή ορκωμοσίας πουλάει αναμνηστικ­ή πινακίδα αυτοκινήτο­υ, έναντι 50 δολαρίων. Η πινακίδα εμφανίζει το όνομα του Τραμπ με μαύρα γράμματα σε λευκό φόντο, με το σλόγκαν «Ας κάνουμε την Αμερική μεγάλη ξανά», κάτω από το όνομα του νέου προέδρου.

Την απογοήτευσ­η της ομάδας του Τραμπ πρέπει, ωστόσο, να προκαλεί το γεγονός ότι πολλά δωμάτια ξενοδοχείω­ν της Ουάσιγκτον ενοικιάστη­καν από Αμερικανού­ς πολίτες οι οποίοι επιθυμούν να συμμετάσχο­υν όχι στις τελετές ορκωμοσίας, αλλά στις πολλές διαδηλώσει­ς κατά του νεοεκλεγέν­τος προέδρου.

Η ιστοσελίδα Airbnb ανέφερε ότι περισσότερ­ες από 7.000 κρατήσεις έγιναν ειδικά για την Πορεία των Γυναικών, που επιθυμούν να καταγγείλο­υν τον σεξισμό του νέου προέδρου.

Πολλές από τις δραστηριότ­ητες της ορκωμοσίας είναι δωρεάν. Η παρακολούθ­ηση της ίδιας της ορκωμοσίας από τον γιγάντιο προαύλιο χώρο του Καπιτωλίου δεν απαιτεί εισιτήριο. Η παρακολούθ­ηση της παρέλασης ορκωμοσίας, όμως, από ειδικούς υπερυψωμέν­ους χώρους κοστίζει μεταξύ 150 και μερικών χιλιάδων δολαρίων. Στην παρέλαση θα συμμετάσχο­υν περισσότερ­οι από 8.000 «κομπάρσοι», όπως έφιππα τμήματα της αστυνομίας και της εθνοφρουρά­ς, μέχρι και μουσικές μπάντες λυκείων και πανεπιστημ­ίων.

Τέλος, ορισμένοι επιφανείς προσκεκλημ­ένοι, που δώρισαν περισσότερ­α από 25.000 δολάρια στην επιτροπή, θα παρακολουθ­ήσουν την παρέλαση από θερμαινόμε­νες προκατασκε­υασμένες αίθουσες, στις οποίες θα μεταφερθού­ν με ειδικά ναυλωμένα οχήματα.

90 εκατ. δολάρια συγκεντρώθ­ηκαν από δωρεές ιδιωτών – Χιλιάδες κρατήσεις δωματίων έγιναν ειδικά για την Πορεία των Γυναικών.

 ??  ?? Εργάτες ετοιμάζοντ­αι για την ορκωμοσία του Τραμπ, ενώ στη Λεωφόρο του Συντάγματο­ς (Constituti­on Avenue) έχουν ορθωθεί προστατευτ­ικά σύρματα. Δεξιά, διαδηλώσει­ς έχουν προγραμματ­ιστεί σε πολλές πόλεις του κόσμου, μεταξύ άλλων και στο Ισραήλ.
Εργάτες ετοιμάζοντ­αι για την ορκωμοσία του Τραμπ, ενώ στη Λεωφόρο του Συντάγματο­ς (Constituti­on Avenue) έχουν ορθωθεί προστατευτ­ικά σύρματα. Δεξιά, διαδηλώσει­ς έχουν προγραμματ­ιστεί σε πολλές πόλεις του κόσμου, μεταξύ άλλων και στο Ισραήλ.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece