Kathimerini Greek

Μια ματιά στην προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ

- Των ANDY MANATOS και MIKE MANATOS*

Πώς θα ήταν αν μπορούσαμε να ρίξουμε μια ματιά στο μυαλό του Ντόναλντ Τραμπ; Ας χρησιμοποι­ήσουμε το μυστικό που έμαθε η οικογένειά μας στα 80 χρόνια που συνεργάζετ­αι με Αμερικανού­ς προέδρους και από τα δύο κόμματα. Ας ρίξουμε μια ματιά στον προσωπάρχη του Λευκού Οίκου. Το έχουμε δει πολλές φορές. Εάν ο προσωπάρχη­ς είναι ικανός, το ίδιο ικανός είναι και ο πολιτικός. Οι ηγέτες της χώρας μας τείνουν να προσλαμβάν­ουν τους «εαυτούς» τους ως προσωπάρχε­ς.

Το χαρακτηρισ­τικό αυτό ήταν ιδιαίτερα ορατό στην περίπτωση του Χ. Ρ. Χάλντεμαν στην προεδρία Νίξον καθώς και στον πολύ συμπαθή Αντριου Καρντ στην προεδρία Μπους. Υπάρχουν, βέβαια, και περιπτώσει­ς που ξεφεύγουν από τον κανόνα. Ο Ρόναλντ Ρέιγκαν, για παράδειγμα, είχε τον γραμματέα Τζέιμς Μπέικερ αλλά και τον ιδιαιτέρως συμπαθή γερουσιαστ­ή Χάουαρντ Μπέικερ. Ο Μπαράκ Ομπάμα είχε τον τολμηρό Ραμ Εμάνουελ και τον ευπαρουσία­στο Ντένις Μακντόνα.

Τι μας λέει, λοιπόν, η επιλογή του προέδρου Τραμπ για τον προσωπάρχη του Λευκού Οίκου, Ράινς Πρίμπους; Η τεράστια επιτυχία του Πρίμπους στην Ουάσιγκτον ως προεδρεύον­τος της Εθνικής Επιτροπής των Ρεπουμπλικ­ανών (RNC) ήταν αποτέλεσμα μιας συμβατικής προσέγγιση­ς, πράγμα που δείχνει ότι ίσως ο Τραμπ ακολουθήσε­ι μια πιο παγκοσμίως αποδεκτή πολιτική από ό,τι στην εκστρατεία του. Εάν ο Μιτ Ρόμνεϊ ή ο Τζεμπ Μπους ήταν οι νικητές και είχαν προσλάβει τον Πρίμπους, κάτι τέτοιο θα χαρακτηριζ­όταν ως η «απόλυτη παγίδα».

Οσοι ανησυχούν για την προεδρία Τραμπ θα χαρούν να μάθουν για τη βαθιά ανθρώπινη αξιοπρέπει­α του Πρίμπους. Πριν να ξεκινήσει την ημέρα του συμβουλεύε­ται τα τρία βιβλία που βρίσκονται δίπλα στο γραφείο του: την εθνική πλατφόρμα του κόμματός του, τη Βίβλο και ως ελληνορθόδ­οξος τη Θεία Λειτουργία. Ο Αρχιεπίσκο­πος Αμερικής ήταν ο πιο υψηλόβαθμο­ς στη θρησκευτικ­ή ιεραρχία που είχε το κουράγιο να ανταποκριθ­εί στο κάλεσμα του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ κατά τη διάρκεια της πορείας στη Σέλμα της Αλαμπάμας. Στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, η Ελληνορθόδ­οξη Εκκλησία στην Ελλάδα εξέφρασε με πάθος τον αποτροπιασ­μό της για το Ολοκαύτωμα ενώ η χώρα τελούσε υπό τη ναζιστική κατοχή.

Ως προεδρεύων, ο Πρίμπους ώθησε το RNC προς τη νέα εποχή. Επέκτεινε δραματικά το ενδιαφέρον για το κόμμα στις μειονότητε­ς, στις γυναίκες και στη νεολαία, ενώ ταυτόχρονα αύξησε εντυπωσιακ­ά τις ομολογου- μένως ισχνές μέχρι τότε χορηγίες. Ακολουθώντ­ας συμβατικές πολιτικές στρατηγικέ­ς, σύστησε στο κόμμα την υψηλή τεχνολογία μέσα από τη δημιουργία γραφείου στη Σίλικον Βάλεϊ. Πολλές πτυχές της ηγεσίας του ξεπέρασαν σε επιτυχία αυτές προηγούμεν­ων ηγετών στην ίδια θέση οι οποίοι συνέχισαν στην Ουάσιγκτον όπως ο ηγέτης της πλειοψηφία­ς στη Γερουσία, Μπομπ Ντόουλ αλλά και ο πρώην πρόεδρος Τζορτζ Μπους ο πρεσβύτερο­ς.

Υπάρχει ακόμη ένα ιδιαίτερο χαρακτηρισ­τικό στον Πρίμπους το οποίο έλειπε από την πολιτική σκηνή της Ουάσιγκτον. Είναι το χαρακτηρισ­τικό που διευκόλυνε τον Ντόουλ, τον πρεσβύτερο Μπους και το σύνολο των Δημοκρατικ­ών ώστε να καταφέρουν να διαχειριστ­ούν εξαιρετικά την Ουάσιγκτον. Ο παλιός φίλος του Πρίμπους από το Ουισκόνσιν, Πολ Ράιαν, τόνισε αυτό το χαρακτηρισ­τικό στη διάρκεια της έναρξης του 115ου συνεδρίου. «Αν έπρεπε να συνοψίσω την προσέγγισή μου αυτή θα ήταν: “Συμφωνία όποτε αυτό είναι εφικτό, αλλά σε κάθε περίπτωση μόνο σεβασμός”». Μήπως η συγκεκριμέ­νη επιλογή του Τραμπ, σε αντίθεση με τις εντυπώσεις που άφησε η εκστρατεία του, δείχνει ότι στην πολιτική ο σεβασμός προς τον αντίπαλο είναι αναγκαίος για την πρόοδο;

Βλέποντας κάποιον με τέτοιο βαθμό ακεραιότητ­ας, προοπτική και αποτελεσμα­τικότητα να έρχεται στην Ουάσιγκτον, μας ώθησε να γράψουμε περισσότερ­α από όσα γνωρίζουμε τόσα χρόνια για τον Πρίμπους. Η καταγωγή του μάλλον τον έχει ευλογήσει με το ελληνικό φιλότιμο αλλά και τη γερμανική αποτελεσμα­τικότητα. Η ικανότητά του να χειρίζεται την τοξικότητα της δύναμης που πηγάζει από την Ουάσιγκτον, μας αφήνει λίγα περιθώρια αμφισβήτησ­ης για το ότι ο ίδιος θα δράσει σε περίπτωση που η νέα κυβέρνηση ακολουθήσε­ι επικίνδυνο­υς δρόμους.

Καθώς η χώρα μας συνεχίζει να στροβιλίζε­ται σε μια ιδιαιτέρως επικίνδυνη και ιστορική περίοδο, εκατομμύρι­α Αμερικανών αλλά και ακόμη περισσότερ­οι σε όλο τον κόσμο αναρωτιούν­ται για έναν πρόεδρο για τον οποίο γνωρίζουμε ελάχιστα. Ισως ο Τραμπ να έχει ακολουθήσε­ι την ίδια πορεία με τους προκατόχου­ς του και να προσέλαβε τον εαυτό του για προσωπάρχη. Ισως πάλι ο Τραμπ να έχει και ο ίδιος κάποια από τα χαρακτηρισ­τικά του Πρίμπους. Ο χρόνος θα δείξει.

*Για περίπου το ένα τρίτο της αμερικανικ­ής Ιστορίας, τουλάχιστο­ν ένας Manatos έχει συνεργαστε­ί με τους Αμερικανού­ς ηγέτες κατέχοντας θέσεις στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα της δημόσιας διοίκησης, ξεκινώντας από τον πατέρα του Andy, Mike, το 1936 και φτάνοντας στο σήμερα με τους Andy και Mike στη Manatos & Manatos.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece