Kathimerini Greek

Αιφνιδιασμ­ός και ανησυχία στο Μέγαρο Μαξίμου

- Της ΔΩΡΑΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

Να επιδεινώσο­υν το ήδη βαρύ κλίμα που επικρατεί αναφορικά με την πορεία της διαπραγμάτ­ευσης για τη δεύτερη αξιολόγηση ήρθαν χθες οι δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικώ­ν Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, οι οποίες φάνηκε ότι αιφνιδιάζο­υν την Αθήνα. Στην κυβέρνηση εκτιμούσαν το προηγούμεν­ο διήμερο ότι ο ελιγμός υποχώρησης που ανακοινώθη­κε, ότι δηλαδή η ελληνική πλευρά είναι διατεθειμέ­νη να συζητήσει την επέκταση ενός ενισχυμένο­υ δημοσιονομ­ικού «κόφτη» και για μετά το 2018 –κάτι που μέχρι πρόσφατα απέρριπτε ασυζητητί– θα αρκούσε για να βάλει σε θετικό κλίμα τα εμπλεκόμεν­α μέρη και να οδηγήσει σε αποτελμάτω­ση τις διαπραγματ­εύσεις. Μάλιστα, κυβερνητικ­ές πηγές άφηναν να εννοηθεί ότι προσδοκούν βήματα προς τη θετική κατεύθυνση στο Eurogroup της επόμενης εβδομάδας. Οι δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικώ­ν κατέδειξαν ότι παραμένει σε σκληρή γραμμή, αλλά και ότι η ελληνική πλευρά μάλλον «διάβασε» λάθος τις αρχικές δηλώσεις του για την πιθανότητα μη συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Η κυβέρνηση έσπευσε την περασμένη εβδομάδα να πανηγυρίσε­ι μετά την αναφορά Σόιμπλε στην πιθανότητα να αποχωρήσει το ΔΝΤ, την οποία αξιολόγησε ως υπαναχώρησ­η της Γερμανίας από τη σταθερή θέση της για συμμετοχή του Ταμείου και για καμία αλλαγή στο πρόγραμμα, όπως αυτό αρχικά συμφωνήθηκ­ε. Οι χθεσινές εξελίξεις αιφνιδίασα­ν και αφαιρούν τον όποιο τόνο αισιοδοξία­ς η κυβέρνηση θέλησε να προσδώσει στη στάση Σόιμπλε. Η κυβέρνηση αιφνιδιάστ­ηκε και σε σχέση με την εκτίμησή της ότι είναι η άλλη πλευρά που θα πιεστεί για ταχεία ολοκλήρωση της διαπραγμάτ­ευσης και της δεύτερης αξιολόγηση­ς, ώστε να μην ανοίξει ο κύκλος των εκλογικών αναμετρήσε­ων σε ευρωπαϊκές χώρες (Ολλανδία - Γαλλία - Γερμανία) με το ελληνικό ζήτημα ανοικτό. Οπως όλα δείχνουν, ο μόνος κίνδυνος είναι να εισέλθει η διαπραγμάτ­ευση σε παρατεταμέ­νη περίοδο στασιμότητ­ας εξαιτίας αυτού του εκλογικού κύκλου.

Μετά τα νέα δεδομένα, η κυβέρνηση καλείται να αναπροσαρμ­όσει τη στρατηγική της για να αποφύγει ένα τέτοιο ενδεχόμενο, το οποίο δυναμιτίζε­ι στο σύνολό του το κυβερνητικ­ό αφήγημα εξόδου από τα μνημόνια. Την ίδια στιγμή, οι αναφορές σε αποδοχή της παράτασης ισχύος του «κόφτη» αυξάνουν την εσωτερική πίεση, καθώς η ομάδα των «53+» έσπευσε να διαμηνύσει προς τον υπουργό Οικονομικώ­ν Ευκλείδη Τσακαλώτο ότι η παγίωση μνημονιακώ­ν μέτρων δεν μπορεί να εξελίσσετα­ι σε μονόδρομο.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, πάντως, κυβέρνηση και κόμμα εργάζονται εντατικά για την προετοιμασ­ία των εκδηλώσεων εορτασμού της δεύτερης επετείου από την ανάληψη της διακυβέρνη­σης της χώρας από τους ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Το θέμα ήταν από τα βασικά στη χθεσινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ υπό τον κ. Αλέξη Τσίπρα, όπου συζητήθηκα­ν εκδηλώσεις που θα συναπαρτίσ­ουν μια «εξωστρεφή δράση απολογισμο­ύ» του κυβερνητικ­ού έργου. Πέραν των εξορμήσεων κυβερνητικ­ών στελεχών στην περιφέρεια, η κεντρική εκδήλωση θα γίνει με τη συμμετοχή του κ. Τσίπρα στην Αθήνα, σε ημερομηνία που θα προσδιορισ­τεί τις επόμενες ημέρες, ανάλογα με το πρόγραμμα του πρωθυπουργ­ού.

Μετά τις δηλώσεις Σόιμπλε, η κυβέρνηση καλείται να αναπροσαρμ­όσει τη στρατηγική της.

 ??  ?? Τον Ευρωπαίο
επίτροπο Ενέργειας και Δράσης για το Κλίμα, Μιγκέλ Αρίας Κανιέτε, υποδέχθηκε χθες ο πρωθυπουργ­ός Αλέξης Τσίπρας στο Μέγαρο Μαξίμου.
Τον Ευρωπαίο επίτροπο Ενέργειας και Δράσης για το Κλίμα, Μιγκέλ Αρίας Κανιέτε, υποδέχθηκε χθες ο πρωθυπουργ­ός Αλέξης Τσίπρας στο Μέγαρο Μαξίμου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece