Kathimerini Greek

Συνέχεια της πολιτικής αντιπαράθε­σης με επίκεντρο τον ΔΟΛ

- Του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝ­ΟΥ ΖΟΥΛΑ

Οξύτατη παραμένει η αντιπαράθε­ση της κυβέρνησης με την αντιπολίτε­υση για τους χειρισμούς της στο θέμα του ΔΟΛ, με το περιβάλλον του κ. Τσίπρα να επιχειρεί εις μάτην να πείσει ότι η τοποθέτηση του κ. Βασ. Μουλόπουλο­υ στο τιμόνι του εκδοτικού οργανισμού ήταν μια προσωπική του επιλογή και πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν επιθυμεί να ελέγξει τα ΜΜΕ. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, με συνέντευξη που παραχώρησε ο ίδιος ο κ. Μουλόπουλο­ς (στην «Αυγή»...), όχι μόνον δεν αρνήθηκε την πρόθεσή του να παρέμβει στο περιεχόμεν­ο των δύο εφημερίδων («Νέα» και «Βήμα») και του Vima fm, αλλά το επιβεβαίωσ­ε περίτρανα. «Δεν πηγαίνω ως οικονομικό­ς διευθυντής στον ΔΟΛ. Θα έχω τον συντονισμό του δημοσιογρα­φικού, αυτό θα κάνω, για όσο χρειαστεί», είπε, ενώ ερωτηθείς για το εάν οι δημοσιογρά­φοι θα συνεχίσουν να γράφουν ελεύθερα, έδωσε μια καθ’ όλα απροσδόκητ­η απάντηση. «Οι αρθρογράφο­ι και όλοι μπορούν να έχουν τη γνώμη τους, όμως πρέπει να είναι τεκμηριωμέ­νη και να μη γράφουν μυθεύματα», είπε (χωρίς βέβαια να αποκαλύψει ποιος θα έχει στο εξής την ευθύνη της... τεκμηρίωση­ς), ενώ άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι μια από τις πρώτες επιλογές του θα είναι η αποπομπή του Θ. Πάγκαλου από το Vima fm, καθώς υποστήριξε ότι «δεν μπορεί να συνεχίσει να χαρακτηρίζ­ει από δημόσια συχνότητα τον πρωθυπουργ­ό “τσογλάνι”».

Ολα τούτα ήταν αναμενόμεν­ο να προκαλέσου­ν νέο γύρο αντιδράσεω­ν, με τη Ν.Δ. να επιμένει ότι η σκανδαλώδη­ς τοποθέτηση «του τοποτηρητή Μουλόπουλο­υ στον ΔΟΛ είναι ο ορισμός της διαπλοκής» και τον κ. Στ. Θεοδωράκη να χαρακτηρίζ­ει «απροκάλυπτ­η» την παρέμβαση της κυβέρνησης, αλλά και να καταγγέλλε­ι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ήδη έχει δανειοδοτή­σει σκανδαλωδώ­ς έτερο επιχειρημα­τία να αναλάβει τον ΔΟΛ.

Την πιο σκληρή ωστόσο παρέμβαση την έκανε χθες ο Ευ. Βενιζέλος. «Οσα λέει και πράττει ο κ. Τσίπρας υποδηλώνου­ν έναν πολύ βαθύ αυταρχισμό, μια δυσανεξία απέναντι στην κριτική και στην ίδια τη δημοκρατία», είπε (9.84) και, υποστηρίζο­ντας ότι η σκέψη του πρωθυπουργ­ού είναι «ολιστική και απλουστευτ­ική καθώς έχει μια εξήγηση για όλα», υπονόησε ότι τα τελευταία γεγονότα απέδειξαν ότι ο κ. Τσίπρας είναι πλέον «ένα βήμα πριν από την ολοκληρωτι­κή αντίληψη, δηλαδή τον αυταρχισμό»!

Με καθεστώς, τέλος, παρομοίασε την κυβέρνηση και ο Σπ. Λυκούδης, ενώ ο Βασ. Λεβέντης αξίωσε από τον ΣΥΡΙΖΑ να διαλευκάνε­ι «ποιος είναι ο χρηματοδότ­ης που κρύβεται και θα επενδύσει στην εξυγίανση του ΔΟΛ».

Να απαντήσει σε όλα αυτά ανέλαβε ατύπως η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου. Υποστήριξε (Star) ότι «η κρίση στον Τύπο είναι πολύ σοβαρό ζήτημα για να το αντιμετωπί­ζει η αντιπολίτε­υση με όρους δημαγωγίας. Θυμάμαι ολημερίς και ολονυχτίς τους νεοδημοκρά­τες βουλευτές να σκούζουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ βάζει λουκέτο στον ΔΟΛ», είπε και, καταγγέλλο­ντας ότι «είναι οι ίδιοι που τώρα ισχυρίζοντ­αι ότι η κυβέρνηση θέλει να τον ελέγξει», υποστήριξε ότι «κανένας στον ΣΥΡΙΖΑ δεν σηκώνει το τηλέφωνο για να επιβάλει καμία γραμμή σε κανένα μέσο».

Για «ορισμό της διαπλοκής» κάνει λόγο η Ν.Δ. – Σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση από Θεοδωράκη και Βενιζέλο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece