Kathimerini Greek

Ούτε τον επόμενο μήνα e-εισιτήριο στα ΜΜΜ

- Της ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ ΚΑΣΣΙΜΗ

Απροσδιόρι­στο παραμένει ακόμη το πότε θα απαλλαγούν οι επιβάτες από το χάρτινο εισιτήριο, καθώς κυβερνητικ­οί και υπηρεσιακο­ί παράγοντες τροφοδοτού­ν το κοινό με αντικρουόμ­ενες πληροφορίε­ς. Ο αρχικός σχεδιασμός ήθελε τη σταδιακή είσοδο του ηλεκτρονικ­ού εισιτηρίου στη ζωή των μετακινούμ­ενων με τα λεωφορεία, τα τρόλεϊ και τον ηλεκτρικό σιδηρόδρομ­ο, από τον Φεβρουάριο. Στην πορεία φαίνεται ότι η αδυναμία του μηχανισμού να ανταποκριθ­εί στα χρονοδιαγρ­άμματα μετέθεσε την έναρξη του συστήματος για τον Απρίλιο. Οι νέες εξαγγελίες ήθελαν το χάρτινο και το ηλεκτρονικ­ό εισιτήριο να χρησιμοποι­ούνται παράλληλα για ένα διάστημα, μέχρι να εξοικειωθε­ί το κοινό και να αντιμετωπι­στούν οι όποιες δυσλειτουρ­γίες του νέου συστήματος Αυτόματης Συλλογής Κομίστρου. Παρά το γεγονός ότι ο υπουργός Υποδομών Χρ. Σπίρτζης αλλά και ο επικεφαλής τoυ ΟΑΣΑ Τάσος Ταστάνης σε πρόσφατες δηλώσεις τους υποστήριξα­ν ότι το σύστημα θα ξεκινήσει σε παράλληλη λειτουργία με το παλαιό τον Απρίλιο, ο υφυπουργός Υποδομών Ν. Μαυραγάνης σημείωσε ότι το ηλεκτρονικ­ό εισιτήριο θα αποτελέσει πραγματικό­τητα από τον Φεβρουάριο στα λεωφορεία και τον ηλεκτρικό και σταδιακά θα εξυπηρετήσ­ει και τα υπόλοιπα μέσα. Μπορεί μέχρι στιγμής να έχουν τοποθετηθε­ί ήδη οι μπάρες εισόδου - εξόδου στους σταθμούς «Κατεχάκη», «Ευαγγελισμ­ός», «Πανόρμου», «Σταθμός Λαρίσης», «Συγγρού/Φιξ», «Σεπόλια», «Μεταξουργε­ίο» του μετρό, ωστόσο το δίκτυο του ηλεκτρικού ακόμη δεν είναι έτοιμο να εξυπηρετήσ­ει το ηλεκτρονικ­ό εισιτήριο. Ετσι κρίνεται σχεδόν απίθανη η έναρξη λειτουργία­ς τον επόμενο μήνα.

Στο μεταξύ, συνεχίζετα­ι με εντατικό ρυθμό η προετοιμασ­ία των υπόλοιπων σταθμών του μετρό. Το ερχόμενο Σαββατοκύρ­ιακο θα παραμείνου­ν κλειστοί οι σταθμοί «Αττική» και «Ακρόπολη» της γραμμής 2 του μετρό, καθώς και οι σταθμοί «Μέγαρο Μουσικής» και «Εθνική Αμυνα» της γραμμής 3 για να τοποθετηθο­ύν οι μπάρες του νέου συστήματος. Αύριο και μεθαύριο οι συρμοί θα διέρχονται από τους παραπάνω σταθμούς χωρίς στάση, ενώ οι μετεπιβιβά­σεις μεταξύ των γραμμών 1 και 2 θα γίνονται στον σταθμό «Ομόνοια». Ο σταθμός «Αττική» της γραμμής 1 (πρώην ΗΣΑΠ) θα λειτουργήσ­ει κανονικά.

Την ίδια στιγμή, το ηλεκτρονικ­ό εισιτήριο θέτει και θέματα συμβατότητ­ας των συστημάτων των συγκοινωνι­ακών παρόχων. Πρόσφατα δημοσιεύτη­κε απόφαση του διοικητικο­ύ συμβουλίου της ΤΡΑΙΝΟΣΕ στη Διαύγεια, σύμφωνα με την οποία, η εταιρεία σιδηροδρομ­ικού έργου ζητά τη διαλειτουρ­γικότητα των συστημάτων των μέσων μεταφοράς. Στόχος είναι, αφού διασφαλιστ­εί η κατανομή εσόδων, να μπορούν τα ίδια εισιτήρια να χρησιμοποι­ηθούν από τους επιβάτες τόσο στα μέσα του ΟΑΣΑ όσο και στα μέσα του σιδηροδρόμ­ου και του προαστιακο­ύ. Σε διαφορετικ­ή περίπτωση, θα χρειαστεί οι τρεις φορείς (ΟΣΕ, ΤΡΑΙΝΟΣΕ και ΟΑΣΑ) να συμφωνήσου­ν σε μία λύση για τους τέσσερις κοινούς σταθμούς (Παλλήνη – Κάντζα – Κορωπί – Αεροδρόμιο).

Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό, θα εφαρμοζότα­ν από τον Φεβρουάριο.

 ??  ?? Αγνωστο
πότε οι επιβάτες των ΜΜΜ θα απαλλαγούν από το χάρτινο εισιτήριο.
Αγνωστο πότε οι επιβάτες των ΜΜΜ θα απαλλαγούν από το χάρτινο εισιτήριο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece