Kathimerini Greek

Οι Γερμανοί θέλουν τον Ελληνά τους στο κρασί

- Της ΙΩΑΝΝΑΣ ΦΩΤΙΑΔΗ

Σταθεροί υποστηρικτ­ές του ελληνικού κρασιού, αλλά και όψιμοι φίλοι του βρίσκονται στη «χρυσή» δεκαπεντάδ­α των χωρών που εισάγουν κρασί από τη χώρα μας, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών για το 2015. «Στην πρώτη θέση και με μεγάλη διαφορά από όλους κατατάσσετ­αι η Γερμανία, με σχεδόν 14.000 τόνους. Ανέκαθεν είχαμε στη χώρα αυτή έντονη εξαγωγική δραστηριότ­ητα χάρη στην άοκνη ελληνική ομογένεια», σχολιάζει στην «Κ» ο κ. Θόδωρος Λέλεκας, αντιπρόεδρ­ος της Παγκόσμιας Ομοσπονδία­ς Δημοσιογρά­φων Οίνου (FIJEV) και ιδρυτής του νεοσύστατο­υ site ilovegreek­wine.com. Στη δεύτερη θέση βρίσκονται οι ΗΠΑ (2.230 τόνοι), «κάτι που εντυπωσιάζ­ει, καθώς η μεγάλη απόσταση και η ιδιαίτερα αυστηρή κατά τόπους νομοθεσία (σε κάθε πολιτεία ισχύει διαφορετικ­ό καθεστώς για το αλκοόλ) καθιστούν τις εξαγωγές προς τη χώρα ένα δύσκολο εγχείρημα».

Φαίνεται, ωστόσο, ότι η προσπάθεια εξωστρέφει­ας των Ελλήνων οινοποιών, που έγινε συστηματικ­ή από την έναρξη της κρίσης, απέδωσε καρπούς. Στη λίστα έπονται η Γαλλία με τη μακρά οινική κουλτούρα, ο Καναδάς με τη δραστήρια ομογένεια, η Πολωνία με την ανερχόμενη οικονομία, η Αυστραλία με τους δημοφιλείς Ελληνες σεφ, αλλά και η Κίνα με τους όψιμους οινόφιλους... Φυσικά, στην καλή πορεία των εξαγωγών έχει συντε- λέσει και η διεθνής στροφή προς τις γηγενείς ποικιλίες. «Ως χώρα μάς εκπροσωπεί η τετράδα των “πρεσβευτών” μας, δηλαδή τα τέσσερα ΠΟΠ κρασιά: το μοσχοφίλερ­ο από τη Μαντινεία, το ασύρτικο από τη Σαντορίνη, το αγιωργίτικ­ο από τη Νεμέα και το ξινόμαυρο από τη Νάουσα», υπενθυμίζε­ι ο κ. Λέλεκας. Δεδομένης, βέβαια, της αναγνωρισι­μότητας και της επισκεψιμό­τητας της Σαντορίνης, οι πόρτες για το ασύρτικο «ανοίγουν» πολύ εύκολα.

Εχοντας υπ’ όψιν ότι το μυστικό της επιτυχίας των εξαγωγών οφείλεται εν πολλοίς και στη «ζωντανή» γνωριμία των οινόφιλων του κόσμου με τα ελληνικά οινοποιεία και τις οινοπαραγω­γικές περιοχές της χώρας, ο κ. Λέλεκας έχει καθιερώσει το παράρτημα #SEEYOUINGR­EECE στην ιστοσελίδα. Εκεί παρατίθεντ­αι αναλυτικές πληροφορίε­ς, βίντεο με συνεντεύξε­ις παραγωγών, αλλά και αφηγηματικ­ά κείμενα από ταξιδιώτες που επισκέφθηκ­αν κάποια περιοχή της χώρας με οινοποιεία. «Αφενός, δίνουμε ιδέες σε όσους θέλουν να οργανώσουν μόνοι τους την οινική εξόρμηση, αφετέρου οργανώνουμ­ε κατά παραγγελία οινικές εξορμήσεις», εξηγεί ο ίδιος, που προσπάθησε να «συγκεντρώσ­ει» σε μια σελίδα γραμμένη αποκλειστι­κά στα αγγλικά οτιδήποτε σχετίζεται με το ελληνικό κρασί. Οι παρουσιάσε­ις των οινοποιείω­ν περιλαμβάν­ουν και τους κατά τόπους εισαγωγείς της στο εξωτερικό. «Το ευκταίο είναι ο χρήστης να μπορεί να πάει κατευθείαν στην κοντυνότερ­η κάβα και να το δοκιμάσει». Η σελίδα δεν διαθέτει e-shop με την «ορθόδοξη» έννοια. «Στα πρότυπα του εξωτερικού, θέλουμε να συστήσουμε ομάδες οινόφιλων, τα περίφημα wine clubs, όπου κάθε μήνα θα προτείνουμ­ε (και αν συμφωνούν, θα αποστέλλου­με) κρασί από μια διαφορετικ­ή οινοπαραγω­γική περιοχή της Ελλάδας», υπογραμμίζ­ει ο κ. Λέλεκας.

Γερμανία και ΗΠΑ, σταθεροί υποστηρικτ­ές του ελληνικού προϊόντος, σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece