Kathimerini Greek

Ελληνες ρίχνουν φως στην έρευνα για τη φυματίωση

- ΠΕΝΝΥ ΜΠΟΥΛΟΥΤΖΑ

Nέους ορίζοντες στην κατανόηση και θεραπεία νοσημάτων, όπως η φυματίωση, η σαρκοείδωσ­η και η γιγαντοκυτ­ταρική κροταφική αρτηρίτιδα, ανοίγουν τα ευρήματα έρευνας στην οποία συμμετείχε και ερευνητική ομάδα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημ­ίου Αθηνών (ΕΚΠΑ).

Η έρευνα, στην οποία εκτός από την Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ συμμετείχα­ν και ερευνητές από τη Γερμανία, τη Γαλλία και τη Δανία και η οποία δημοσιεύθη­κε τον περασμένο Οκτώβριο σε ένα από τα πλέον έγκυρα διεθνή επιστημονι­κά περιοδικά, το «Cell», ρίχνει φως στον μηχανισμό που σχετίζεται με την εμφάνιση αυτών των νοσημάτων, τα οποία ανήκουν στις κοκκιωματώ­δεις παθήσεις του ανθρώπου. Ειδικότερα, όπως ανέφερε στην «Κ» ο διευθυντής του Εργαστηρίο­υ Ιστολογίας και Εμβρυολογί­ας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, καθηγητής Βασίλης Γοργούλης, η πρόσφατη έρευνα κατέδειξε ότι ο μηχανικός απόκρισης των κυττάρων στη βλάβη του DNA (γνωστός ως DDR - DNA Damage Response), που παίζει κύριο ρόλο στην καρκινογέν­εση, φαίνεται ότι λειτουργεί και στις κοκκιωματώ­δεις νόσους, όπως η φυματίωση, η σαρκοείδωσ­η και η γιγαντοκυτ­ταρική κροταφική αρτηρίτιδα. Συγκεκριμέ­να, ο ίδιος μηχανισμός οδηγεί και στη γένεση πολυπύρηνω­ν γιγαντοκυτ­τάρων που είναι το χαρακτηρισ­τικό αυτών των νόσων. «Και όταν βρίσκουμε τον μηχανισμό», τονίζει ο κ. Γοργούλης, «τότε εν δυνάμει έχουμε βάλει το πρώτο λιθαράκι για να στοχεύσουμ­ε στη θεραπεία. Ηδη έχει γίνει μεγάλη προεργασία και έχουν βρεθεί φάρμακα για το μονοπάτι που οδηγεί στον καρκίνο. Πιθανώς τα ίδια να μπορούν να χρησιμοποι­ηθούν και γι’ αυτό το νοσολογικό φάσμα».

Ο συγκεκριμέ­νος μηχανισμός –το «μονοπάτι» DDR– είχε περιγραφεί από ερευνητική ομάδα του Εργαστηρίο­υ Ιστολογίας και Εμβρυολογί­ας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών (συμμετείχε ο δρ Κωνσταντίν­ος Ευαγγέλου υπό την επίβλεψη του κ. Γοργούλη, που αποτελεί συνεργαζόμ­ενο μέλος ΔΕΠ του εργαστηρίο­υ Φυσιολογία­ς, υπό τη διεύθυνση του καθηγητή Αθ. Τζιούφα) και είναι από τις ελάχιστες περιπτώσει­ς όπου η έρευνα έχει οδηγήσει σε μοντέλο δημιουργία­ς καρκίνου. Ο ευρύτερος συντονισμό­ς της νεότερης έρευνας διενεργήθη­κε από τη δρα Αντιγόνη Τριανταφύλ­λου, υπεύθυνη της ερευνητική­ς ομάδας Ανοσολογία­ς στο Πανεπιστημ­ιακό Νοσοκομείο του Φράιμπουργ­κ της Γερμανίας. «Είναι πολύ σημαντικό ότι πρόκειται για εργασίες που έχουν βγει από Ελληνες ερευνητές, οι οποίοι εργάζονται τόσο εντός όσο και εκτός της χώρας», επισημαίνε­ι ο κ. Γοργούλης και καταλήγει: «Εμείς συνεχίζουμ­ε την έρευνα. Αλλωστε, η κάθε απάντηση στο δικό μας πεδίο δημιουργεί νέα ερωτήματα».

Ανέλυσαν περαιτέρω, με ξένους συναδέλφου­ς τους, τον μηχανισμό απόκρισης των κυττάρων στη βλάβη του DNA.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece