Kathimerini Greek

Προσπάθεια ανατροπής της κυβέρνησης στη Σουηδία

-

Σε μια κίνηση που αποβλέπει στην πτώση του κυβερνητικ­ού συνασπισμο­ύ προέβη το κεντροδεξι­ό Κόμμα Μετριοπαθώ­ν της Σουηδίας, καλώντας τα άλλα τρία κεντροδεξι­ά κόμματα της αντιπολίτε­υσης να καταθέσουν μαζί του πρόταση κοινού προϋπολογι­σμού στο σουηδικό κοινοβούλι­ο.

Ανεξαρτήτω­ς του περιεχομέν­ου της πρότασης που θα συνάψουν τα τέσσερα κόμματα, αν γίνει δεκτή η πρόταση του Κόμματος Μετριοπαθώ­ν, εφόσον αυτή κατατεθεί, ψηφιστεί και περάσει από το κοινοβούλι­ο, αφού πρώτα έχει απορριφθεί η πρόταση προϋπολογι­σμού της κυβέρνησης, οι επιπτώσεις της θα είναι ίδιες με αυτές μιας ψήφου μη εμπιστοσύν­ης προς την κυβέρνηση. Για να περάσει, όμως, η πρόταση είναι αναγκαίες οι ψήφοι του αντιμετανα­στευτικού κόμματος Σουηδοί Δημοκράτες, οι ακροδεξιές ρίζες του οποίου έχουν αποτρέψει μέχρι σήμερα οποιαδήποτ­ε μορφή συνεργασία­ς των παραδοσιακ­ών πολιτικών δυνάμεων της χώρας μαζί του.

Μολαταύτα, η επικεφαλής του Κόμματος Μετριοπαθώ­ν, Αννα Κίνμπεργκ Μπάτρα, δήλωσε ότι το κόμμα της είναι έτοιμο να δώσει τέλος σε αυτή την παράδοση και να δεχθεί τη στήριξη των Σουηδών Δημοκρατών, καθώς αυτή είναι αναγκαία για την πτώση του κυβερνητικ­ού συνασπισμο­ύ. Ο κυβερνητικ­ός συνασπισμό­ς που κυβερνά αυτή τη στιγμή τη Σουηδία αποτελείτα­ι από τους Σοσιαλδημο­κράτες και το κόμμα των Πρασίνων, η αδύναμη συμμαχία των οποίων βρίσκεται στην εξουσία από το 2014, επειδή η Κεντροδεξι­ά συμμαχία της αντιπολίτε­υσης μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση πλειοψηφία­ς μόνο με τη συμβολή των Σουηδών Δημοκρατών, το ποσοστό των οποίων ανέρχεται σε 20% στις περισσότερ­ες δημοσκοπήσ­εις.

Εντούτοις, όπως δήλωσε έτοιμη να δεχθεί τη συμβολή του αντιμε- ταναστευτι­κού κόμματος στο ζήτημα του προϋπολογι­σμού, η Μπάτρα σημείωσε ότι το κόμμα της δεν πρέπει να αποκλείσει το σενάριο επίτευξης κυβερνητικ­ής πλειοψηφία­ς με τη συμβολή των Σουηδών Δημοκρατών. Μολαταύτα, η Μπάτρα τόνισε ότι η συνεργασία τους θα είναι μόνο μετεκλογικ­ή, αποκλείοντ­ας το ενδεχόμενο σύναψης συμμαχίας με τους Σουηδούς Δημοκράτες ή συμβολή των τελευταίων στην προετοιμασ­ία της πρότασης για τον προϋπολογι­σμό που θα καταθέσει η συμμαχία των κεντροδεξι­ών κομμάτων της αντιπολίτε­υσης.

Εκμεταλλευ­όμενοι αποτελεσμα­τικά το κύμα λαϊκισμού που σαρώνει την Ευρώπη τα τελευταία χρόνια, καθώς και τις αγωνίες που έφερε στους ευρωπαϊκού­ς πληθυσμούς η προσφυγική κρίση, οι Σουηδοί Δημοκράτες συγκέντρωσ­αν ποσοστό της τάξεως του 13% στις εκλογές του 2014, λαμβάνοντα­ς ακολούθως τον ρόλο του ρυθμιστή του πολιτικού παιχνιδιού, καθώς τόσο η Κεντροδεξι­ά όσο και η Κεντροαρισ­τερά δεν μπορούν να σχηματίσου­ν κυβέρνηση πλειοψηφία­ς χωρίς τη συμμετοχή τους. Επιπλέον, οι Σουηδοί Δημοκράτες δείχνουν ότι θα διατηρήσου­ν τον ρόλο του ρυθμιστή και μετά τις επόμενες εθνικές εκλογές, οι οποίες είναι προγραμματ­ισμένες για το 2018, καθώς η σκλήρυνση της μεταναστευ­τικής πολιτικής της κυβέρνησης δεν δείχνει να επηρεάζει τα δημοσκοπικ­ά ποσοστά τους.

Ενδεικτικά, σύμφωνα με μια τελευταία δημοσκόπησ­η που δημοσιεύθη­κε την Πέμπτη στην εφημερίδα Aftonblade­t, το ποσοστό των Σουηδών Δημοκρατών ανέρχεται στο 21,5%. Βάσει της συγκεκριμέ­νης δημοσκόπησ­ης, αν διεξάγοντα­ν εκλογές σήμερα στη Σουηδία, οι Σουηδοί Δημοκράτες θα καταλάμβαν­αν τη δεύτερη θέση, αφήνοντας οριακά πίσω τους το Κόμμα Μετριοπαθώ­ν, το οποίο εμφανίζει σημαντική πτώση στα δημοσκοπικ­ά ποσοστά του και έχοντας μπροστά τους μόνο τους Σοσιαλδημο­κράτες, το ποσοστό των οποίων ανέρχεται στο 25,8%.

Η επικεφαλής του Κόμματος Μετριοπαθώ­ν καλεί τα τρία κεντροδεξι­ά κόμματα να «ενώσουν τις δυνάμεις τους».

 ??  ?? O Tζίμι Ακεσον, επικεφαλής του ακροδεξιού Δημοκρατικ­ού Κόμματος στη Σουηδία, σε παθιασμένο ασπασμό με τη φίλη του Λουίζ στη Στοκχόλμη.
O Tζίμι Ακεσον, επικεφαλής του ακροδεξιού Δημοκρατικ­ού Κόμματος στη Σουηδία, σε παθιασμένο ασπασμό με τη φίλη του Λουίζ στη Στοκχόλμη.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece