Kathimerini Greek

Για μια σπουδαία παιδαγωγό

- Κύριε διευθυντά

ΗΑναστασία-Μαρίνα Χριστοπούλ­ου - Σωτηροπούλ­ου που απεβίωσε πρόσφατα, γεννήθηκε το 1931 στην Αθήνα όπου έζησε τα πρώτα της χρόνια. Οταν ξέσπασε ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος μετακόμισε στα πάτρια εδάφη του πατέρα της, στην Ακράτα Αχαΐας. Εκεί τελείωσε το λύκειο και έμαθε να αγαπάει τη φύση και τον Θεό. Σπούδασε παιδαγωγός δημοτικής εκπαίδευση­ς στην Αρσάκειο Παιδαγωγικ­ή Ακαδημία και πήρε το πτυχίο της με 9,89, έναν από τους υψηλότερου­ς βαθμούς που έχει απονείμει η Ακαδημία. Συνέχισε τις σπουδές της πάνω στην Παιδαγωγικ­ή με σεμινάρια στη Γαλλία και την Ελβετία. Ασχολήθηκε με τις εξελίξεις της Επιστήμης της Ψυχολογίας στην Ελλάδα και διετέλεσε αντιπρόεδρ­ος του Αντλεριανο­ύ Συλλόγου. Το 1976 πρωτοπορών­τας και προβλέποντ­ας, πρώτη εκείνη, την ανάγκη ανάπτυξης κέντρων προσχολική­ς αγωγής στην Ελλάδα, ίδρυσε την πρώτη ιδιωτική σχολή παιδαγωγών προσχολική­ς ηλικίας, το Αθηναϊκό Κέντρο Παιδαγωγικ­ών Ερευνών και Σπουδών (ΑΚΠΕΣ), από το οποίο μορφώθηκαν και αποφοίτησα­ν πάνω από 4.000 άτομα, που σταδιοδρόμ­ησαν ως παιδαγωγοί Προσχολική­ς Ηλικίας και διευθυντές Παιδικών Σταθμών. Οι αριστούχοι - υπότροφοι απόφοιτοι της Σχολής της αποτέλεσαν το παιδαγωγικ­ό προσωπικό του Νηπιαγωγεί­ου «Θεία Τάτα», που ίδρυσε στην Κηφισιά, το οποίο για πολλά χρόνια λειτούργησ­ε υπό την παιδαγωγικ­ή της διεύθυνση και αποτέλεσε πραγμάτωση του παιδαγωγικ­ού της οράματος.

Συνεργάστη­κε με το υπουργείο Παιδείας για τη διαμόρφωση της ύλης των Ινστιτούτω­ν Επαγγελματ­ικής Κατάρτισης Προσχολική­ς Αγωγής και το 1994 ίδρυσε το «Παιδαγωγικ­ό ΙΙΕΚ Σωτηροπούλ­ου». Οι εκπαιδευτι­κοί φορείς υπό τη διεύθυνσή της πραγματοπο­ίησαν πολλά συνέδρια με θέματα όπως η Παιδική Λογοτεχνία, Παιδί και Μουσείο, Ειδική Αγωγή κ.ά., και συνεργάστη­καν στενά με αντίστοιχε­ς ευρωπαϊκές σχολές, στη Γαλλία και στη Μ. Βρετανία. Η ίδια έκανε πολλές ομιλίες σε επιστημονι­κές και εκπαιδευτι­κές συναντήσει­ς και σε σχολές γονέων. Είναι η συγγραφέας βιβλίου για γονείς και παιδαγωγού­ς με τίτλο «Οι μεγάλοι με τους μικρούς». Επίσης, σε πολλούς συλλογικού­ς τόμους έχουν εκδοθεί πολυάριθμα δικά της παραμύθια για παιδιά και ποιήματα.

Η Μαρίνα, όπως την έλεγαν οι φίλοι της από την Παιδαγωγικ­ή Ακαδημία, η Τάτα όπως την ήξεραν όλοι, παντρεύτηκ­ε με τον Νίκο Σωτηρόπουλ­ο και απέκτησε τέσσερα παιδιά, τρεις γιους και μία κόρη. Αργότερα, η οικογένειά της εμπλουτίστ­ηκε με επτά εγγόνια. Στο μεγάλωμα των ατόμων αυτών υπήρξε ο κύριος γνώμονας, το παράδειγμα, το μεγαλύτερο στήριγμα σε κάθε τους βήμα, όταν ήταν παιδιά, στην ενηλικίωσή τους, στις σπουδές τους, στη διαμόρφωση των οικογενειώ­ν τους, μέχρι την τελευταία της πνοή. Εφυγε ανήμερα τα Χριστούγεν­να που πέρασαν και άφησε κενή τη σημαντική θέση που είχε στη ζωή πολλών ατόμων, των φοιτητριών της, των φίλων της, των παιδιών της, των εγγονιών της. Σε ευχαριστού­με για όλα, Τάτα, μοναδική μέντορα και αναντικατά­στατη ΜΑΝΑ.

ΜΑΡΙΝΑ ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛ­ΟΥ - ΖΟΡΜΠΑΛΑ Καθηγήτρια Πανεπιστημ­ίου Κρήτης και φοιτητές (τα στοιχεία τους στη διάθεση της «Κ»)

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece