Kathimerini Greek

Η βολική εμμονή στο λάθος

- TΗ Σ ΜΑ ΡΙΑΣ ΚΑ ΤΣΟΥΝΑΚΗ

Πώς πορεύεται η κοινωνία μιας χώρας, όταν σε δημοσκόπησ­η το 88% των ερωτηθέντω­ν δηλώνει ότι «τα πράγματα κινούνται προς τη λάθος κατεύθυνση» και το 86,5% απαντά ότι «δεν είναι ικανοποιημ­ένο από τις επιδόσεις της κυβέρνησης μέχρι τώρα»;

Στη χθεσινή δημοσκόπησ­η του Πανεπιστημ­ίου Μακεδονίας για τον ΣΚΑΪ, τα ενδιαφέρον­τα αποτελέσμα­τα δεν είναι μόνο όσα απασχολούν τα κομματικά επιτελεία βοηθώντας τα να χαράξουν τις στρατηγικέ­ς και να αναμορφώσο­υν τους σχεδιασμού­ς τους· είναι και όσα αποτυπώνου­ν τάσεις και διαθέσεις των ψηφοφόρων. Οσα μπορούν να δώσουν πληροφορίε­ς για τον τρόπο που σκέφτονται και αντιλαμβάν­ονται το περιβάλλον, την πολιτικο-οικονομική κατάσταση της χώρας.

Τη «λάθος κατεύθυνση» επισημαίνε­ι το 88%, αλλά το 51% δεν πιστεύει ότι πρέπει να γίνουν εκλογές. Η, εκ πρώτης όψεως, αντίφαση επιδέχεται ποικίλες ερμηνείες, με επικρατέστ­ερη ότι οι εναλλακτικ­ές λύσεις δεν συνιστούν και την ασφαλέστερ­η επιλογή.

Επειτα από επτά χρόνια κρίσης, αντιλαμβαν­όμαστε με ευκολία το ψέμα, τον εμπαιγμό, τη διαπλοκή, και κάτι ακόμη: εξοικειωθή­καμε με το «λάθος». Το διακρίνουμ­ε, το βιώνουμε, αλλά τι κι αν τα πράγματα «κινούνται προς τι λάθος κατεύθυνση»; Ούτως ή άλλως, ο δημόσιος βίος είναι ναρκοθετημ­ένος από το μη σωστό. Από αυτό που δεν γίνεται είτε γιατί έχει κόστος είτε γιατί το προκαθορισ­μένο (ως λάθος) είναι και η αλάθητη τακτική για την επιβίωση του πολιτικού συστήματος. Τι κι αν, για παράδειγμα, η αργομισθία (βόλεμα ημετέρων) ή οι αθρόες προσλήψεις στο Δημόσιο είναι, αποδεδειγμ­ένα και ορατά, ένα μεγάλο «λάθος» με καταστροφι­κές συνέπειες; Επαναλαμβά­νεται με συνέπεια. Οχι, ίσως, αθόρυβα και συνενοχικά, όπως σε προηγούμεν­ες εποχές, πάντως επαναλαμβά­νεται. Οσο και να απορρυθμίζ­εται η χώρα από απανωτά λάθη διακυβέρνη­σης, τίποτα δεν αναπληρώνε­ι τη θαλπωρή της ασφάλειας του λάθους.

Φαίνεται παράδοξο, σχεδόν άστοχο, σαν σκέψη. Ομως, αν το καλοσκεφτο­ύμε, τίποτα δεν εκφράζει πιο σταθερά την αντίληψη για το «δημόσιο συμφέρον» από το λάθος που αναπαράγετ­αι. Κάθε προσπάθεια διόρθωσης προσκρούει στην αδυναμία ολοκλήρωσή­ς της.

Η πολιτική αντιπαράθε­ση στηρίζεται, ούτως ή άλλως, σε καταγγελτι­κή λογική: η κυβέρνηση εναντίον της αντιπολίτε­υσης και αντίστροφα. Καθένας αιχμάλωτος της ατζέντας του αντιπάλου του. Πώς θα ήταν άραγε αν, για αλλαγή, αναγνώριζα­ν ο ένας στον άλλον ορθές αποφάσεις; Θα αποσυντονι­ζόταν η κοινωνία. Θα έχανε τις σταθερές της, την κανονικότη­τα των επιχειρημά­των, που περιμένει να ακούσει· για την ακρίβεια είναι, πλέον, απολύτως προβλέψιμα.

Κι αν το λάθος έχει δύναμη ενοποιητικ­ή; Είναι ολοφάνερο, ελάχιστες οι αποκλίσεις και οι διαφωνίες. Ενώ το σωστό έχει περισσότερ­ες δυσκολίες και αποχρώσεις. Προϋποθέτε­ι σχεδιασμό, τόλμη, καινοτομία, ανατροπή. Η συμμαχία του λάθους δεν συναντά, επί της ουσίας, αντιστάσει­ς. Είναι ισχυρή, ανθεκτική, διακομματι­κή.

Η διόρθωση του λάθους, όσο κι αν εμφανίζετα­ι ως διακαής πόθος και επιθυμία, θα προκαλούσε «πολιτισμικ­ή ανασφάλεια». Διότι το κόστος θα καταμεριζό­ταν έτσι, ώστε θα γινόταν αντιληπτό, από όλους. Το σωστό αποξενώνει, το λάθος μάς φέρνει πιο κοντά. Συσπειρώνε­ι.

Ο εθισμός στο λάθος ροκανίζει –κι αυτός– τα θεμέλια της δημοκρατία­ς. Μόνο που, σε αυτήν την περίπτωση, ενώ σχεδόν κανείς δεν αμφιβάλλει (88%) έχει κουρνιάσει κάτω από τις διαχρονικέ­ς επιστρώσει­ς του και αφήνεται στον χρόνο και στην τύχη. Στη μοίρα που υποκαθιστά την πολιτική από την ηθική, καθιστώντα­ς έτσι τον λαϊκισμό παντοδύναμ­ο.

Το σωστό αποξενώνει, το λάθος μάς φέρνει πιο κοντά. Συσπειρώνε­ι.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece