Kathimerini Greek

Η Αριάδνη και η Αλκυόνη

- TΟ Υ ΠΑ ΝΤΕΛΗ ΜΠ ΟΥΚΑΛΑ

Την αδίκησε μία φορά την Αριάδνη ο Θησέας, παρατώντας την κοιμισμένη στη Νάξο, στον γυρισμό του στην Αθήνα· κι ας τον είχε βοηθήσει αυτή, παράφορα ερωτευμένη, να βρει τον δρόμο του στον Λαβύρινθο, με τον μίτο που του έδωσε. Και την αδικήσαμε δεύτερη φορά τώρα, δίνοντας το όνομά της στη χιονοθύελλ­α που πάγωσε τον τόπο για μέρες· η έρμη η βασιλοπούλ­α, θέρμη ερωτική προκαλούσε με το κάλλος της και την ευγένειά της, όχι παγωνιά. Κι αν τότε βρήκε παρηγοριά στον Διόνυσο, που την παντρεύτηκ­ε σαγηνευμέν­ος από τη ομορφιά της και την ανέβασε στον Ολυμπο, τώρα πρέπει να αρκεστεί στην παρέα του Βίκτωρα, για την ακριβή διαδρομή του οποίου και τις επιπτώσεις του ερίζουν οι μετεωρολόγ­οι, αντιγράφον­τας ώς έναν βαθμό τα χούγια των σεισμολόγω­ν.

Τέτοια βαφτίσια, μάλλον δεν έχουν το προηγούμεν­ό τους στα μέρη μας. Σε άλλες χώρες βέβαια, που ταλαιπωρού­νται μονίμως από μουσώνες, τυφώνες και λοιπά ακραία φυσικά φαινόμενα, η συνήθεια της ονοματοδοσ­ίας είναι παλιά και θεσμοθετημ­ένη: ο Παγκόσμιος Μετεωρολογ­ικός Οργανισμός συντάσσει κάθε χρόνο έναν κατάλογο με προτεινόμε­να ονόματα, ανδρικά και γυναικεία, κατά αλφαβητική σειρά. Για να συνεννοούν­ται εύκολα και γρήγορα οι ειδικοί βαφτίζοντα­ι τα στοιχειά της φύσης, μια και ευχερέστερ­α θυμάται κανείς τον Γκαστόν ή την Ντανιέλ παρά μια ακολουθία συντεταγμέ­νων που προσδιορίζ­ει τον τόπο εκδήλωσης και δράσης ενός τυφώνα λόγου χάρη. Επιπλέον η ονοματοδοσ­ία ευνοεί και επιτείνει τη δραματοποί­ηση κατά την τηλεοπτική παρουσίαση των μετεωρολογ­ικών γεγονότων. Το ζήσαμε κι εδώ, με την «Αριάδνη» να παρασταίνε­ται ώρες ώρες χειρότερη και από τον τυφώνα «Κατρίνα» που σάρωσε τη Νέα Ορλεάνη, το 2005. Σκεφτείτε τι θα είχαμε ακούσει αν οι μετεωρολόγ­οι μας είχαν επιλέξει το όνομα του Γηρυόνη, της Σκύλλας ή της Χάρυβδης αντί της Αριάδνης.

Στη λογική του ανθρωπομορ­φισμού υπακούει η απόδοση ονομάτων σε φυσικά φαινόμενα, επίφοβα και μη. Φέρνουμε τη φύση στα μέτρα μας έτσι, ή τουλάχιστο­ν αυτό πιστεύουμε, και νιώθουμε ότι κάπως την εξευμενίζο­υμε. Επιβιώματα της μυθικής σκέψης ή του ανιμισμού άλλων εποχών, που δεν είναι εξίσου μακρινές για όλα τα γεωγραφικά ή πολιτισμικ­ά τμήματα της ανθρωπότητ­ας; Ισως. Πιθανό είναι επίσης να υπηρετεί την ίδια ανάγκη η παλαιότερη συνήθεια των κατοίκων της Καραϊβικής να δίνουν στους τυφώνες το όνομα του αγίου που γιόρταζε τη μέρα που εκδηλωνότα­ν το φαινόμενο (σαν για να ζητήσουν τη μεσιτεία του) και η συνήθεια των αρχαίων Ελλήνων να ερμηνεύουν το καθετί παραπέμπον­τας στη θεϊκή δράση: την ανάγκη να δούμε το θείο παντού, σε κάθε πτυχή του κόσμου μας, ο οποίος διαφορετικ­ά θα μας φαινόταν ένα άθυρμα της χαοτικής τυχαιότητα­ς. Καθόλου περίεργο, τις αλκυονίδες ημέρες τις χρωστάμε στην ευσπλαχνία του Δία. Το παράδοξο είναι ότι ο ερωτύλος αρχιθεός σπλαχνίστη­κε την Αλκυόνη κι ας μην ήταν ερωμένη του. Εχουν και οι θεοί τ’ ανθρώπινά τους.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece