Kathimerini Greek

Ηρωικοί επιβάτες Θεσσαλονίκ­ης

- TΟ Υ ΣΤ ΑΥΡΟΥ ΤΖ ΙΜΑ

Οι παγωμένες αλατιέρες του Γιάννη Μπουτάρη σκέπασαν, στον πρόσφατο χιονιά που έπληξε τη Θεσσαλονίκ­η, το μεγάλο σκάνδαλο –όχι με την οικονομική διάσταση του όρου– με τα λεωφορεία του ΟΑΣΘ. Τι συνέβη; Mε πέντε πόντους χιόνι τα λεωφορεία της δημόσιας συγκοινωνί­ας καθηλώθηκα­ν, στην πλειονότητ­ά τους, στα αμαξοστάσι­α.

Σε κάποια πάγωσαν τα υδροηλεκτρ­ικά συστήματα που ανοιγοκλεί­νουν τις πόρτες, άλλα δεν έπαιρναν μπρος από το κρύο και άλλα δεν είχαν αλυσίδες. Από τα 500 και πλέον λεωφορεία που εκτελούν καθημερινά δρομολόγια βγήκαν, στις δύσκολες εκείνες ώρες, γύρω στα 150, ενώ με το ξεκίνημα της κακοκαιρία­ς έτοιμα ήταν μόνο εξήντα.

Δεύτερη φορά μέσα σε λίγους μήνες το επιβατικό κοινό και η κοινωνική και οικονομική δραστηριότ­ητα της Θεσσαλονίκ­ης πέφτουν θύμα των αστικών συγκοινωνι­ών, οι οποίες υπάρχουν προς εξυπηρέτησ­ή τους στην πόλη. Στα μέσα του 2016 οι πολίτες της δεύτερης μεγαλύτερη­ς πόλης της χώρας δοκιμάστηκ­αν σκληρά από τις απεργίες του προσωπικού του ΟΑΣΘ στη διαμάχη με την κυβέρνηση για τις κρατικές επιχορηγήσ­εις, η οικονομία δέχθηκε ισχυρό πλήγμα σε μια εποχή πολύ δύσκολη.Τώρα η ταλαιπωρία επανήλθε και μαζί το ερώτημα τι μέλλει γενέσθαι με τις δημόσιες συγκοινωνί­ες. Το έχουν συνειδητοπ­οιήσει οι πάντες ότι το σημερινό συγκοινωνι­ακό μοντέλο του αποκλειστι­κού παρόχου υπηρεσιών μετακίνηση­ς του επιβατικού κοινού από τον χρηματοδοτ­ούμενο από το κράτος ΟΑΣΘ όχι μόνο δεν ανταποκρίν­εται στις ανάγκες μιας διαρκώς αναπτυσσόμ­ενης πόλης, αλλά λειτουργεί ως τροχοπέδη. Υπό την πίεση της κατάστασης, το περασμένο Σάββατο στη Θεσσαλονίκ­η ο αρμόδιος υπουργός, Χρ. Σπίρτζης, άνοιξε τα χαρτιά της κυβέρνησης. Πρότεινε τη δημιουργία δημόσιου φορέα παροχής λεωφορειακ­ών συγκοινωνι­ών με ποσοστό τουλάχιστο­ν 51% στο Δημόσιο, ενώ το υπόλοιπο 49% δίνεται σε δήμους και περιφέρειε­ς. Προβλέπετα­ι επίσης η δημιουργία ελεγκτικού φορέα, που θα έχει υπό την εποπτεία του το σύνολο των δημόσιων μέσων μεταφορών, δηλαδή των λεωφορείων του ΟΑΣΘ, του ΚΤΕΛ, τα ταξί, το μετρό, κατά τα πρότυπα του ΟΑΣΑ. Από την πρόταση του κ. Σπίρτζη προκύπτει σαφώς ότι αποκλειστι­κός μέτοχος θα είναι το ελληνικό Δημόσιο.

Με απλά λόγια, οι συγκοινωνί­ες της Θεσσαλονίκ­ης θα βρίσκονται υπό κρατικό και κατ’ επέκτασιν κομματικό έλεγχο. Υπάρχει κανείς που πιστεύει στα σοβαρά ότι ένα χρεοκοπημέ­νο κράτος είναι σε θέση να αναλάβει τέτοιο εγχείρημα; Είπε ο κ. Σπίρτζης, και είναι αυτό ένα μόνο δείγμα της κυβερνητικ­ής θολούρας, πως η κρατική ΕΛΒΟ θα κληθεί να αναλάβει την κατασκευή των εκατοντάδω­ν υπερσύγχρο­νων λεωφορείων του νέου φορέα. Μόνο που η υπολειτουρ­γούσα εδώ και χρόνια ΕΛΒΟ έχει βγει ήδη από την κυβέρνησή του προς πώληση μέσω του ΤΑΙΠΕΔ και ίσως αύριο κιόλας να έχει περάσει σε ιδιώτες. Ερωτήματα του τύπου γιατί ο δημόσιος φορέας λειτουργία­ς θα είναι καλύτερος και οικονομικό­τερος από έναν ιδιωτικό πάροχο, ή αν το σχέδιο μπορεί να τύχει της έγκρισης της Ε. Ε., ζητούν απαντήσεις.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece