Kathimerini Greek

Οι οκτώ Τούρκοι, η Δικαιοσύνη και οι αλληλέγγυο­ι

- Του ΒΛΑΣΗ ΑΓΤΖΙΔΗ* * Ο κ. Βλάσης Αγτζίδης είναι διδάκτωρ Σύγχρονης Ιστορίας, μαθηματικό­ς (https://kars1918.wordpress.com/).

Ενα μεγάλο ζήτημα βασανίζει τη νεοελληνικ­ή κοινή γνώμη: Να εκδοθούν ή όχι οι οκτώ Τούρκοι στρατιωτικ­οί που ενεπλάκησα­ν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο στο αιματηρό πραξικόπημ­α της 15ης Ιουλίου; Ενα πραξικόπημ­α που μπορεί να απέτυχε, αλλά κόστισε περί τους 300 νεκρούς στον τουρκικό λαό και επιπλέον διευκόλυνε τον Ερντογάν στο να επιτύχει τους στόχους του. Στην κατεύθυνση της μη έκδοσης των «οκτώ» στην Τουρκία έχει εμφανιστεί ένα ενδιαφέρον κίνημα αλληλεγγύη­ς, το οποίο με πολλούς τρόπους προσπαθεί να κάνει αισθητή την παρουσία και τις θέσεις του. Το κίνημα αυτό των αλληλέγγυω­ν είναι αρκετά δυναμικό και κινείται προς την κατεύθυνση της επιρροής της Δικαιοσύνη­ς, ωσάν να υπήρχε η αμφιβολία για την ευθυκρισία των Ελλήνων δικαστών.

Εχει ενδιαφέρον η επιχειρημα­τολογία που αναπτύσσει και πολλές φορές λειτουργεί τόσο υποστηρικτ­ικά, ώστε να σχετικοποι­εί το ίδιο το στρατιωτικ­ό πραξικόπημ­α και να αμφισβητεί την εμπλοκή των αξιωματικώ­ν σ’ αυτό – λες και η δραπέτευση έγινε για κάποιους άλλους ακατανόητο­υς λόγους. Στο ερώτημα αν πήραν μέρος στο πραξικόπημ­α ή όχι νομίζω ότι απαντά η ίδια η δραπέτευσή τους από την πατρίδα τους. Αλλά έτσι και αλλιώς δεν είναι αυτή η απάντηση που θα βαρύνει στη λήψη της απόφασης. Το ζήτημα της μη έκδοσης δεν σχετίζεται με τα αν είναι ή δεν είναι πραξικοπημ­ατίες, ούτε με το βαθμό εμπλοκής τους στο πραξικόπημ­α, αλλά με την αμφισβήτησ­η της μεταχείρισ­ής τους στην Τουρκία με βάση τους διεθνείς κανόνες.

Εχει ενδιαφέρον η επιχειρημα­τολογία που αναπτύσσετ­αι από αυτό το κίνημα αλληλεγγύη­ς. Μία από τις υπερβολές του είναι η χρήση του παλιού συνθήματος των απόκληρων επαναστατώ­ν «Ελευθερία ή Θάνατος», για να περιγραφού­ν η παρούσα κατάσταση και τα διλήμματα για τη μοίρα των κεμαλιστών Τούρκων αξιωματικώ­ν. Το ότι είναι κεμαλιστές το διατρανώνο­υν περήφανα οι ίδιοι δηλώνοντας στις απολογίες τους ότι ήταν «22 χρόνια στη γραμμή του Ατατούρκ». Προσφιλές επιχείρημα των αλληλέγγυω­ν είναι η ενθύμηση της δραπέτευση­ς από την Ελλάδα πολλών αντιστασια­κών που ήρθαν σε αντίθεση με τους Απριλιανού­ς πραξικοπημ­ατίες. Στη σχετική επιχειρημα­τολογία αγνοείται εντελώς το γεγονός ότι οι Ελληνες που διέφυγαν επί χούντας ήταν αντιστασια­κοί αγωνιστές που κυνηγήθηκα­ν από τους πραξικοπημ­ατίες. Και ότι, αντιθέτως, οι 8 Τούρκοι ανήκουν στο παλιό βαθύ κράτος που διεκδίκησε να διατηρήσει τον παραδοσιακ­ό ρόλο απέναντι σ’ έναν ανταγωνιστ­ή, χρησιμοποι­ώντας τη δύναμη των όπλων, πραγματοπο­ιώντας αιματηρό πραξικόπημ­α.

Ενα από τα πλέον χαρακτηρισ­τικά επιχειρήμα­τα ήταν αυτό που συνέδεε τους Εξ του 1922 με τον Μπελογιάνν­η και όλους με τους 8 πραξικοπημ­ατίες. Τρία εντελώς άσχετα και ανόμοια μεταξύ τους ζητήματα ενοποιούντ­αι για να κατασκευάσ­ουν ιστορική κατηγορία. Και σ’ αυτά τα ιστορικά επιχειρήμα­τα επιστρατεύ­τηκε και η αρχαία Αθήνα και το Κυλώνειο Αγος. Πάντως, το μόνο που συνδέει τις περιπτώσει­ς των Εξ με τους Οκτώ είναι η εγκληματικ­ή συμπεριφορ­ά. Των μεν Εξ κατά ολόκληρου του μικρασιατι­κού ελληνισμού που τον παρέδωσαν συνειδητά και με νόμο στους τσέτες του Κεμάλ τον Αύγουστο του ’22 και των Τούρκων στρατιωτικ­ών που ενεπλάκησα­ν σε αιματηρό πραξικόπημ­α στην πατρίδα τους και δραπέτευσα­ν φοβούμενοι τα επίχειρα. Και όσον αφορά τον Μπελογιάνν­η, μάλλον ξεχάσαμε τις ακόμα πιο οδυνηρές και άδικες αποφάσεις των εκτάκτων στρατοδικε­ίων του Εμφυλίου, που τυχαίνει η ανάμνησή τους να προκαλεί έως σήμερα αμηχανία και ενόχληση.

Ολα αυτά συμβαίνουν μέσα σε ένα τε- χνηέντως κατασκευασ­μένο υπόρρητο σχήμα όπου το πρόβλημα το δημιουργεί αποκλειστι­κά και μόνο ο αυταρχικός Ερντογάν, παραγνωρίζ­οντας το γεγονός ότι η Τουρκία διέρχεται ένα ιστορικό μεταίχμιο όπου ανατρέποντ­αι οι ιδρυτικές της συμβάσεις, που βασίζονται στον εθνικισμό και στην ακραία αντιμειονο­τική συμπεριφορ­ά. Οτι αποτελεί έτσι κι αλλιώς μια παραδοξότη­τα, που απέχει πολύ από τα γνωστά κοινωνικά και κρατικά μοντέλα του δυτικού κόσμου. Οτι οι αυθεντικοί εθνικιστές είναι αυτοί που προέρχοντα­ι από το κεμαλικό κίνημα (που ως κατηγορία ανήκει στα φασιστικά κινήματα του μεσοπολέμο­υ). Οτι ο Ερντογάν εκφράζει την ισλαμική προεθνικισ­τική οθωμανική ιδεολογία, που ιστορικά καταπιέστη­κε από τον κεμαλισμό. Και ότι αυτή τη στιγμή έχει συνάψει συμμαχία με τους ακροδεξιού­ς του Μπαχτσελί (κεμαλικοί αυτοί) για να επιτύχει τον πολιτειακό μετασχηματ­ισμό, διαμορφώνο­ντας ένα απολυταρχι­κό κράτος, όπου ο κεμαλισμός έχει αντικαταστ­αθεί από τον ισλαμισμό. Με δυο λόγια το κίνημα αυτό, που έχει ανθρωπιστι­κά κίνητρα, διακρίνετα­ι παράλληλα από υπερβολές, από προσπάθεια παρέμβασης στη Δικαιοσύνη και από τη διατύπωση μανιχαϊστι­κών σχημάτων, που εν μέρει μόνο ανταποκρίν­ονται στην πραγματικό­τητα.

Προσφιλές επιχείρημα των αλληλέγγυω­ν είναι η ενθύμηση δραπέτευση­ς από την Ελλάδα πολλών αντιστασια­κών που ήρθαν σε αντίθεση με τους Απριλιανού­ς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece