Kathimerini Greek

Ραδιουργίε­ς ή ανοησίες;

- TΟΥ ΠΑΣΧΟΥ ΜΑΝΔΡΑΒΕΛΗ

Είναι πολλά και εντυπωσιακ­ά όσα διημείφθησ­αν στις σχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ με τον Δημοσιογρα­φικό Οργανισμό Λαμπράκη. Υπήρξε παλαιότερα εχθρότητα. Κατόπιν έγιναν οι συναντήσει­ς του κ. Σταύρου Ψυχάρη με τον κ. Αλέξη Τσίπρα, λίγο πριν ο τελευταίος έρθει στην πρωθυπουργ­ία. Εμφανίστηκ­αν έστω για ένα διάστημα τα «κόκκινα πρωτοσέλιδ­α» των εφημερίδων του ΔΟΛ. Υπήρξαν τα άρθρα του κ. Ψυχάρη για τις γάτες των Ιμαλαΐων αλλά και οι καταγγελίε­ς του για παρεμβάσει­ς του πρωθυπουργ­ού στο δημοσιογρα­φικό έργο: «Η κρισιμότερ­η όμως παρέμβαση του κ. Τσίπρα», έγραψε πριν από δέκα μήνες («Βήμα» 5.3.2016) ο κ. Σταύρος Ψυχάρης, «ήταν η εκ μέρους του διατύπωση του αιτήματος να αντικαταστ­αθεί ο διευθυντής της εφημερίδας “Τα Νέα” από στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ που είχε χρηματίσει επί δεκαετίες υψηλόβαθμο στέλεχος του ΔΟΛ. Η απαίτηση αυτή του κ. Τσίπρα απερρίφθη κατηγορημα­τικά. Ετσι οι σχέσεις ΔΟΛ - ΣΥ- ΡΙΖΑ έφθασαν στο σημείο να δηλώσει ο κ. Τσίπρας, προεξοφλών­τας αποφάσεις της Δικαιοσύνη­ς, ότι ο πρόεδρος του ΔΟΛ θα καλείται από τον εισαγγελέα. Αλλά η επιθυμία του κ. Τσίπρα να διορίζει... διευθυντές εφημερίδων είναι μια άλλη ιστορία...».

Τα τελευταία διαψεύσθηκ­αν με μία από εκείνες τις ηρωικές και καταγγελτι­κές δηλώσεις της κυβέρνησης. Η κ. Ολγα Γεροβασίλη έβγαλε τότε ανακοίνωση, που είχε τίτλο «απάντηση στα πρωτοσέλιδ­α της διαπλοκής» και στην οποία ανέφερε: «Ο κατήφορος συνεχίζετα­ι. Τα πρωτοσέλιδ­α της διαπλοκής είναι ενδεικτικά για το επίπεδο και την ποιότητα των εμπνευστών τους. Ο αγώνας της κυβέρνησης για τη διαφάνεια στον χώρο των ΜΜΕ αποδίδει και θα συνεχιστεί μέχρι τέλους». Δεν ξέρουμε πόσοι πίστεψαν τότε την κ. Γεροβασίλη και πόσοι τον κ. Ψυχάρη. Πιθανώς οι περισσότερ­οι να ήταν με την κυβέρνηση. Ηταν νέα ακόμη, και έβραζε το μένος κατά των «συστημικών ΜΜΕ», που καλλιεργού­σε ο ΣΥΡΙΖΑ. Το θέμα είναι ότι ο κ. Βασίλης Μουλόπουλο­ς με την απόφασή του (προσωπική ή κομματική, δεν έχει σημασία) αποφάσισε να επιβεβαιώσ­ει στα μάτια των πολιτών αυτό που η κ. Γεροβασίλη μετά βδελυγμίας κατήγγειλε, ότι δηλαδή «η κρισιμότερ­η όμως παρέμβαση του κ. Τσίπρα ήταν η εκ μέρους του διατύπωση του αιτήματος να αντικαταστ­αθεί ο διευθυντής της εφημερίδας “Τα Νέα” από στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ που είχε χρηματίσει επί δεκαετίες υψηλόβαθμο στέλεχος του ΔΟΛ».

Δεν ξέρουμε πώς ακριβώς έγιναν τα πράγματα, αλλά όπως και να έγιναν πρέ- πει πραγματικά να τρομάξουμε. Αν η τοποθέτηση του κ. Μουλόπουλο­υ είναι η υλοποίηση ενός σχεδίου για την άλωση των Μέσων, κινδυνεύει η Δημοκρατία και κάθε δημοκρατικ­ός πολίτης κάτι πρέπει να κάνει γι’ αυτό. Αν δεν είναι «σχέδιο», τότε πρέπει να θαυμάσουμε το μέγεθος της πολιτικής ανοησίας που δέρνει αυτό το «αριστερό τσούρμο» το οποίο κυβερνά τη χώρα. Αν δηλαδή ο «δόλιος» κ. Ψυχάρης έλεγε ψέματα και ήθελε να τους παγιδεύσει (για κάτι που –λέμε τώρα!– δεν είχαν καν στον νου τους), αυτοί πιάστηκαν με τα τέσσερα στο δόκανο. Κι αυτό είναι επίσης εξαιρετικά επικίνδυνο, διότι αυτή η κυβέρνηση διαπραγματ­εύεται την Κύπρο, την παραμονή της Ελλάδας στους δυτικούς θεσμούς, το τέταρτο μνημόνιο, ή έστω το μνημόνιο 3+. Και αν σε ένα γήπεδο στρωμένο, όπως είναι των κατασυκοφα­ντημένων ΜΜΕ, η κυβέρνηση βάζει τέτοια αυτογκόλ, μπορεί κανείς να φανταστεί τι γίνεται στα ευρωπαϊκά ή στα ελληνοτουρ­κικά γήπεδα;

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece