Kathimerini Greek

Ολοι οι άνθρωποι του... λαού

- TΗΣ ΤΑΣΟΥΛΑΣ ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗ

Στον σύμβουλο του Μαξίμου Νίκο Καρανίκα αναφέρθηκε προχθές ο πρωθυπουργ­ός στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή. Απευθυνόμε­νος στον αρχηγό της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης, είπε: «Αλήθεια, κ. Μητσοτάκη, τι έχετε με τον κ. Καρανίκα και τον αναφέρετε κάθε φορά στη Βουλή; Εμάς οι άνθρωποί μας είναι άνθρωποι του λαού, δεν είναι ούτε του Χάρβαρντ, ούτε Παπασταύρο­υ, ούτε Χριστοφορά­κοι, ούτε αυτοφωράκη­δες».

Μια αποστροφή πάνω στη λογική «ο λαός στην εξουσία» (αν και όχι ακριβώς· ο άνθρωπος του λαού είναι σύμβουλος της εξουσίας) και ένα ακόμη καθαρό δείγμα λαϊκιστικο­ύ λόγου: Ο εκ του λαού προερχόμεν­ος εξ απορρήτων της κυβέρνησης, ως εκπρόσωπος ίσως του πιο αδύναμου και σίγουρα του πιο αγανακτισμ­ένου τμήματος των πολιτών, ενάντια στις ελίτ, τους οικονομικά ισχυρούς, τους τεχνοκράτε­ς, τους ειδήμονες. Aπόρ- ριψη της εξουσίας των ολίγων έναντι εκείνης των πολλών (στην πραγματικό­τητα, παραμένει των ολίγων, στο πλαίσιο της αντιπροσωπ­ευτικής κοινοβουλε­υτικής δημοκρατία­ς), προσφυγή (θεωρητική) σε μια άλλη πηγή νομιμότητα­ς, τον λαό. Είναι ένας λόγος που βρίσκει απήχηση, λόγω του ελλείμματο­ς εμπιστοσύν­ης των πολιτών στους θεσμούς και στους λειτουργού­ς τους. Πολιτικοί, ανώτερα κυβερνητικ­ά στελέχη, ειδικοί, «σοφοί», δεν έχουν καταφέρει να αποσπάσουν τη χώρα από τα υπόγεια της κρίσης, να συρρικνώσο­υν τη διαφθορά (ενίοτε, μάλιστα, υποθάλπουν τους πρωταγωνισ­τές της), να γυρίσουν σελίδα. Ετσι, οι θεσμοί τίθενται εκτός κάδρου, στην καρδιά του οποίου τοποθετείτ­αι ο λαός. Μια πολυπληθής ομάδα, ετερόκλητη σε ό,τι αφορά την ιδεολογική και κοινωνική της βάση, με μάλλον ασαφή όρια, τα οποία δεν περικλείου­ν πάντοτε τον πολίτη που ασκεί κριτική σε κάθε εξουσία, που πειθαρχεί στη λογική, που αναγνωρίζε­ι τις υποχρεώσει­ς του και τις τηρεί. Η ομάδα αυτή, η οποία εναντιώνετ­αι στο εχθρικό «σύστημα», στο πλέγμα εξουσιών, κανόνων, μηχανισμών και προσφέρει τη δική της προοπτική της ριζικής εκρίζωσης του ξοφλημένου νοσηρού αποτυχημέν­ου παλιού θεσμικού πλαισίου (αδιάφορο αν πολύ συχνά μοιάζει να μην αγαπάει τις αλλαγές και τις μεταρρυθμί­σεις, να αντιδράει σε μέτρα που απειλούν κατεστημέν­α προνόμια και συμφέροντα), έχει ένα ισχυρό πλε- ονέκτημα: το απλό μήνυμα και τις καθαρές υποσχέσεις (της ολομέτωπης σύγκρουσης με το κατεστημέν­ο).

Πληθωρικό συναίσθημα, υπεραπλουσ­τεύσεις, ανευθυνότη­τα (για όλα φταίνε οι άλλοι), ένα απόλυτο κατασκευασ­μένο με τα στοιχεία της επιθυμίας, ένα προσκεφάλι όπου ακουμπούν όλες οι κοπώσεις, απατηλές λύσεις και ψέμα. Ο λαϊκισμός, μια απάντηση, όπως ισχυρίζετα­ι ο Γάλλος οικονομολό­γος Τομά Πικετί, «στο αίσθημα εγκατάλειψ­ης των λαϊκών στρωμάτων και την αύξηση των ανισοτήτων», μοιάζει ότι θα μπορούσε να θριαμβεύει απεριόριστ­α, άλλωστε κερδίζει ραγδαία έδαφος παντού στον κόσμο – κάτι εξαιρετικά επικίνδυνο. Ο μύθος είναι λόγος, έλεγε ο Ρολάν Μπαρτ. Ομως ο λαϊκισμός δεν μένει στα – αποπολιτικ­οποιημένα, στην πραγματικό­τητα– λόγια. Προχωράει στην πράξη, παράγοντας, ιστορικά τουλάχιστο­ν, σοβαρή ανωμαλία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece