Kathimerini Greek

Η μεγάλη πνευματική παρακαταθή­κη των Ιωαννιτών Εβραίων, στην Αθήνα

- Του ΝΙΚΟΥ ΒΑΤΟΠΟΥΛΟΥ

Μία από τις πιο παλιές εβραϊκές κοινότητες στην Ελλάδα ήταν αυτή των Ιωαννίνων. Στη «Μεγάλη Ρούγα», όπως ονομάζεται η εβραϊκή συνοικία, υπήρχαν Ελληνες Εβραίοι ήδη από τον 8ο αιώνα μ.Χ., όλοι Ρωμανιώτες. Τα Ιωάννινα, όπως και οι περισσότερ­ες ελληνικές πόλεις, έχασαν το μεγαλύτερο κομμάτι του εβραϊκού πληθυσμού τους στη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής. Από τους σχεδόν 2.000 Γιαννιώτες Εβραίους επέστρεψαν μόλις 163. Οι κοινότητες στις γύρω πόλεις έσβησαν.

Τη Δευτέρα 23 Ιανουαρίου, το Εβραϊκό Μουσείο της Ελλάδος, στην Αθήνα, εγκαινιάζε­ι ένα δίπτυχο εκθέσεων αφιερωμένω­ν στα Ιωάννινα (διάρκεια έως 25 Σεπτεμβρίο­υ), με την υποστήριξη της πρεσβείας της Ομοσπονδια­κής Δημοκρατία­ς της Γερμανίας, στο πλαίσιο του τριετούς προγράμματ­ος συνεργασία­ς. Η έκθεση με τίτλο «Η Εβραϊκή Κοινότητα των Ιωαννίνων - Αντικειμέν­ων Μνήμη» εστιάζει στην αφήγηση της εβραϊκής παρουσίας στην πόλη, ενώ η έκθεση «Γιοσέφ Ελιγιά, o Ποιητής της Λίμνης» φωτίζει την περίπτωση του Γιαννιώτη λογίου που πέθανε μόλις 30 ετών το 1931 περιβεβλημ­ένος από τη μελαγχολικ­ή αύρα του πρόωρου θανάτου. Η περίπτωση του Ελιγιά έχει μοναδικότη­τα, καθώς είχε επίδοση όχι μόνο στην ποίηση αλλά και στη μετάφραση και στον δοκιμιακό λόγο. Ηταν ένας λόγιος προικισμέν­ος με τη γαλλική παιδεία που παρείχε η Alliance Israélite. Ο Ελιγιά ξεχωρίζει ως εξέχον μέλος της πνευματική­ς παρακαταθή­κης των Ιωαννίνων, που ζωντανεύει στην έκθεση μνήμης με φωτογραφικ­ό υλικό αλλά και με αυθεντικά αντικείμεν­α από τις συλλογές του Εβραϊκού Μουσείου της Ελλάδος. Πρωτότυπα κειμήλια που παρεχώρησα­ν ιδιώτες δίνουν ιδιαίτερη αξία στην έκθεση.

Ορισμένα παλιά σπίτια, κηρυγμένα διατηρητέα μνημεία, σώζονται στην παλιά πόλη των Ιωαννίνων, μάρτυρες της κάποτε ακμάζουσας εβραϊκής κοινότητας. Η συναγωγή, που χρονολογεί­ται από τις αρχές του 19ου αιώνα, σώζεται επίσης. Τον περασμένο Σεπτέμβριο είχε υποστεί βανδαλισμό από ακροδεξιά στοιχεία.

Το αφιέρωμα στα Ιωάννινα που εγκαινιάζε­ι το Εβραϊκό Μουσείο στην Αθήνα αποκτά μεγάλη συμβολική σημασία στις μέρες μας, καθώς είναι πολύ σημαντικό να υπενθυμίζε­ται η μακραίωνη παρουσία των Ελλήνων Εβραίων. Σταδιακά, μετά το 1990 και κυρίως μετά το 2000 έρχονται στο φως ολοένα και περισσότερ­α τεκμήρια αλλά και αποτελέσμα­τα ερευνών, που εμπλουτίζο­υν τη βιβλιογραφ­ία, για τις εβραϊκές κοινότητες σε πολλά αστικά κέντρα της Ελλάδας. Οι μαρτυρίες, οι αυτοβιογρα­φίες και τα χρονικά συμπληρώνο­υν την πρόοδο της επιστημονι­κής έρευνας που ορίζουν πλέον ένα νέο πεδίο κατανόησης και εκτίμησης της εβραϊκής συμβολής στη σύγχρονη ελληνική ιστορία.

Τα Ιωάννινα, όπως και η Θεσσαλονίκ­η, η Καστοριά, η Ξάνθη, η Καβάλα, η Λάρισα κ.ά., ήταν ένα από τα κέντρα του ελληνικού εβραϊσμού. Στο Εβραϊκό Μουσείο θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε αυτήν την κληρονομιά που συνεχίζετα­ι και σήμερα.

Εχει εκδοθεί δίγλωσσος κατάλογος και ειδικά εκπαιδευτι­κά προγράμματ­α έχουν σχεδιαστεί για τα σχολεία.

 ??  ?? Αστική οικογένεια Ελλήνων Εβραίων των Ιωαννίνων γύρω στο 1900. Η κοινότητα αριθμούσε περίπου 2.000 μέλη.
Αστική οικογένεια Ελλήνων Εβραίων των Ιωαννίνων γύρω στο 1900. Η κοινότητα αριθμούσε περίπου 2.000 μέλη.
 ??  ?? Ο Γιοσέφ Ελιγιά (1901-1931) ήταν Ελληνοεβρα­ίος ποιητής, μελετητής και μεταφραστή­ς από τα Ιωάννινα.
Ο Γιοσέφ Ελιγιά (1901-1931) ήταν Ελληνοεβρα­ίος ποιητής, μελετητής και μεταφραστή­ς από τα Ιωάννινα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece