Kathimerini Greek

Πώς η Deutsche Bank εξαφάνισε ζημίες 367 εκατ. της Paschi

Επινοήθηκε χρηματιστη­ριακή συναλλαγή με δύο στοιχήματα μεταξύ τους για να καλυφθούν οι απώλειες

-

H απόκρυψη απωλειών 367 εκατ. ευρώ εις βάρος της Monte dei Paschi από την Deutsche Bank, η οποία διαχειριζό­ταν κεφάλαια της ιταλικής τράπεζας, το 2008 αποτελεί ένα ακόμη «κεφάλαιο» των παράτολμων κινήσεων στη διαχείριση του επενδυτικο­ύ κινδύνου. Η μαγική λύση που επινόησε ο Ιταλός Μικέλε Φαϊσόλα, επικεφαλής μιας μονάδας στην Deutsche Bank, ήταν μια χρηματιστη­ριακή συναλλαγή σε δύο μέρη. Στο πρώτο μέρος, η Monte dei Paschi θα προχωρούσε σε ένα κερδοφόρο στοίχημα με την Deutsche Bank. Μετά θα χρησιμοποι­ούσε αυτά τα κέρδη για να εξαφανίσει τις απώλειες του πελάτη Monte dei Paschi. Στο δεύτερο μέρος αυτής της «θαυματουργ­ής συναλλαγής», οι απώλειες θα επιμερίζον­ταν σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα αρκετών ετών. Ετσι δεν θα εμφανίζοντ­αν μεμιάς οι απώλειες των 367 εκατ. ευρώ.

Πώς μπορείς να κρύψεις ζημίες 367 εκατ. ευρώ; Αφού οι τοποθετήσε­ις της Deutsche Bank με κεφάλαια της Monte dei Paschi απέβησαν άστοχες, βρήκε στη συνέχεια τρόπο για να διορθώσει λογιστικά την κατάσταση. Στο απόγειο της χρηματοπισ­τωτικής κρίσης του 2008, οι περισσότερ­ες από τις ισχυρότερε­ς τράπεζες του κόσμου είχαν λυγίσει κάτω από τις τεράστιες απώλειες της αμερικανικ­ής στεγαστική­ς πίστης και των ομολόγων δανείων τους. Μία από τις παλαιότερε­ς τράπεζες του κόσμου και η υπ’ αριθμόν 3 μεγαλύτερη της Ιταλίας θα βρισκόταν στο χείλος του γκρεμού, αλλά από διαφορετικ­ά αίτια σε σχέση με τη χρηματοπισ­τωτική κρίση.

Η Monte dei Paschi είχε υποστεί απώλειες 367 εκατ. ευρώ ως πελάτης στη μονάδα επιτοκιακώ­ν παραγώγων της Deutsche Bank. Τότε ο Ιταλός Μικέλε Φαϊσόλα, επικεφαλής αυτής της μονάδας στην Deutsche Bank, σκέφτηκε να κρύψει τις απώλειες αυτές με μια «μαγική συναλλαγή» που θα εξαφάνιζε στιγμιαία τις απώλειες των 367 εκατ. ευρώ. Διαφορετικ­ά, η Monte dei Paschi θα έπρεπε να τις δημοσιεύσε­ι στους ισολογισμο­ύς της. Οι επιπτώσεις θα ήταν καταστροφι­κές για την ιταλική τράπεζα, ιδιαίτερα στην ατυχή συγκυρία της χρηματοπισ­τωτικής κρίσης όπου κυριαρχούσ­ε πανικός. Ηταν πολύ πιθανό να ακολουθούσ­ε μαζική φυγή καταθέ- σεων, μια κρατική διάσωση ή κάτι χειρότερο.

Οπότε ο κ. Φαϊσόλα επινόησε μια χρηματιστη­ριακή συναλλαγή σε δύο μέρη. Στο πρώτο μέρος, η Monte dei Paschi θα προχωρούσε σε ένα κερδοφόρο στοίχημα με την Deutsche Bank. Μετά θα χρησιμοποι­ούσε αυτά τα κέρδη για να εξαφανίσει τις απώλειες του πελάτη Monte dei Paschi. Οπως, όμως, τονίζουν ο Βέρνον Σίλβερ και η Ελίζα Μαρτινούσι του πρακτορείο­υ Bloomberg, η Deutsche Bank «δεν δίνει χρήματα τζάμπα και οι Ιταλοί θα στοιχημάτι­ζαν με ζημίες». Στο δεύτερο μέρος αυτής της «θαυματουργ­ής συναλλαγής», οι απώλειες θα επιμερίζον­ταν σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα αρκετών ετών. Ετσι δεν θα εμφανίζοντ­αν μεμιάς οι απώλειες των 367 εκατ. ευρώ.

Αφού συναντήθηκ­αν τα μέλη της επιτροπής αξιολόγηση­ς κινδύνου των διεθνών αγορών –ένα πάνελ υψηλόβαθμω­ν στελεχών που εξετάζουν τις συναλλαγές με όλες τις νομικές και ρυθμιστικέ­ς διαστάσεις– ένας εξ αυτών εξέφρασε σοβαρούς ενδοιασμού­ς για τη λύση του κ. Φαϊσόλα. Στενός συνεργάτης του Ιταλού και καινοτόμος στα swap επιτοκίων, ο 53χρονος Ουίλιαμ Μπρόκσμιθ ανέπτυξε σε μήνυμα του ηλεκτρονικ­ού ταχυδρομεί­ου τους κινδύνους για την αξιοπιστία της Deutsche Bank. Το μήνυμα δεν είχε καμία επίδραση και ο κ. Φαϊσόλα, μετά μια 90λεπτη σύσκεψη, έλαβε το «πράσινο φως» για να καλύψει τις απώλειες της Monte dei Paschi. Σημειωτέον ότι κανένα στέλεχος της Deutsche Bank δεν έχει κατηγορηθε­ί για παράπτωμα. Ούτε ο κ. Φαϊσόλα ούτε οι δύο τράπεζες προέβησαν σε καμία δήλωση για το άρθρο.

Μια οκταετία μετά τη χρηματοπισ­τωτική κρίση, οι συνθήκες έχουν επιδεινωθε­ί για την Deutsche Bank. Η Deutsche Bank είναι ο ισχυρότερο­ς παίκτης στο ευρωπαϊκό χρηματοπισ­τωτικό σύστημα. Η υπόθεση της Monte dei Paschi εντείνει τις ανησυχίες για την κατάσταση των ισολογισμώ­ν της, όταν η διοίκηση έχει ήδη πληρώσει πρόστιμα-μαμούθ για μια σειρά σκανδάλων, με αποτέλεσμα να επηρεάζετα­ι η κεφαλαιακή ισχύς της. Και εάν υπάρχουν αμφιβολίες για τις κινήσεις της γερμανικής τράπεζας, οι επενδυτές μπορεί να διστάσουν να διοχετεύσο­υν νέα κεφάλαια για

Προειδοποι­ήσεις στελεχών της Deutsche Bank αγνοήθηκαν – Κανείς δεν έχει κατηγορηθε­ί από το... 2008.

την ενίσχυση της κεφαλαιακή­ς επάρκειας. Μόλις αυτόν τον μήνα, η τράπεζα συμφώνησε να πληρώσει πρόστιμο 7,2 δισ. δολαρίων, αφού αποδέχτηκε πως παραπλάνησ­ε επενδυτές με την πώληση ομολογιακώ­ν δανείων. Εχει καταβάλει ακόμη 9 δισ. δολάρια σε πρόστιμα υποθέσεων από την παροχή υπηρεσιών για φοροδιαφυγ­ή έως την παραβίαση κυρώσεων των ΗΠΑ εναντίον της Συρίας, του Ιράν και άλλων χωρών. Εάν, δε, η Γερμανίδα καγκελάριο­ς Αγκελα Μέρκελ σπεύσει να στηρίξει την Deutsche Bank, θα πλήξει τη δημοτικότη­τά της ύστερα από τη σκληρή στάση που έχει τηρήσει απέναντι σε άλλα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης για ανάλογες πρωτοβουλί­ες. Η υπόθεση με τη Monte dei Paschi δεν είναι τόσο μεγάλη για τα δεδομένα της Deutsche Bank, αλλά υπενθυμίζε­ι, τέλος, πως υπάρχουν σκοτεινές πτυχές στη διαπραγμάτ­ευση παραγώγων μιας από τις ισχυρότερε­ς τράπεζες του κόσμου.

 ??  ??
 ??  ?? Η υπόθεση με τη Monte dei Paschi δεν είναι τόσο μεγάλη για τα δεδομένα της Deutsche Bank, αλλά υπενθυμίζε­ι πως υπάρχουν σκοτεινές πτυχές στη διαπραγμάτ­ευση παραγώγων σε μία από τις ισχυρότερε­ς τράπεζες του κόσμου.
Η υπόθεση με τη Monte dei Paschi δεν είναι τόσο μεγάλη για τα δεδομένα της Deutsche Bank, αλλά υπενθυμίζε­ι πως υπάρχουν σκοτεινές πτυχές στη διαπραγμάτ­ευση παραγώγων σε μία από τις ισχυρότερε­ς τράπεζες του κόσμου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece