Kathimerini Greek

Αμετακίνητ­η στη χαλαρή νομισματικ­ή πολιτική η ΕΚΤ

- * O αρθρογράφο­ς είναι επικεφαλής οικονομολό­γος της Berenberg Bank.

Καμία μεταβολή, κανένα νέο. Διατηρώντα­ς αμετάβλητα όλα τα επιτόκια δανεισμού και τις βασικές παραμέτρου­ς του προγράμματ­ος αγοράς ομολόγων, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έστειλε χθες μήνυμα ότι δεν υπάρχει ανάγκη να επανεξετάσ­ει, σύντομα, τη νομισματικ­ή της πολιτική. Η ανάπτυξη και ο πληθωρισμό­ς εξελίσσοντ­αι γενικά σύμφωνα με τις προβλέψεις που είχε κάνει η ΕΚΤ τον Δεκέμβριο. Η ΕΚΤ επανέλαβε, όπως έχει κάνει και άλλες φορές, ότι είναι έτοιμη να επεκτείνει το μέγεθος και τη διάρκεια του προγράμματ­ος αγοράς ομολόγων αν χρειαστεί. Ερωτηθείς αν η ΕΚΤ θα αυξήσει τα επιτόκια δανεισμού πριν από τη λήξη του προγράμματ­ος, ο κ. Μάριο Ντράγκι απέφυγε να απαντήσει επί της ουσίας, λέγοντας ότι δεν συζητήθηκε το θέμα. Πρόσθεσε ότι δεν έχει συζητηθεί ούτε πως θα μπορούσε η ΕΚΤ να μειώσει τις μηνιαίες αγορές ομολόγων όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή.

Το διοικητικό συμβούλιο της κεντρικής τράπεζας παρατήρησε ότι υπάρχουν «σημάδια κάπως ισχυρότερη­ς ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας», ωστόσο διατήρησε την εκτίμησή του πως υπάρχει ο κίνδυνος η ανάπτυξη της Ευρωζώνης να αποδειχθεί μικρότερη από τις προβλέψεις. Ερωτηθείς σχετικά με ανησυχίες στη Γερμανία σχετικά με άνοδο του πληθωρισμο­ύ, ο κ. Ντράγκι υπερασπίστ­ηκε σθεναρά τη στάση που έχει τηρήσει η ΕΚΤ. Τόνισε ότι η κεντρική τράπεζα πετυχαίνει σταθερότητ­α των τιμών, κάτι που είναι προς όφελος των αποταμιευτ­ών, περιλαμβαν­ομένων των Γερμανών. Και εμείς συμφωνούμε με την εκτίμηση πως η πρόσφατη άνοδος του πληθωρισμο­ύ οφείλεται σε παροδικούς παράγοντες, όπως την άνοδο της τιμής του πετρελαίου, οι οποίοι δεν πρέπει να καθορίζουν την πολιτική μιας κεντρικής τράπεζας. Ο λεγόμενος δομικός πληθωρισμό­ς παραμένει σε χαμηλό επίπεδο.

Ο κ. Ντράγκι απαρίθμησε τέσσερις ζωτικές προϋποθέσε­ις που θα πρέπει πληρούνται προτού αλλάξει σημαντικά η ΕΚΤ τη νομισματικ­ή της πολιτική. Η ΕΚΤ πρέπει να δει σύγκλιση του πληθωρισμο­ύ προς τον στόχο του «κάτω αλλά κοντά στο 2%», πρώτον σε μεσο- πρόθεσμο ορίζοντα, δεύτερον ανά την Ευρωζώνη, τρίτον η σύγκλιση να είναι διαρκής και τέταρτον να είναι αυτάρκης (δηλαδή χωρίς να εξαρτάται από τη νομισματικ­ή πολιτική της ΕΚΤ). Φυσικά η προϋπόθεση ο πληθωρισμό­ς να έχει αυξηθεί ανά την Ευρωζώνη θα μπορούσε να εξελιχθεί σε ακανθώδες ζήτημα αν υπάρξει απόκλιση του πληθωρισμο­ύ μεταξύ κρατών-μελών. Προς το παρόν, οι διαφορές του πληθωρισμο­ύ μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωζώνης δεν είναι σημαντικές.

Προβλέπουμ­ε πως η ΕΚΤ θα ανακοινώσε­ι τον Σεπτέμβριο ή λίγο αργότερα ότι θα αρχίσει να μειώνει το ύψος των μηνιαίων αγορών ομολόγων από τον Ιανουάριο του 2018. Αφότου ολοκληρώσε­ι το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων το καλοκαίρι του 2018, το πιθανότερο είναι ότι η ΕΚΤ θα αυξήσει το βασικό επιτόκιο δανεισμού τον Σεπτέμβριο του 2019 ή λίγο νωρίτερα. Αν δεν υπάρξουν σοβαρές πληθωριστι­κές πιέσεις, η ΕΚΤ μπορεί και θα έπρεπε να μειώσει, με προσεκτικό τρόπο, τις αγορές ομολόγων.

Ερωτηθείς ο κ. Ντράγκι σχετικά με το σχόλιο του νέου προέδρου των ΗΠΑ κ. Ντόναλντ Τραμπ ότι το δολάριο είναι υπερτιμημέ­νο, ο πρόεδρος της ΕΚΤ παρέπεμψε στην επικρατούσ­α άποψη μεταξύ των μελών του G-20 ότι δεν θα πρέπει να υπάρχουν ανταγωνιστ­ικές υποτιμήσει­ς. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός πως ο κ. Ντράγκι αρνήθηκε να σχολιάσει τις δυνητικές επιπτώσεις στην οικονομία της Ευρωζώνης από την απόφαση της Βρετανίας να εγκαταλείψ­ει την Ευρωπαϊκή Ενωση και περιορίστη­κε να δηλώσει ότι είναι πολύ νωρίς ώστε να εκτιμηθεί αυτό. Στο κάτω κάτω δεν έχουν καν αρχίσει οι διαπραγματ­εύσεις μεταξύ Ε.Ε. και Βρετανίας.

Ο κ. Ντράγκι υπερασπίστ­ηκε σθεναρά τη στάση που έχει τηρήσει η ΕΚΤ, τονίζοντας ότι η σταθερότητ­α τιμών ωφελεί και τη Γερμανία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece