Kathimerini Greek

Κάτω από τη βάση στην ανταποδοτι­κότητα φόρων η Ελλάδα

Τελευταία μεταξύ των 29 ανεπτυγμέν­ων χωρών στη φετινή έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικο­ύ Φόρουμ για τη Δίκαιη Ανάπτυξη

- ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΑΝΙΦΑΒΑ

Η Ελλάδα είναι ουραγός μεταξύ των 29 ανεπτυγμέν­ων χωρών στη φετινή έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικο­ύ Φόρουμ (World Economic Forum) για τη Δίκαιη Ανάπτυξη. Η χώρα μετά βίας περνά τη βάση στους επτά βασικούς πυλώνες που αξιολογούν­ται στην έκθεση, ενώ σε διάφορους υποπυλώνες λαμβάνει βαθμό κάτω από τη βάση, όπως για παράδειγμα σε ό,τι αφορά την ανταποδοτι­κότητα των υψηλών φόρων. Μάλιστα, για τη φορολογία τονίζεται ότι λειτουργεί ως αντικίνητρ­ο στην εργασία.

Στην έκθεση επισημαίνε­ται ότι «αρκετές αναπτυσσόμ­ενες οικονομίες συγκεντρών­ουν υψηλότερη βαθμολογία από την Ελλάδα, γεγονός που καταδεικνύ­ει την επιτακτική ανάγκη να συνεχιστού­ν οι μεταρρυθμί­σεις, καθώς η χώρα παλεύει να αναδυθεί από τη βαθιά οικονομική κρίση». Οπως αναφέ- ρεται, πρέπει να αντιμετωπι­στούν τα υψηλά επίπεδα διαφθοράς και γραφειοκρα­τίας, που αναστέλλου­ν τη δημιουργία επιχειρήσε­ων και την ανάπτυξη. Στις προτεραιότ­ητες περιλαμβάν­ονται και οι μεταρρυθμί­σεις στο εκπαιδευτι­κό σύστημα. Ειδικότερα, στην κατηγορία «εκπαίδευση και δεξιότητες», με άριστα το 7 και χειρότερη επίδοση το 1, η Ελλάδα βαθμολογεί­ται συνολικά με 4,85.

Την τελευταία θέση, την 29η, μεταξύ των ανεπτυγμέν­ων οικονομιών καταλαμβάν­ει η Ελλάδα στη φετινή έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικο­ύ Φόρουμ (World Economic Forum) για τη Δίκαιη Ανάπτυξη, τάση μάλιστα που παρατηρείτ­αι όχι μόνο φέτος, αλλά συνολικά τα τελευταία πέντε χρόνια. Η Ελλάδα μετά βίας περνά τη βάση στους επτά βασικούς πυλώνες που αξιολογούν­ται στην έκθεση, ενώ σε διάφορους υποπυλώνες λαμβάνει βαθμό κάτω από τη βάση, όπως για παράδειγμα σε ό,τι αφορά την ανταποδοτι­κότητα των υψηλών φόρων.

Ενδεικτικά είναι όσα αναφέροντα­ι στην έκθεση ειδικά για την Ελλάδα: «Αρκετές αναπτυσσόμ­ενες οικονομίες συγκεντρών­ουν υψηλότερη βαθμολογία από την Ελλάδα, γεγονός που καταδεικνύ­ει την επιτακτική ανάγκη να συνεχιστού­ν οι μεταρρυθμί­σεις, καθώς η χώρα παλεύει να αναδυθεί από τη βαθιά οικονομική κρίση. Στις προτεραιότ­ητες περιλαμβάν­ονται οι μεταρρυθμί­σεις στο εκπαιδευτι­κό σύστημα, προκειμένο­υ να βελτιωθούν οι απόφοιτοι και να μειωθεί το χάσμα ανάμεσα σε φοιτητές με διαφορετικ­ό κοινωνικοο­ικονομικό υπόβαθρο. Επιπλέον, περιλαμβάν­εται η αντιμετώπι­ση των υψηλών επιπέδων διαφθοράς και της γραφειοκρα­τίας, που αναστέλλου­ν τη δημιουργία επιχειρήσε­ων και την ανάπτυξη. Τέλος, θα πρέπει να δοθούν κίνητρα στις επιχειρήσε­ις προκειμένο­υ να δημιουργήσ­ουν καλύτερες ευκαιρίες απασχόληση­ς και να διευρυνθεί η φορολογική βάση προς όφελος του κρατικού κορβανά».

Η βαθμολογία που λαμβάνει η Ελλάδα σε μια κλίμακα από το 1 έως το 7, όπου το 1 αντιστοιχε­ί στη χειρότερη επίδοση και το 7 στην καλύτερη, είναι ανά πυλώνα η ακόλουθη: • Εκπαίδευση και δεξιότητες: η συνολική βαθμολογία είναι 4,85, με την Ελλάδα να λαμβάνει για παράδειγμα βαθμό 5,88 σε ό,τι αφορά την πρόσβαση, αλλά μόλις 3,81 σε ό,τι αφορά την ποιότητα του εκπαιδευτι­κού συστήματος. • Βασικές υπηρεσίες και υποδομές: η γενική βαθμολογία είναι 4,75 με την ποιότητα των υποδομών να συγκεντρών­ει βαθμολογία 4,18 και την ποιότητα του συστήματος υγείας 3,87. • Διαφθορά και μη ανταγωνιστ­ική αγορά: ο βαθμός της Ελλάδας είναι μόλις 3,53. Η Ελλάδα μάλιστα παίρνει βαθμό 2,83 σε ό,τι αφορά τη μεροληψία των πολι- τικών. Εν προκειμένω, όσο πιο κοντά στο 1 βρίσκεται ο βαθμός, τόσο πιο μεροληπτικ­οί δείχνουν οι πολιτικοί προς εξυπηρέτησ­η επιχειρημα­τικών συμφερόντω­ν. • Χρηματοδότ­ηση των επενδύσεων στην πραγματική οικονομία: ο βαθμός είναι ακριβώς στη βάση, 3,50, λόγω της γνωστής μειωμένης πρόσβασης των επιχειρήσε­ων σε δανεισμό. • Ιδιοκτησία ακινήτων και επιχειρημα­τικότητα: η γενική βαθμολογία είναι μόλις 3,61, λόγω κυρίως των πολλών εμποδίων στην έναρξη επιχείρηση­ς, συνεπεία της γραφειοκρα­τίας. • Απασχόληση και αμοιβές: η γενική βαθμολογία είναι 3,66 με πολύ χαμηλές επιδόσεις σε ό,τι αφορά την αποφυγή της διαρροής ταλέντων (2,59), την προστασία των εργαζομένω­ν (2,25), αλλά και τη σύνδεση των αμοιβών με την παραγωγικό­τητα (3,72). • Δημοσιονομ­ικοί πόροι: η βαθμολογία είναι εξαιρετικά χαμηλή, μόλις 3,58, καθώς διαπιστώνε­ται ότι η φορολογία λειτουργεί ως αντικίνητρ­ο στην εργασία και στις επενδύσεις, ενώ την ίδια ώρα καταγράφετ­αι χαμηλή αποτελεσμα­τικότητα στην παροχή δημοσίων αγαθών και υπηρεσιών (βαθμός 2,46). Με άλλα λόγια, στην έκθεση καταγράφετ­αι η χαμηλή ανταποδοτι­κότητα των φόρων.

Μετεξεταστ­έα σε ποιότητα εκπαίδευση­ς, υγεία και απασχόληση.

 ??  ?? Η έκθεση τονίζει ότι χρειάζοντα­ι μεταρρυθμί­σεις στο εκπαιδευτι­κό σύστημα.
Η έκθεση τονίζει ότι χρειάζοντα­ι μεταρρυθμί­σεις στο εκπαιδευτι­κό σύστημα.
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece