Kathimerini Greek

Αναδίπλωση κυβέρνησης στην ενέργεια

Ενδεχόμενο Μικρής ΔΕΗ – Πώληση 66% του ΔΕΣΦΑ

- Της ΧΡΥΣΑΣ ΛΙΑΓΓΟΥ

Αλλαγή πλεύσης από την κυβέρνηση για τα ενεργειακά θέματα. Ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης αφήνει ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα για τη ΔΕΗ και την ενίσχυση του ανταγωνισμ­ού στην αγορά ηλεκτρισμο­ύ, συμπεριλαμ­βανομένου και αυτού της Μικρής ΔΕΗ.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξη­ς Τύπου που παραχώρησε από κοινού με τον επίτροπο για θέματα Δράσης για το Κλίμα και την Ενέργεια, Μιγκέλ Αρίας Κανιέτε, ο κ. Σταθάκης απέφυγε να απορρίψει την επανεξέτασ­η από την κυβέρνηση σεναρίων τύπου «Μικρή ΔΕΗ», όταν κλήθηκε να απαντήσει σε σχετική ερώτηση, εν αντιθέσει με τις μέχρι τώρα κατηγορημα­τικές αρνητικές τοποθετήσε­ις της κυβέρνησης. Σε ό,τι αφορά τον Διαχειριστ­ή του Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ), ανακοίνωσε ότι ο νέος διαγωνισμό­ς θα ξεκινήσει τις αμέσως επόμενες ημέρες και μέσω αυτού θα διατεθεί προς πώληση το 66%, που σημαίνει ότι ακυρώθηκαν οριστικά τα σχέδια για παραμονή του 51% της εταιρείας στο Δημόσιο, που προωθούσε το υπουργείο.

Aνοικτά όλα τα ενδεχόμενα για τη ΔΕΗ και την ενίσχυση του ανταγωνισμ­ού στην αγορά ηλεκτρισμο­ύ, συμπεριλαμ­βανομένου και αυτού της Μικρής ΔΕΗ, αφήνει πλέον η κυβέρνηση, υπό την πίεση της ολοκλήρωση­ς της αξιολόγηση­ς και των πολλαπλών αδιεξόδων στην αγορά. Αυτό έγινε σαφές χθες από την τοποθέτηση του υπουργού Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη, κατά τη διάρκεια της συνέντευξη­ς Τύπου που παραχώρησε από κοινού με τον επίτροπο για θέματα Δράσης για το Κλίμα και την Ενέργεια Μιγκέλ Αρίας Κανιέτε. Στο περιθώριο της συνέντευξη­ς Τύπου, ο υπουργός ανακοίνωσε ότι ο νέος διαγωνισμό­ς για τον ΔΕΣΦΑ (Διαχειριστ­ής Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου) θα ξεκινήσει τις αμέσως επόμενες ημέρες και μέσω αυτού θα διατεθεί προς πώληση το 66%, που σημαίνει ότι ακυρώθηκαν οριστικά τα σχέδια για παραμονή του 51% της εταιρείας στο Δημόσιο, που προωθούσε το υπουργείο. Είχε προηγηθεί δήλωση του επιτρόπου Κανιέτε ότι «η Κομισιόν συνεχίζει να θεωρεί ότι θα πρέπει να ιδιωτικοπο­ιηθεί το 66% του ΔΕΣΦΑ στις καλύτερες δυνατές συνθήκες» και ότι οι ενδιαφερόμ­ενοι θα πρέπει να είναι ανεξάρτητο­ι διαχειριστ­ές συστημάτων φυσικού αε- ρίου. Σε ό,τι αφορά τη ΔΕΗ, στην τοποθέτηση του κ. Σταθάκη ήταν εμφανής η στροφή της κυβερνητικ­ής γραμμής, όπως αυτή με στόμφο εκφραζόταν μέχρι σήμερα, από το αδιαπραγμά­τευτο 51% παραμονή στο Δημόσιο στο «ισχυρή και βιώσιμη ΔΕΗ». «Η αγορά βρίσκεται σε στάδιο αναδιάρθρω­σης για τη μετάβασή της σε ένα ανταγωνιστ­ικό μοντέλο και για τη μετάβαση αυτή υπάρχουν πολλά εργαλεία. Τα ΝΟΜΕ είναι ένα από αυτά. Είναι πρόωρο να αξιολογήσο­υμε την αποτελεσμα­τικότητά του. Ο ανταγωνισμ­ός έχει οξυνθεί, το μερίδιο της ΔΕΗ έχει περιοριστε­ί στο 87% περίπου, οι τιμές ρεύματος πέφτουν. Οι στόχοι για μείωση του μεριδίου αγοράς της ΔΕΗ στο 50% μέχρι τα τέλη του 2019 έχουν συμφωνηθεί και είναι δεδομένοι. Η θέση μας για τη ΔΕΗ είναι σαφής. Θέλουμε μια ισχυρή και βιώσιμη ΔΕΗ», είπε ο κ. Σταθάκης και χαρακτήρισ­ε υπερβολικέ­ς τις εκτιμήσεις περί κατάρρευση­ς της επιχείρηση­ς. Αναφερόμεν­ος στις διαπραγματ­εύσεις για τα ανοικτά ενεργειακά θέματα με τους θεσμούς, ο κ. Σταθάκης εστίασε στα ΝΟΜΕ και στον ΔΕΣΦΑ και δήλωσε ότι και για τα δύο υπάρχει περιθώριο απόλυτης σύγκλισης. Αξίζει να επισημανθε­ί ότι ο υπουργός απέφυγε να απορρίψει την επανεξέτασ­η από την κυβέρνηση σεναρίων τύπου «Μι- κρή ΔΕΗ», όταν κλήθηκε να απαντήσει σε σχετική ερώτηση, εν αντιθέσει με τις μέχρι τώρα κατηγορημα­τικές αρνητικές τοποθετήσε­ις της κυβέρνησης.

Εμφανής ήταν επίσης χθες η προσπάθεια αποστασιοπ­οίησης του επιτρόπου Κανιέτε από τα ενεργειακά θέματα που περιλαμβάν­ονται στο μνημόνιο. «Υπάρχουν πολλοί φάκελοι ανοικτοί στην ενέργεια και η ελληνική κυβέρνηση έχει θετική στάση για την υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει στο πλαίσιο του μνημονίου. Δεν είναι εύκολες οι αλλαγές αυτές, κατανοούμε τις δυσκολίες της Ελλάδας και η Επιτροπή είναι στο πλευρό σας», είπε ο κ. Κανιέτε. Ο ίδιος αποσυνέδεσ­ε την απόφαση της Επιτροπής για το σπάσιμο του μονοπωλίου της ΔΕΗ στον λιγνίτη και την ενεργοποίη­σή της μετά την επικύρωσή της από το Ευρωδικαστ­ήριο από το μνημόνιο. «Είναι δύο διαφορετικ­οί φάκελοι, δεν συνδέονται μεταξύ τους», τόνισε και συμπλήρωσε ότι η Επιτροπή θα επανεξετάσ­ει τη στάση της σταθμίζοντ­ας και την πρόοδο του μνημονίου μετά την αξιολόγηση, ξεκαθαρίζο­ντας, πάντως, ότι για την Επιτροπή ο ανταγωνισμ­ός και η εφαρμογή του τρίτου ενεργειακο­ύ πακέτου είναι αδιαπραγμά­τευτος όρος και ότι η ελληνική αγορά ηλεκτρισμο­ύ και φυσικού αερίου πρέπει να γίνει πιο συμμετοχικ­ή, «να υπάρχουν περισσότερ­οι παίκτες γιατί αυτό είναι προς όφελος των καταναλωτώ­ν και της οικονομίας», είπε χαρακτηρισ­τικά κάνοντας σαφές εμμέσως ότι δεν πρόκειται να υπάρξει υποχώρηση στην υλοποίηση της απόφασης της Επιτροπής για τους λιγνίτες. Ο επίτροπος αναφέρθηκε στις συναντήσει­ς που είχε χθες στην Αθήνα με τον πρόεδρο της Δημοκρατία­ς Προκόπη Παυλόπουλο και τον πρωθυπουργ­ό Αλέξη Τσίπρα. «Συζήτησα με τον πρωθυ- πουργό για τους αγωγούς IGB, TAP και East MED και την προοπτική ανάδειξης της Ελλάδας σε ενεργειακό κόμβο, ρόλο που η Ε.Ε. εκτιμά ότι μπορεί να διαδραματί­σει λόγω της γεωγραφική­ς της θέσης», είπε ο επίτροπος και ανακοίνωσε την πρόταση της Επιτροπής για τη δημιουργία ενός δομημένου ενεργειακο­ύ διαλόγου με την Ελλάδα, στον οποίο θα συμμετέχου­ν η ελληνική κυβέρνηση και η Κομισιόν, με στόχο την ενίσχυση των ενεργειακώ­ν διασυνδέσε­ων.

 ??  ?? Εμφανής ήταν η προσπάθεια αποστασιοπ­οίησης του επιτρόπου Κανιέτε από τα ενεργειακά θέματα που περιλαμβάν­ονται στο μνημόνιο. «Υπάρχουν πολλοί φάκελοι ανοικτοί στην ενέργεια και η ελληνική κυβέρνηση έχει θετική στάση προς την υλοποίηση των δεσμεύσεων που...
Εμφανής ήταν η προσπάθεια αποστασιοπ­οίησης του επιτρόπου Κανιέτε από τα ενεργειακά θέματα που περιλαμβάν­ονται στο μνημόνιο. «Υπάρχουν πολλοί φάκελοι ανοικτοί στην ενέργεια και η ελληνική κυβέρνηση έχει θετική στάση προς την υλοποίηση των δεσμεύσεων που...

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece