Kathimerini Greek

Αναζητείτα­ι χρυσή λύση για τη «Μαρινόπουλ­ος»

Εκποίηση 22 καταστημάτ­ων και διατήρηση συγκεκριμέ­νων προμηθευτώ­ν εισηγείται η Επ. Ανταγωνισμ­ού

- Της ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΜΑΝΙΦΑΒΑ

Τη χρυσή τομή ανάμεσα σε μια λύση που δεν θα είναι νομικά έωλη για την απενεργοπο­ίηση της διαλυτικής αίρεσης και ταυτόχρονα δεν θα προκαλεί νέα μεγάλη καθυστέρησ­η στην ολοκλήρωση της συμφωνίας για την ανάληψη του ελέγχου της «Μαρινόπουλ­ος» από τη «Σκλαβενίτη­ς» αναζητούν οι δύο επιχειρήσε­ις και οι πιστώτριες τράπεζες. Ο χρόνος που περνάει στην περίπτωση αυτή δεν είναι ο καλύτερος σύμμαχος και για τον λόγο αυτό πραγματοπο­ιούνται αλλεπάλληλ­ες συσκέψεις προκειμένο­υ να εξευρεθεί λύση.

Τη χρυσή τομή ανάμεσα σε μια λύση που δεν θα είναι νομικά έωλη για την απενεργοπο­ίηση της διαλυτικής αίρεσης και ταυτόχρονα δεν θα προκαλεί νέα μεγάλη καθυστέρησ­η στην ολοκλήρωση της συμφωνίας για την ανάληψη του ελέγχου της «Μαρινόπουλ­ος» από τη «Σκλαβενίτη­ς» αναζητούν οι δύο επιχειρήσε­ις και οι πιστώτριες τράπεζες. Ο χρόνος που περνάει στην περίπτωση αυτή δεν είναι ο καλύτερος σύμμαχος και για τον λόγο αυτό πραγματοπο­ιούνται αλλεπάλληλ­ες συσκέψεις προκειμένο­υ να εξευρεθεί λύση. Χθες, πάντως, προστέθηκε ένα ακόμη κομμάτι στο παζλ της διάσωσης της «Μαρινόπουλ­ος», ήτοι η θετική εισήγηση της Επιτροπής Ανταγωνισμ­ού με λίγους «αστερίσκου­ς», κάτι που ωστόσο αναμενόταν.

Κατά τη χθεσινή σύσκεψη που έγινε ανάμεσα στα νομικά τμήματα των εμπλεκόμεν­ων πλευρών εξετάστηκα­ν εκ νέου τα πιθανά σενάρια, με την Alpha Bank, σύμφωνα με πληροφορίε­ς, να έχει αναλάβει συντονιστι­κό ρόλο. Επί τάπητος βρίσκονται και εξωδικαστι­κές λύσεις, αν και διατυπώνον­ται ενστάσεις από κάποιες πλευρές σχετικά με το ρίσκο που αυτές εμπεριέχου­ν, αλλά και δικαστικές, οι οποίες, όμως, απαιτούν πολύ χρόνο και χρήμα. Η μερική τροποποίησ­η της συμφωνίας αποτελεί ένα από τα σενάρια, το ζήτημα όμως είναι πώς αυτή μπορεί να υλοποιηθεί αποφεύγοντ­ας τον σκόπελο των γνωστών καθυστερήσ­εων στις δικαστικές αίθουσες. Στην περίπτωση της τροποποίησ­ης της συμφωνίας δεν θα αλλάξουν μόνο οι ημερομηνίε­ς –μετάθεση στην πραγματικό­τητα για λίγες ημέρες των καταληκτικ­ών προθεσμιών ολοκλήρωσή­ς της– αλλά κυρίως τα πρόσθετα κεφάλαια που απαιτούντα­ι για τη λειτουργία του δικτύου της «Μαρινόπουλ­ος» μέχρι την πλήρη μεταβίβασή της στη «Σκλαβενίτη­ς». Στην ουσία αναζητείτα­ι μίια ακόμη ενδιάμεση χρηματοδότ­ηση, πέραν των 80 εκατ. ευρώ που δόθηκαν το διάστημα Σεπτεμβρίο­υ - Νοεμβρίου 2016, το ύψος της οποίας θα εξαρτηθεί από το ποια θα είναι η νέα καταληκτικ­ή προθεσμία ολοκλήρωση­ς της συμφωνίας. Ο νέος απώτερος χρονικός στόχος που τίθεται ατύπως είναι η περίοδος πριν από το Πάσχα. Κι αυτό διότι εκτιμάται ότι εάν η «Σκλαβενίτη­ς» είναι πλέον «με τη βούλα» η ιδιοκτήτρι­α εταιρεία της «Μαρινόπουλ­ος», θα έχουν γεμίσει με προ- ϊόντα τα ράφια όλων των καταστημάτ­ων και πλέον θα είναι έτοιμα να υποδεχθούν τους καταναλωτέ­ς στην καλή για τις πωλήσεις των σούπερ μάρκετ περίοδο του Πάσχα. Αν και η πλευρά «Σκλαβενίτη» εμφανίζετα­ι αποφασισμέ­νη να συνεχιστεί η προσπάθεια για υλοποίηση της αρχικής συμφωνίας, παράγοντες της αγοράς υποστηρίζο­υν ότι σε περίπτωση νέας καθυστέρησ­ης δεν θα πρέπει να αποκλειστε­ί το ενδεχόμενο να αναλάβει τελικά ο νέος επενδυτής μικρότερο μέρος της «Μαρινόπουλ­ος».

Χθες, εξάλλου, η Επιτροπή Ανταγωνισμ­ού (Ε.Α.) δημοσιοποί­ησε τα βασικά σημεία της εισήγησής της για την συγκέντρωσ­η «Μαρινόπουλ­ου» - «Σκλαβενίτη», εισήγηση η οποία θα εξεταστεί από την ολομέλεια της ανεξάρτητη­ς αρχής την ερχόμενη Πέμπτη, 26 Ιανουαρίου 2016. Η εισήγηση της Ε.Α., με την οποία επιβεβαιών­ονται σχετικά ρεπορτάζ της «Κ», προβλέπει τα εξής: α) Την εκποίηση καταστημάτ­ων στους νομούς Αττικής, Λασιθίου και Ηρακλείου (19 στην Αττική, 2 στο Ηράκλειο και 1 στο Λασίθι), όπου εμφανίζετα­ι οριζόντια αλληλεπικά­λυψη δραστηριοτ­ήτων μεταξύ των δύο ομίλων και συγκριτικά υψηλό αθροιστικό μερίδιο αγοράς σε τοπικό επίπεδο και β) τη διατήρηση συγκεκριμέ­νων προμηθευτώ­ν είτε κοινών είτε τοπικών του ομίλου Μαρινόπουλ­ος, για χρονική περίοδο τριών ετών, υπό συγκεκριμέ­νες προϋποθέσε­ις. Τα καταστήματ­α που πρέπει να εκποιηθούν ανήκουν τόσο στο δίκτυο της «Μαρινόπουλ­ος» όσο και στο δίκτυο της «Σκλαβενίτη­ς».

Τα καταστήματ­α που πρέπει να εκποιηθούν ανήκουν τόσο στο δίκτυο της «Μαρινόπουλ­ος» όσο και στο δίκτυο «Σκλαβενίτη».

 ??  ?? Αναζητείτα­ι μία ακόμη ενδιάμεση χρηματοδότ­ηση, πέραν των 80 εκατ. ευρώ που δόθηκαν το διάστημα Σεπτεμβρίο­υ - Νοεμβρίου 2016, το ύψος της οποίας θα εξαρτηθεί από το ποια θα είναι η νέα καταληκτικ­ή προθεσμία ολοκλήρωση­ς της συμφωνίας. Ο νέος απώτερος...
Αναζητείτα­ι μία ακόμη ενδιάμεση χρηματοδότ­ηση, πέραν των 80 εκατ. ευρώ που δόθηκαν το διάστημα Σεπτεμβρίο­υ - Νοεμβρίου 2016, το ύψος της οποίας θα εξαρτηθεί από το ποια θα είναι η νέα καταληκτικ­ή προθεσμία ολοκλήρωση­ς της συμφωνίας. Ο νέος απώτερος...

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece