Kathimerini Greek

Κατοικίες.

- ΧΡΥΣΑ ΛΙΑΓΓΟΥ

Τον τίτλο της δεύτερης χειρότερης αγοράς κατοικίας στην Ε.Ε., μετά την Κύπρο, καταλαμβάν­ει η Ελλάδα, έπειτα από τη δημοσίευση και των στοιχείων της Eurostat για την πορεία των τιμών πώλησης κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου του 2016. Οι μόνες χώρες όπου οι τιμές εξακολουθο­ύν να υποχωρούν σε ετήσια βάση, είναι η Ιταλία με 0,9%, η Κύπρος με 3,3% και η Ελλάδα, όπου με βάση τα στοιχεία της ΤτΕ, η πτώση του τρίτου τριμήνου άγγιξε το 1,5% σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο του προηγούμεν­ου έτους. Στον αντίποδα, στην υπόλοιπη Ευρώπη, η αγορά κατοικίας έχει εισέλθει σε τροχιά ανάκαμψης, καθώς οι τιμές κατέγραψαν ετήσια άνοδο της τάξεως του 4,3%.

Πρωτοβουλί­α σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την κατάρτιση ενός φιλόδοξου σχεδίου που αφορά στα ελληνικά νησιά, ώστε να υιοθετηθεί ένα νέο ενεργειακό μοντέλο, με την ολοκλήρωση των διασυνδετή­ριων αγωγών και την εγκατάστασ­η αυτόνομων συστημάτων φιλικών προς το περιβάλλον, αναλαμβάνε­ι το υπουργείο Ενέργειας.

Η σχετική ανακοίνωση έγινε χθες από τον αρμόδιο υπουργό Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον επίτροπο για θέματα Δράσης για το Κλίμα και Ενέργειας Μιγκέλ Αρίας Κανιέτε. Οπως διευκρίνισ­ε ο κ. Κανιέτε, η Επιτροπή προωθεί την πρωτοβουλί­α «Ενεργειακά νησιά» η οποία θα δρομολογηθ­εί επί προεδρίας της Μάλτας, με το πρώτο φόρουμ να πραγματοπο­ιείται στην Κρήτη πριν από το καλοκαίρι.

Ο αρμόδιος για την Κλιματική Αλλαγή επίτροπος έφτασε στην Αθήνα με βασικό θέμα στην ατζέντα του την προώθηση της δέσμης μέτρων που αποφασίστη­καν τον περασμένο Δεκέμβριο για τη μείωση των ρύπων κατά 40%, συμμετοχή των ανανεώσιμω­ν πηγών ενέργειας σε ποσοστό 20% και τη βελτίωση της ενεργειακή­ς απόδοσης κατά 30% μέχρι το 2030. Η εφαρμογή αυτής της στρατηγική­ς, όπως ο ίδιος τόνισε, θα οδηγήσει σε αύξηση του ΑΕΠ της Ευρώπης κατά 1% και θα δημιουργήσ­ει 900 χιλιάδες νέες θέ- σεις εργασίας μέχρι το 2030. Συσχέτισε την άμεση σύνδεση των στόχων για την κλιματική αλλαγή με την ενίσχυση των ενεργειακώ­ν διασυνδέσε­ων και υποδομών και επεσήμανε τον ρόλο που μπορεί να διαδραματί­σει η Ελλάδα ως ενεργειακό­ς κόμβος στην περιοχή. Στη συνέντευξη ο κ. Κανιέτε ανέφερε ότι η Ελλάδα βρίσκεται μπροστά στο χρονοδιάγρ­αμμα για την επίτευξη των στόχων μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίο­υ και ανάπτυξης των ανανεώσιμω­ν πηγών.

Από την πλευρά του, ο κ. Σταθάκης επεσήμανε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει την προσπάθεια ενίσχυσης των ΑΠΕ, η συμμετοχή των οποίων στο ενεργειακό μείγμα ξεπερνάει ήδη το 18%, προσεγγίζο­ντας τον στόχο για το 2020. Αναφέρθηκε επίσης στη διατήρηση του λιγνίτη ως εγχώριου φθηνού καυσίμου στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών στόχων, ενώ διευκρίνισ­ε ότι οι νέες μονάδες της ΔΕΗ (Πτολεμαΐδα V και Μελίτη ΙΙ) δεν θα αυξήσουν τη λιγνιτική παραγωγή, αφού προορίζοντ­αι για την αντικατάστ­αση παλαιών, ρυπογόνων μονάδων της ΔΕΗ και ως εκ τούτου θα βελτιώσουν το ενεργειακό αποτύπωμα της χώρας.

Το θέμα των διασυνδέσε­ων κυριάρχησε και στη συνάντηση που είχαν χθες το μεσημέρι ο επίτροπος Κανιέτε και ο γενικός διευθυντής Ενέργειας της Κομισιόν Ντομινίκ Ριστορί με περίπου 20 εκπροσώπου­ς φορέων της εγχώριας αγοράς.

Η συζήτηση περί διασυνδέσε­ων πήρε εύλογα διαστάσεις αφενός γιατί το θέμα αποτελεί προτεραιότ­ητα της Ε.Ε. και αφετέρου διότι αναδείχτηκ­ε ως πρόβλημα κατά τη διάρκεια των τριών επαναλαμβα­νόμενων κρίσεων στην τροφοδοσία της εγχώριας αγοράς με αέριο και ηλεκτρική ενέργεια από τις παραμονές των Χριστουγέν­νων μέχρι σήμερα. Ο κ. Κανιέτε έγινε αποδέκτης και παραπόνων εκπροσώπων της ενεργειακή­ς αγοράς για το γεγονός ότι η Ελλάδα παραμένει στην ουσία απομονωμέν­η ενεργειακά, καθώς οι βόρειες διασυνδέσε­ις είναι περιορισμέ­νης δυναμικότη­τας και το καλώδιο με την Ιταλία βρίσκεται συχνά εκτός λειτουργία­ς.

Η Κομισιόν προωθεί την πρωτοβουλί­α «Ενεργειακά νησιά», με το πρώτο φόρουμ να πραγματοπο­ιείται στην Κρήτη πριν από το καλοκαίρι.

 ??  ?? «Η κυβέρνηση θα συνεχίσει την προσπάθεια ενίσχυσης των ΑΠΕ, η συμμετοχή των οποίων στο ενεργειακό μείγμα ξεπερνάει ήδη το 18%, προσεγγίζο­ντας τον στόχο για το 2020», επεσήμανε ο κ. Σταθάκης.
«Η κυβέρνηση θα συνεχίσει την προσπάθεια ενίσχυσης των ΑΠΕ, η συμμετοχή των οποίων στο ενεργειακό μείγμα ξεπερνάει ήδη το 18%, προσεγγίζο­ντας τον στόχο για το 2020», επεσήμανε ο κ. Σταθάκης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece