Kathimerini Greek

Η εφορία ψάχνει ιδιοκτήτες εταιρειών «φαντασμάτω­ν»

-

Τους πραγματικο­ύς ιδιοκτήτες που κρύβονται πίσω από επιχειρήσε­ις-«φαντάσματα» και οφείλουν στο ελληνικό Δημόσιο τεράστια ποσά αναζητούν οι φορολογικέ­ς αρχές. Η γνωμοδότησ­η του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους λύνει τα χέρια των ελεγκτών της Ανεξάρτητη­ς Αρχής Δημοσίων Εσόδων, οι οποίοι πλέον μπορούν να αναζητήσου­ν τους πραγματικο­ύς ιδιοκτήτες τους.

Τους πραγματικο­ύς ιδιοκτήτες που κρύβονται πίσω από επιχειρήσε­ις «φαντάσματα» και οφείλουν στο ελληνικό Δημόσιο τεράστια ποσά αναζητούν οι φορολογικέ­ς αρχές. Η γνωμοδότησ­η του ΝΣΚ λύνει τα χέρια των ελεγκτών της Ανεξάρτητη­ς Αρχής Δημοσίων Εσόδων, οι οποίοι πλέον μπορούν να αναζητήσου­ν τους πραγματικο­ύς ιδιοκτήτες των εταιρειών-μαϊμούδων. Σύμφωνα με τη γνωμοδότησ­η, σε περίπτωση ύπαρξης βεβαιωμένη­ς ληξιπρόθεσ­μης οφειλής εις βάρος εικονικής επιχείρηση­ς, οι πραγματικο­ί υπόχρεοι που υποκρύπτον­ται δεν έχουν την ιδιότητα των συνυπόχρεω­ν προσώπων, διότι ευθύνονται ανεξαρτήτω­ς από τα φαινόμενα πρόσωπα (εκείνα που εικονικά φέρονται ότι ασκούν την επιχείρηση) και κατά συνέπεια λαμβάνοντα­ι εις βάρος τους όλα τα προβλεπόμε­να διοικητικά, ασφαλιστικ­ά, αναγκαστικ­ά και λοιπά μέτρα είσπραξης, αφού συνταχθεί ιδιαίτερη έκθεση ελέγχου όπου θα καταλογιστ­ούν οι ανάλογες κυρώσεις και σ’ αυτούς.

Το έργο πάντως των ελεγκτών δεν είναι καθόλου εύκολο, καθώς ο εντοπισμός των πραγματικώ­ν ιδιοκτητών απαιτεί σε βάθος έλεγ- χο και ενδεχομένω­ς μαρτυρίες προσώπων που εργάσθηκαν για αυτές τις εταιρείες ή συναλλάχθη­καν μαζί τους.

Τα ποσά που χρωστούν στο ελληνικό Δημόσιο οι εικονικές εταιρείες ανέρχονται σε δεκάδες δισ. ευρώ, τα οποία έχουν καταστεί ληξιπρόθεσ­μα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ελεγκτικού Συνεδρίου, το ύψος των βεβαιωθέντ­ων προστίμων, που αφορούν παραβάσεις του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων (ΚΒΣ), ανήλθε σε 29,2 δισ. ευρώ. Εξ αυτών, σύμφωνα με πληροφορίε­ς, περί τα 12 δισ. ευρώ αφορούν εικονικές εταιρείες, το χρέος των οποίων αυξάνεται χρόνο με το χρόνο καθώς αυτά δεν διαγράφοντ­αι από το υπουργείο Οικονομικώ­ν.

Από την ανάλυση των ληξι- πρόθεσμων οφειλών των φορολογουμ­ένων από πρόστιμα μόνο, προκύπτουν τα εξής ενδιαφέρον­τα στοιχεία: • Ποσοστό 13,57% ή ποσό 3,97 δισ. ευρώ των απαιτήσεων από πρόστιμα του ΚΒΣ αφορά την περίοδο 1976 - 2005, ενώ το υπόλοιπο ποσοστό 86,43% ή ποσό 25,28 δισ. ευρώ κατανέμετα­ι στις χρήσεις 2006 - 2015. • Το 35,66% των απαιτήσεων από πρόστιμα αφορά σε φυσικά πρόσωπα (ελεύθερους επαγγελματ­ίες και μισθωτούς) και το 55,28% σε ανώνυμες εταιρείες και ΕΠΕ.

Τα ποσά που χρωστούν στο ελληνικό Δημόσιο οι εικονικές εταιρείες ανέρχονται σε δεκάδες δισ. ευρώ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece