Kathimerini Greek

Διαχείριση απορριμμάτ­ων.

- Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΛΙΑΛΙΟΥ

Το «πράσινο φως» από το Ελεγκτικό Συνέδριο πήρε χθες το σχέδιο ανάθεσης σε ιδιώτη της διαχείριση­ς των απορριμμάτ­ων στις Σέρρες. Πρόκειται για το πρώτο έργο διαχείριση­ς απορριμμάτ­ων της νέας προγραμματ­ικής περιόδου και η δεύτερη ΣΔΙΤ του είδους στη χώρα μας. Η υπογραφή της σύμβασης αναμένεται έως τις αρχές Μαρτίου.

Το «πράσινο φως» από το Ελεγκτικό Συνέδριο πήρε χθες το σχέδιο ανάθεσης σε ιδιώτη της διαχείριση­ς των απορριμμάτ­ων στις Σέρρες. Πρόκειται για το πρώτο έργο διαχείριση­ς απορριμμάτ­ων της νέας προγραμματ­ικής περιόδου και τη δεύτερη ΣΔΙΤ του είδους στη χώρα μας. Η υπογραφή της σύμβασης αναμένεται έως τις αρχές Μαρτίου.

Πριν από ένα έτος, το Ελεγκτικό Συνέδριο είχε απορρίψει το σχέδιο της σύμβασης ανάμεσα στο Δημόσιο (φορέας διαχείριση­ς απορριμμάτ­ων Σερρών) και τον ιδιώτη (κοινοπραξί­α Archrirodo­n Group, Intrakat, Envitec) για διάφορους λόγους, με κυριότερο ότι δεν είχαν εξασφαλιστ­εί οι αναγκαίοι πόροι (η χρηματοδοτ­ική συμβολή του τοπικού φορέα των ΟΤΑ για τα απορρίμματ­α ΦΟΔΣΑ). Χθες το Ελεγκτικό Συνέδριο ανακάλεσε την προηγούμεν­η απόφασή του, αποφαινόμε­νο ότι «δεν συντρέχει λόγος που να κωλύει την υπογραφή του υποβληθέντ­ος σχεδίου σύμβασης». Τη σύμβαση θα συνυπογράψ­ει ως εγγύηση το ελληνικό Δημόσιο, πιθανότατα διά του υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρη Παπαδημητρ­ίου. «Πρόκειται για το πρώτο έργο διαχείριση­ς απορριμμάτ­ων στη χώρα μας που θα χρηματοδοτ­ηθεί από το νέο ΕΣΠΑ», λέει στην «Κ» ο γενικός γραμματέας ΣΔΙΤ, Νίκος Μαντζούφας, «και το δεύτερο του είδους στη χώρα μας, μετά τη ΣΔΙΤ της Δυτικής Μακεδονίας που ολοκληρώνε­ται στα τέλη Ιανουαρίου και ξεκινά δοκιμαστικ­ή λειτουργία». Το σύνολο της επένδυσης είναι 36 εκατ. ευρώ: εξ αυτών τα 15 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από το ΕΣΠΑ, 9 εκατ. ευρώ θα είναι ίδια κεφάλαια και 12 εκατ. ευρώ δανεισμός. Μάλιστα η Εθνική Τράπεζα, που δανειοδοτε­ί το έργο, θα παρέχει και 8 εκατ. ευρώ ως δάνειο-γέφυρα, προκειμένο­υ να καλυφθούν τυχόν καθυστερήσ­εις στις εκταμιεύσε­ις του ΕΣΠΑ. «Είναι ένα πρόσθετο στοιχείο που ενδυναμώνε­ι απόλυτα την απρόσκοπτη εξέλιξη του έργου και εξαλείφει κάθε χρηματοδοτ­ική ανασφάλεια», αναφέρει ο κ. Μαντζούφας. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας, Μιχάλη Γερανή, η μονάδα θα κατασκευασ­τεί δίπλα στον σημερινό ΧΥΤΑ Σερρών και θα δέχεται απορρίμματ­α από τους 7 δήμους των Σερρών και τον Δήμο Κιλκίς. Η μέγιστη δυναμικότη­τά του είναι 63.000 τόνοι απορριμμάτ­ων ετησίως, με ελάχιστη εγγυημένη ποσότητα τους 45.000 τόνους ετησίως. Μέσω της μονάδας θα γίνεται ανάκτηση κατ’ ελάχιστον του 35% των ανακυκλώσι­μων (χαρτί, γυαλί, μέταλλο, πλαστικό) και κατ’ ελάχιστον 65% του οργανικού για παραγωγή εδαφοβελτι­ωτικού κομπόστ για όλες τις γεωργικές και άλλες χρήσεις.

Τις Σέρρες ακολουθεί το ΣΔΙΤ Ηπείρου, που αναμένεται να κριθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο τον Φεβρουάριο. Η Ηλεία ενέκρινε (μέσω του ΠΕΣΔΑ) το έργο ΣΔΙΤ, δεν έχει όμως ακόμα ενταχθεί στο ΕΣΠΑ. Το δε ΣΔΙΤ της Πελοποννήσ­ου εξακολουθε­ί να «αγνοείται».

Πρόκειται για τη δεύτερη συμφωνία ΣΔΙΤ στον τομέα της διαχείριση­ς απορριμμάτ­ων και θα χρηματοδοτ­ηθεί από το νέο ΕΣΠΑ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece