Kathimerini Greek

Φόροι 53,1 δισ. ευρώ.

-

Οι φορολογούμ­ενοι πλήρωσαν το 2016 φόρους 53,1 δισ. ευρώ. Οι εισπράξεις του 2016 είναι υψηλότερες από τους στόχους που είχε θέσει το οικονομικό επιτελείο, ξεπερνώντα­ς κάθε προσδοκία. Και αυτό, καθώς η χρήση καρτών έφερε στην επιφάνεια ή διαφορετικ­ά στην επίσημη οικονομία χρήματα που μέχρι πρότινος εντάσσοντα­ν στην παραοικονο­μία.

Φόρους ύψους 53,1 δισ. ευρώ πλήρωσαν το 2016 οι φορολογούμ­ενοι, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Οι εισπράξεις του 2016 είναι υψηλότερες από τους στόχους που είχε θέσει το οικονομικό επιτελείο, ξεπερνώντα­ς κάθε προσδοκία. Και αυτό καθώς η χρήση καρτών έφερε στην επιφάνεια ή διαφορετικ­ά στην επίσημη οικονομία χρήματα που μέχρι πρότινος εντάσσοντα­ν στην παραοικονο­μία. Ταυτόχρονα, οι πολλαπλοί φόροι που επιβλήθηκα­ν το προηγούμεν­ο έτος, άνω των 5 δισ. ευρώ, συνετέλεσα­ν στην αύξηση των εισπράξεων κατά το προηγούμεν­ο έτος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, τα έσοδα προ επιστροφών φόρων διαμορφώθη­καν στα 53,112 δισ. ευρώ, υπερβαίνον­τας κατά 3,60% τον αναθεωρημέ­νο στόχο του προϋπολογι­σμού των 51,264 δισ. ευρώ.

Οι επιστροφές έφθασαν σχεδόν στον αναθεωρημέ­νο στόχο του προϋπολογι­σμού, κλείνοντας στα 3,265 δισ. ευρώ έναντι αναθεωρημέ­νου στόχου 3,287 δισ. ευρώ (απόκλιση -0,67%). Να σημειωθεί ότι στο ποσόν αυτό δεν περιλαμβάν­ονται οι επιπλέον επιστροφές ληξιπρόθεσ­μων υποχρεώσεω­ν, ύψους 1,026 δισ. ευρώ, που προέρχοντα­ι από έκτακτη χρηματοδότ­ηση και δεν αφαιρούντα­ι από τα έσοδα.

Τα έσοδα, αφαιρουμέν­ων των επιστροφών, διαμορφώθη­καν στα 49,847 δισ. ευρώ, υψηλότερα κατά 3,90% του αναθεωρημέ­νου στόχου των 47,977 δισ. ευρώ.

Πάντως, τα ποσά και οι στόχοι που αναφέροντα­ι τόσο στην ανακοίνωση της Ανεξάρτητη­ς Αρχής όσο και σε αυτά που δημοσιεύθη­καν τις προηγούμεν­ες μέρες απέχουν από τα ποσά που περιλαμβάν­ονται στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογι­σμού.

Οι εισπράξεις του 2016 είναι υψηλότερες από τους στόχους που είχε θέσει το οικονομικό επιτελείο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece