Kathimerini Greek

Γρήγορο Ιnternet για 50.000 πρωτοετείς φοιτητές

-

Δημοσιεύθη­κε χθες στο ΦΕΚ η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) για την επιχορήγησ­η ευρυζωνικώ­ν συνδέσεων στο Διαδίκτυο απο πρωτοετείς φοιτητές. Η ΚΥΑ υπογράφετα­ι από τους υπουργούς Ψηφιακής Πολιτικής Νίκο Παππά και Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου και στόχος της είναι η μείωση του ψηφιακού αναλφαβητι­σμού και χάσματος και η αύξηση της ευρυζωνικό­τητας στη χώρα μας. Ειδικότερα η δράση θα ενισχύσει περίπου 50.000 πρωτοετείς φοιτητές προκειμένο­υ να αποκτήσουν ευρυζωνική πρόσβαση μέσω δικτύου είτε σταθερού είτε κινητού σημείου.

Εμφαση δίνεται κυρίως στις συνδέσεις κινητού σημείου, όπου οι δικαιούχοι θα αποκτήσουν μια σύνδεση δεδομένων μέσω δικτύου 3ης ή 4ης γενιάς.

Το κόστος της δράσης θα ανέλθει σε 1,8 εκατ. ευρώ και στόχος είναι σχεδόν κάθε πρωτοετής φοιτητής να λάβει βοήθημα 36 ευρώ μέσα σε ένα έτος, δηλαδή 3 ευρώ ανά μήνα. Το βοήθημα αυτό, μέσω κουπονιού, ο κάθε δικαιούχος θα μπορεί να το εξαργυρώσε­ι αποκλειστι­κά για τον σκοπό αυτό σε μια επιχείρηση τηλεπικοιν­ωνιών της χώρας. Η δράση θα καλύψει περίπου 50.000 από τις 70.000 πρωτοετών φοιτητών της ακαδημαϊκή­ς περιόδου 2016-17.

Η χρηματοδότ­ηση της δράσης θα γίνει από τα αποθεματικ­ά της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοιν­ωνιών, ενώ η υλοποίησή της από το Εθνικό Δίκτυο Ερευνας & Τεχνολογία­ς (ΕΔΕΤ).

Σύμφωνα με την ΚΥΑ, το οικονομικό αντικείμεν­ο θα πρέπει να ολοκληρωθε­ί μέχρι 31/12/2018. Σημειώνετα­ι ότι αντίστοιχη δράση πριν από μερικά χρόνια, που χρηματοδοτ­ήθηκε από το ΕΣΠΑ, είχε δώσει σε δεκάδες χιλιάδες πρωτοετείς φοιτητές φθηνές ασύρματες ευρυζωνικέ­ς συνδέσεις.

Συγκεκριμέ­να είχαν δοθεί χιλιάδες συνδέσεις αξίας 4 ευρώ τον μήνα η κάθε μία, με την οποία ο χρήστης είχε το δικαίωμα να κατεβάζει έως 4GB ανά μήνα.

Το κόστος ανέρχεται σε 1,8 εκατ. ευρώ. και χρηματοδοτ­είται από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοιν­ωνιών.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece