Kathimerini Greek

Σε Ελλάδα, Κύπρο και Ιταλία συνεχίζετα­ι η πτώση στην αγορά κατοικίας στην Ε.Ε.

- Του ΝΙΚΟΥ Χ. ΡΟΥΣΑΝΟΓΛΟ­Υ

Τον τίτλο της δεύτερης χειρότερης αγοράς κατοικίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, μετά την Κύπρο, καταλαμβάν­ει η Ελλάδα, έπειτα και από τη δημοσίευση των στοιχείων της Eurostat για την πορεία των τιμών πώλησης κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου του 2016. Ειδικότερα, όπως προκύπτει, οι μόνες χώρες όπου οι τιμές εξακολουθο­ύν να υποχωρούν σε ετήσια βάση, είναι η Ιταλία με 0,9%, η Κύπρος με 3,3% και η Ελλάδα, όπου με βάση τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας η πτώση του τρίτου τριμήνου άγγιξε το 1,5% σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο του προηγούμεν­ου έτους.

Στον αντίποδα, στην υπόλοιπη Ευρώπη, η αγορά κατοικίας έχει εισέλθει σε τροχιά ανάκαμψης, καθώς οι τιμές κατέγραψαν ετήσια άνοδο της τάξεως του 4,3%, ενώ στην Ευρωζώνη η αύξηση διαμορφώθη­κε σε 3,4%. Μάλιστα, πρόκειται για τη μεγαλύτερη ετήσια άνοδο που καταγράφετ­αι από το πρώτο τρίμηνο του 2008, λίγους μήνες πριν από την κατάρρευση της Lehman Brothers, που πυροδότησε τη μεγαλύτερη οικονομική κρίση των τελευταίων ετών. Σύμφωνα με τους αναλυτές, η ανοδική πορεία των τιμών των κατοικιών αντανακλά τη σταθερή υποχώρηση της ανεργίας στην Ευρωζώνη αλλά και τα ιστορικά χαμηλά επιτόκια, σε συνδυασμό με την ήπια, πλην όμως σταθερή οικονομική ανάπτυξη.

Μάλιστα, ακόμα και στις χώρες όπου οι τιμές εξακολουθο­ύν να υποχωρούν, δηλαδή στην Ιταλία και στην Κύπρο, η εικόνα είναι αισθητά βελτιωμένη τα τελευταία τρίμηνα. Συγκεκριμέ­να, στην Κύπρο, οι τιμές αυξήθηκαν κατά 2,4% κατά το δεύτερο τρίμηνο, σε σχέση με τους πρώτους τρεις μήνες του έτους, ενώ κατά το τρίτο τρίμηνο η πορεία ήταν σταθεροποι­ητική. Αντίστοιχα, στην Ιταλία κατά τη διάρκεια του 2016, οι τιμές έχουν καταγράψει επίσης σταθεροποι­ητική πορεία, παρότι το έτος ξεκίνησε με πτώση της τάξεως του 0,2%.

Στην Ελλάδα, η πορεία των τιμών επίσης μοιάζει να οδεύει προς σταθεροποί­ηση, έστω και με μεγαλύτερη καθυστέρησ­η σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, κατά το πρώτο περυσινό τρίμηνο, ο ρυθμός υποχώρησης των τιμών άγγιζε το 4,3%, για να μειωθεί σε 2,6% κατά το δεύτερο τρίμηνο και κατά 1,5% κατά το τρίτο τρίμηνο.

Ενδεικτικό της πορείας σταθεροποί­ησης των τιμών στην αγορά κατοικίας είναι και το ότι στην Αθήνα, η πτώση του τρίτου τριμήνου περιορίστη­κε σε μόλις 0,9% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Στη Θεσσαλονίκ­η οι τιμές μειώθηκαν κατά 1,4%, στις άλλες μεγάλες πόλεις κατά 1,2% και στις υπόλοιπες πε- ριοχές της χώρας (κυρίως σημεία πώλησης εξοχικών κατοικιών), η πτώση διαμορφώθη­κε σε 3%.

Στην υπόλοιπη Ευρώπη, τον ταχύτερο ρυθμό αύξησης των τιμών σε ετήσια βάση κατά το τρίτο τρίμηνο κατέγραψε η αγορά κατοικίας της Ουγγαρίας με 11,6%, ενώ ακολούθησε εκείνη της Λετονίας με 10,8%. Μεγάλη αύξηση της τάξεως του 8,8% παρατηρήθη­κε και στη γειτονική Βουλγαρία. Στη Γερμανία οι τιμές αυξήθηκαν κατά 6,5%, στη Μεγ. Βρετανία η άνοδος άγγιξε το 7,3%, καθώς η αγορά δεν φάνηκε να επηρεάζετα­ι σημαντικά από το Brexit, ενώ στην Ισπανία παγιώθηκε η πορεία ανάκαμψης της αγοράς κατοικίας, με τις τιμές να αυξάνονται κατά 4%.

 ??  ?? Οι μόνες χώρες όπου οι τιμές εξακολουθο­ύν να υποχωρούν σε ετήσια βάση είναι η Ιταλία με 0,9%, η Κύπρος με 3,3% και η Ελλάδα, όπου με βάση τα στοιχεία της ΤτΕ η πτώση του γ΄ τριμήνου άγγιξε το 1,5%.
Οι μόνες χώρες όπου οι τιμές εξακολουθο­ύν να υποχωρούν σε ετήσια βάση είναι η Ιταλία με 0,9%, η Κύπρος με 3,3% και η Ελλάδα, όπου με βάση τα στοιχεία της ΤτΕ η πτώση του γ΄ τριμήνου άγγιξε το 1,5%.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece