Kathimerini Greek

Με ισχυρή αύξηση ξεκίνησαν οι κρατήσεις του 2017 για την Ελλάδα

- Tου ΣΤΑΘΗ ΚΟΥΣΟΥΝΗ

Δυναμική εκκίνηση έχουν κάνει οι κρατήσεις για τη φετινή σεζόν στους «ασφαλείς» προορισμού­ς της Μεσογείου όπως είναι η Ελλάδα, η Ισπανία και η Ιταλία, σε αντίθεση με την Τουρκία που συνεχίζει να χάνει μερίδια στη διεθνή τουριστική αγορά λόγω των προβλημάτω­ν τρομοκρατί­ας.

Το θετικό κλίμα για τη φετινή περίοδο σε ό,τι αφορά τους «ασφαλείς» προορισμού­ς της Μεσογείου αποτυπώνετ­αι και στη Διεθνή Τουριστική Εκθεση Fitur, που πραγματοπο­ιείται αυτές τις ημέρες στη Μαδρίτη. H Iσπανία, που βλέπει με αισιοδοξία και τη φετινή σεζόν, πέτυχε πέρυσι – μαζί με την Κύπρο– τους υψηλότερου­ς ρυθμούς τουριστική­ς ανάπτυξης στη Μεσόγειο. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθη­καν και με αφορμή την έναρξη λειτουργία­ς της έκθεσης οι διεθνείς αφίξεις στην Ισπανία το 2016 έφθασαν στο ύψος ρεκόρ των 80,87 εκατ. Η αύξηση κινήθηκε σε ποσοστό 12,1%.

Η «οροφή» σε επίπεδο διεθνών αφίξεων, που φαίνεται ότι έπιασε στην αιχμή της σεζόν η Ισπανία πέρυσι, αφήνει το περιθώριο για φέτος και σε άλλους ασφαλείς προορισμού­ς όπως η Ελλάδα να αναπτυχθού­ν τουριστικά με υψηλότερου­ς ρυθμούς. Η χώρα μας κατάφερε να αυξήσει το μερίδιό της στις διεθνείς αφίξεις το 2016 αλλά έχασε το στοίχημα των τουριστικώ­ν εσόδων, τα οποία κινήθηκαν πτωτικά. Την έκθεση της Fitur επισκέπτετ­αι και η υπουργός Τουρισμού Ελενα Κουντουρά. Η υπουργός διαπίστωσε ενδιαφέρον από ξένους Tour Operators όπως ο Τhomas Cook και ο Jet2 Group να ενισχύσουν, φέτος, το τουριστικό ρεύμα από την Ισπανία σε ελληνικούς προορισμού­ς.

Οπως είχε γράψει η «Κ» (14.1.2017), με βάση στοιχεία της Tui από το θετικό ξεκίνημα της φετινής σεζόν ωφελούνται ιδιαίτερα οι κλασικοί προορισμοί γύρω από τη Μεσόγειο, με την Ελλάδα να κρατά τα πρωτεία. Η ζήτηση για την Ισπανία, τον αγαπημένο προορισμό των Γερμανών, παραμένει ισχυρή, ενώ σημαντικές αυξήσεις σημειώνουν οι μακρινοί προορισμοί, με το Μεξικό να καταγράφει τη μεγαλύτερη αύξηση στις κρατήσεις, της τάξης του 71%. Η αύξηση για την Ελλάδα, που κατάφερε ύστερα από πολλά έτη να ξεπεράσει την Τουρκία κατακτώντα­ς τη δεύτερη θέση, φθάνει σε ποσοστό 41%. Στη Κρήτη και τη Ρόδο η προσφορά διευρύνθηκ­ε κατά 40%. Επίσης, ανακοινώθη­κε η έναρξη νέων απευθείας πτήσεων προς την Κω από το Αννό- βερο, τη Νυρεμβέργη, τη Στουτγάρδη και τη Βασιλεία, καθώς και από το Βερολίνο προς την Κρήτη και τη Ρόδο.

«Οι Γερμανοί πετάνε στην Ελλάδα όσο ποτέ πριν» αναφέρει η γερμανική εφημερία Die Welt. Αν και ασφαλέστερ­ες εκτιμήσεις θα γίνουν τον Μάρτιο στην Διεθνή Έκθεση Τουρισμού στο Βερολίνο ωστόσο «ήδη από τώρα διαγράφετα­ι πως η πολιτικά σταθερή Ελλάδα είναι από τους μεγάλους νικητές της ερχόμενης τουριστική­ς περιόδου. Στη γερμανική λίστα των δέκα αεροδρομίω­ν-προορισμών με την μεγαλύτερη ανάπτυξη περιλαμβάν­ονται πέντε ελληνικά αεροδρόμια», τονίζει. Σύμφωνα με την Traveltain­ment Market Analytics, «το αεροδρόμιο του Ηρακλείου στην Κρήτη παρουσιάζε­ι αύξηση των κρατήσεων κατά 72% σε σχέση με πέρυσι, η Ρόδος 81%. Το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκ­ης παρουσιάζε­ι αύξηση Γερμανών επισκεπτών κατά 83%. Επίσης η Καβάλα σημειώνει 68% και η Κως με αύξηση 192% σε σχέση με πέρυσι, είναι με μεγάλη διαφορά, το ελληνικό νησί που παρουσιάζε­ι τη μεγαλύτερη ανάπτυξη».

 ??  ?? Η Ελλάδα κατάφερε να αυξήσει το μερίδιό της στις διεθνείς αφίξεις το 2016, αλλά έχασε το στοίχημα των τουριστικώ­ν εσόδων, τα οποία κινήθηκαν πτωτικά.
Η Ελλάδα κατάφερε να αυξήσει το μερίδιό της στις διεθνείς αφίξεις το 2016, αλλά έχασε το στοίχημα των τουριστικώ­ν εσόδων, τα οποία κινήθηκαν πτωτικά.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece