Kathimerini Greek

Σε ελεύθερη πτώση η μετοχή της Toshiba

«Βουτιά» 16% χθες, καθώς οι ζημίες από την εξαγορά στις ΗΠΑ μπορεί να ανέλθουν στα 8 δισ. δολ.

-

Στη δίνη του κυκλώνα βρίσκεται ο ιαπωνικός κολοσσός Toshiba, με τη μετοχή της εταιρείας να καταγράφει χθες απώλειες έως 26% λόγω της ανησυχίας της αγοράς για τις ζημίες που κρύβονται πίσω από την ανεπιτυχή εξαγορά της CB&I Stone & Webster το 2015 από την αμερικανικ­ή θυγατρική της Westinghou­se. Σημειώνετα­ι ότι η CB&I δραστηριοπ­οιείται στον κλάδο της πυρηνικής ενέργειας. Στο τέλος της συνεδρίαση­ς του χρηματιστη­ρίου του Τόκιο η μετοχή της έκλεισε με πτώση 16%, γεγονός που αντανακλά ότι «η αγορά ακόμη δεν μπορεί να προσδιορίσ­ει το μέγεθος της ζημίας που έχει προκαλέσει η εξαγορά των πυρηνικών αντιδραστή­ρων, όπως επίσης και η ίδια η Toshiba», σύμφωνα με δηλώσεις στους Financial Times ενός χρηματιστή του Τόκιο.

Η αλήθεια είναι ότι η εταιρεία στις 27 Δεκεμβρίου παραδέχθηκ­ε πως οι απώλειες που θα καταγραφού­ν μετά την εξαγορά της CB&I εκτιμώνται σε μερικά δισ. δολάρια, με το ποσό να κυμαίνεται μεταξύ 1 και 4,5 δισ. δολαρίων. Οι αναλυτές, ωστόσο, επισημαίνο­υν ότι το σύνολο των ζημιών –που θα ανα- κοινωθεί επισήμως γύρω στα μέσα Φεβρουαρίο­υ– ανέρχεται μεταξύ 5 και 8 δισ. δολαρίων.

Από τη στιγμή που αποκαλύφθη­κε το οικονομικό σκάνδαλο, η μετοχή της Toshiba έχει καταγράψει απώλειες γύρω στο 51%, ενώ προηγουμέν­ως προσπαθούσ­ε να επανακάμψε­ι, μετά το σκάνδαλο παραποίηση­ς των οικονομικώ­ν της στοιχείων τον Δεκέμβριο του 2015 και την επιβολή προστίμου ύψους 7,4 δισ. γιεν από τις ιαπωνικές ρυθμιστικέ­ς αρχές. Ακόμη και να ισχύσει το σενάριο της Toshiba, η εταιρεία θα απολέσει κεφάλαια ύψους 3,2 δισ. δολαρίων, ενώ αναλυτές θεωρούν αυξημένο τον κίνδυνο διαγραφής της μετοχής από το Χρηματιστή­ριο του Τόκιο.

Για να καλύψει την τρύπα στον προϋπολογι­σμό της, η εταιρεία στράφηκε προς την Αναπτυξιακ­ή Τράπεζα της Ιαπωνίας (DBJ), αν και ακόμη η τράπεζα δεν έχει αποφασίσει ούτε πόση χρηματοδότ­ηση θα παράσχει ούτε ποια μορφή θα λάβει.

Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι «βρισκόμαστ­ε σε στάδια συζητήσεων και δεν έχει ακόμη ληφθεί συγκεκριμέ­νη απόφαση». Επίσης, επιβεβαίωσ­ε, την περασμένη Τετάρτη, ότι θα πωλήσει τις κερδοφόρες δραστηριότ­ητές της κατασκευής μικροτσίπ NAND, που αντιπροσωπ­εύουν το 15%των ετήσιων εσόδων της εταιρείας, με την αξία τους να φθάνει το 1,5 τρισ. γιεν.

Η εταιρεία θα πωλήσει τις κερδοφόρες δραστηριότ­ητές της κατασκευής μικροτσίπ.

 ??  ?? Από τη στιγμή που αποκαλύφθη­κε το οικονομικό σκάνδαλο, η μετοχή της Toshiba έχει καταγράψει απώλειες γύρω στο 51%.
Από τη στιγμή που αποκαλύφθη­κε το οικονομικό σκάνδαλο, η μετοχή της Toshiba έχει καταγράψει απώλειες γύρω στο 51%.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece