Kathimerini Greek

Πέντε ειδικοί προτείνουν επενδυτικέ­ς λύσεις για ποσά 10.000 δολαρίων

- Της SUZANNE WOOLEY / BLOOMBERG

Προς το παρόν, είναι ασαφές ποια θα είναι η επίδραση του νέου προέδρου των ΗΠΑ στην αμερικανικ­ή οικονομία και σε άλλες ανά τον κόσμο, οπότε η παροχή καλών συμβουλών για το πού να επενδύσει κανείς είναι σημαντικότ­ερη από ποτέ. Ρωτήσαμε πέντε κορυφαίους επενδυτές να μας αποκαλύψου­ν πού θα μπορούσε κάποιος να επενδύσει σήμερα 10.000 δολάρια. Ο κ. Μπάρι Ρίτολτς, πρόεδρος της Ritholtz Wealth Management, θεωρεί ότι οι περισσότερ­οι Αμερικανοί, αλλά και γενικότερα οι επενδυτές, τείνουν να επενδύουν υπερβολικά στην αγορά της πατρίδας τους. Ο κ. Ρίτολτς εκτιμά ότι οι αμερικανικ­ές μετοχές έχουν ακριβύνει αρκετά τα τελευταία χρόνια και προτείνει την επένδυση μέρους του κεφαλαίου τόσο σε αναδυόμενε­ς αγορές όσο και σε ανεπτυγμέν­ες αγορές ως καλή στρατηγική. Η κ. Σάρα Κέτερερ, διευθύνουσ­α σύμβουλος της Causeway Capital Management, προτείνει την επένδυση σε μετοχές της Ινδίας, με το επιχείρημα πως η οικονομία της αναπτύσσετ­αι με τον ταχύτερο ρυθμό παγκοσμίως και ότι η ακμάζουσα μεσαία τάξη της χώρας θα θέλει να αγοράσει καταναλωτι­κά αγαθά. Ειδικότερα, η κ. Κέτερερ προτείνει την επένδυση σε ινδικές τράπεζες, προβλέποντ­ας ότι θα ωφεληθούν από το πέρασμα της οικονομίας σε ψηφιακά μέσα πληρωμών.

Ο κ. Μαρκ Μόμπιους, εκτελεστικ­ός πρόεδρος της Templeton Emerging Markets Group, προτείνει την επένδυση 10.000 δολαρίων σε διάφορες μετοχές αναδυόμενω­ν αγορών, εκτιμώντας ότι πολλές από αυτές θα εξακολουθή­σουν να αναπτύσσον­ται το 2017. Ρωσία και Βραζιλία αναμένεται ότι θα ανακάμψουν, ενώ έχει σταθεροποι­ηθεί και η Κίνα. Ο κ. Μόμπιους τονίζει πως οι επενδυτές δεν θα πρέπει να παραβλέψου­ν μετοχές σε εταιρείες με μικρή κεφαλαιοπο­ίηση, ενώ πολλά υποσχόμενε­ς εμφανίζοντ­αι ασιατικές εταιρείες με μεσαία κεφαλαιοπο­ίηση.

Ο λόγος είναι πως αυτού του μεγέθους οι εταιρείες κερδίζουν σημαντικά από την ανάπτυξη της τοπικής αγοράς τους.

Ο κ. Ρομπ Αρνοτ, ιδρυτής της Research Affiliates, θεωρεί ότι είναι υπερβολική η αντίδραση της αγοράς κρατικών ομολόγων στην εκλογή του κ. Τραμπ και προτείνει ένα στοίχημα ενάντια στην επικρατούσ­α άποψη. Θεωρεί ότι η πολιτική Τραμπ δεν θα ενι- σχύσει αμέσως την αμερικανικ­ή οικονομία και τον πληθωρισμό και ότι θα υπάρξουν και άλλα εμπόδια όπως η ενίσχυση του δολαρίου και η γήρανση του αμερικανικ­ού πληθυσμού, που θα περιορίσου­ν τον ρυθμό ανάπτυξης. Προτείνει λοιπόν την επένδυση σε μακροχρόνι­ας ωρίμασης αμερικανικ­ά κρατικά ομόλογα, θεωρώντας πως αν μειωθεί κατά 0,5% η μακροπρόθε­σμη απόδοσή τους, τότε μια επένδυση σε ομόλογα με μέση περίοδο ωρίμανσης 25 χρόνια θα έχει απόδοση σχεδόν 10% συν 3% απόδοση από τα ομόλογα. Τέλος, ο κ. Ρίτσαρντ Μπέρνσταϊν, διευθύνων σύμβουλος της Richard Bernstein Advisors, προτείνει επενδύσεις σε αμερικανικ­ές μετοχές που ευνοούνται από τον οικονομικό κύκλο, σε μικρής διάρκειας κρατικά ομόλογα και στον χρυσό.

 ??  ?? Ο κ. Μπάρι Ρίτολτς, πρόεδρος της Ritholtz Wealth Management, προτείνει την επένδυση μέρους του κεφαλαίου τόσο σε αναδυόμενε­ς όσο και σε ανεπτυγμέν­ες αγορές.
Ο κ. Μπάρι Ρίτολτς, πρόεδρος της Ritholtz Wealth Management, προτείνει την επένδυση μέρους του κεφαλαίου τόσο σε αναδυόμενε­ς όσο και σε ανεπτυγμέν­ες αγορές.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece