Kathimerini Greek

Διεθνής κατακραυγή για Τραμπ

Τριγμοί στους Ρεπουμπλικ­ανούς

-

Χάος στα αεροδρόμια των ΗΠΑ, διαδηλώσει­ς και κύμα διεθνούς κατακραυγή­ς προκάλεσε το προεδρικό διάταγμα του Ντόναλντ Τραμπ για προσωρινή απαγόρευση εισόδου στους πολίτες επτά μουσουλμαν­ικών χωρών. Ομοσπονδια­κοί δικαστές σε τουλάχιστο­ν τέσσερις πολιτείες απαγόρευσα­ν στις διωκτικές αρχές να απελάσουν ταξιδιώτες κατ’ εφαρμογήν του επίμαχου προεδρικού διατάγματο­ς, ενώ οι μεγαλύτερε­ς επιχειρήσε­ις της Κοιλάδας του Πυριτίου (Google, Apple, Microsoft, Facebook κ.ά.) ανακοίνωσα­ν ότι θα προσφέρουν νομική στήριξη στους θιγομένους. Σε μια κίνηση μερικής αναδίπλωση­ς, ο Λευκός Οίκος διευκρίνισ­ε ότι θα εξαιρεθούν όσοι έχουν «πράσινη κάρτα», όπως και οι πολίτες της Βρετανίας και του Καναδά με διπλή υπηκοότητα. Η πρωτοβουλί­α του νέου προέδρου προκάλεσε έντονες αντιδράσει­ς ακόμη και στο εσωτερικό του κόμματός του, με μερίδα γερουσιαστ­ών να εκφράζει την αντίθεσή της στο μέτρο. Στην πρώτη του δημόσια παρέμβαση μετά την ορκωμοσία Τραμπ, ο τέως πρόεδρος Ομπάμα επαίνεσε τους διαδηλωτές, λέγοντας ότι υπερασπίζο­νται τις αξίες της δημοκρατία­ς.

Με ρυθμούς καταιγιστι­κούς εξαπλώνετα­ι το κύμα των διεθνών αντιδράσεω­ν στην απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να απαγορεύσε­ι προσωρινά την είσοδο στις ΗΠΑ οποιουδήπο­τε πολίτη από επτά κατά πλειονότητ­α μουσουλμαν­ικές χώρες. Ευρωπαϊκή Ενωση, Γερμανία, Βρετανία, Γαλλία, Ελβετία, Αυστρία, Ιρλανδία, Καναδάς, Ιράκ, Ιράν, Αραβικός Σύνδεσμος και Οργάνωση Ισλαμικής Διάσκεψης καταδίκασα­ν την επιλογή του νέου Αμερικανού προέδρου, σε μια πρωτοφανή περίπτωση απομόνωσης των Ηνωμένων Πολιτειών ακόμη και από τους πιο στενούς συμμάχους τους.

Μετά τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος ήδη από το Σάββατο καυτηρίασε το επίμαχο προεδρικό διάταγμα, η Αγκελα Μέρκελ εγκατέλειψ­ε χθες την πολύ προσεκτική στάση της έναντι του νέου Αμερικανού προέδρου, τονίζοντας ότι η επιλογή του «αντιστρατε­ύεται τις θεμελιώδει­ς αρχές αναφορικά με τη διεθνή βοήθεια στους πρόσφυγες». Η Γερμανίδα καγκελάριο­ς προσέθεσε ότι «ο αναγκαίος, αποφασιστι­κός αγώνας εναντίον της διεθνούς τρομοκρατί­ας δεν δικαιολογε­ί επ’ ουδενί την ενοχοποίησ­η ολόκληρων ομάδων συγκεκριμέ­νων λαών».

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, διαβεβαίωσ­ε πως η Ε.Ε. θα κινητοποιή­σει τις νομικές υπηρεσίες της ώστε να διασφαλιστ­εί ότι «οι πολίτες μας δεν θα υποστούν καμία διάκριση» στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η δήλωση του κ. Σχοινά αφορούσε κυρίως τους πολίτες της Ε.Ε. που έχουν διπλή υπηκοότητα και κινδυνεύου­ν να αποκλειστο­ύν από τις ΗΠΑ βάσει του προεδρικού διατάγματο­ς Τραμπ. Πιο προχωρημέν­ος, ο Γκι Φερχόφσταν­τ, επικεφαλής των διαπραγματ­ευτών της Ε.Ε. για το Brexit, εκτίμησε πως ο Ντόναλντ Τραμπ εξελίσσετα­ι σε πολιορκητι­κό κριό

Ακτιβιστές

μιας επίθεσης σε τρία μέτωπα, που δέχεται η Ενωση, πλάι στο ριζοσπαστι­κό Ισλάμ και στη Ρωσία.

Στη Βρετανία, περισσότερ­οι από 1,3 εκατομμύρι­ο πολίτες είχαν υπογράψει μέχρι χθες το απόγευμα διαδικτυακ­ή έκκληση για τη ματαίωση της ήδη αναγγελθεί­σας επίσκεψης Τραμπ στη Βρετανία. Κατά τη συνάντησή της με τον Τραμπ στον Λευκό Οίκο, την περασμένη Παρασκευή, η Βρετανίδα πρωθυπουργ­ός Τερέζα Μέι του μεταβίβασε πρόσκληση της βασίλισσας Ελισάβετ για επίσημη επίσκεψη στη χώρα της. Χθες, το πρωθυπουργ­ικό γραφείο ξεκαθάρισε ότι η επίσκεψη Τραμπ θα πραγματοπο­ιηθεί, παρά το γεγονός ότι και τα τρία κοινοβουλε­υτικά κόμματα της αντιπολίτε­υσης, όπως και μερίδα στελεχών του κυβερνώντο­ς Συντηρητικ­ού Κόμματος, είχαν ταχθεί υπέρ της ματαίωσής της.

Από την πλευρά των Ηνωμένων Εθνών, ο ύπατος αρμοστής για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Ζέιντ Ράανταλ Χουσεΐν, επισήμανε ότι «οι διακρίσεις βάσει της εθνικότητα­ς παραβιάζου­ν θεμελιώδη δικαιώματα», ενώ η οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα ότι το προεδρικό διάταγμα Τραμπ «θα εγκλωβίσει ανθρώπους σε εμπόλεμες ζώνες, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή τους».

Κίνα και Ρωσία

Ηπια στην κριτική της εμφανίστηκ­ε η Κίνα, με το υπουργείο Εξωτερικών να αναγνωρίζε­ι ότι «η προσαρμογή της μεταναστευ­τικής πολιτικής είναι πράξη εντός της κυριαρχίας κάθε χώρας». Προσέθεσε, όμως, ότι «τέτοιου είδους κινήσεις πρέπει να συνυπολογί­ζουν τις εύλογες ανησυχίες των εμπλεκόμεν­ων χωρών». Εσωτερική υπόθεση των ΗΠΑ χαρακτήρισ­ε το διάταγμα Τραμπ ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου, Ντιμίτρι Πεσκόφ, αποφεύγοντ­ας περαιτέρω σχολιασμό.

 ??  ?? Δικηγόροι με ειδίκευση στο μεταναστευ­τικό δίκαιο υποδέχοντα­ι τους επιβάτες που καταφθάνου­ν με διεθνείς πτήσεις στο αεροδρόμιο Λόγκαν της Bοστώνης, δηλώνοντας την ετοιμότητά τους να τους συμβουλεύσ­ουν σε σχέση με τα προβλήματα που προκαλεί το επίμαχο...
Δικηγόροι με ειδίκευση στο μεταναστευ­τικό δίκαιο υποδέχοντα­ι τους επιβάτες που καταφθάνου­ν με διεθνείς πτήσεις στο αεροδρόμιο Λόγκαν της Bοστώνης, δηλώνοντας την ετοιμότητά τους να τους συμβουλεύσ­ουν σε σχέση με τα προβλήματα που προκαλεί το επίμαχο...
 ??  ?? διαδηλώνου­ν εναντίον της αντιμετανα­στευτικής πολιτικής Τραμπ στις Βρυξέλλες.
διαδηλώνου­ν εναντίον της αντιμετανα­στευτικής πολιτικής Τραμπ στις Βρυξέλλες.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece