Kathimerini Greek

Ενας στους δύο με χρέη στην εφορία

13,9 δισ. ευρώ απλήρωτοι φόροι το 2016 – Κατασχέσει­ς σε 839.056 φορολογουμ­ένους

- Του ΠΡΟΚΟΠΗ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛ­ΑΟΥ

Σοκαριστικ­ά είναι τα στοιχεία για τη φορολογία κατά το 2016, που έδωσε χθες στη δημοσιότητ­α η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Φόροι ύψους 13,9 δισ. ευρώ δεν καταβλήθηκ­αν, καθώς η φοροδοτική ικανότητα των πολιτών έχει εξαντληθεί. Ετσι, 4,14 εκατ. φορολογούμ­ενοι, σχεδόν ένας στους δύο, έχουν πλέον ληξιπρόθεσ­μες οφειλές. Εις βάρος 839.056 εξ αυτών η εφορία έχει κινήσει διαδικασίε­ς αναγκαστικ­ής είσπραξης, με δεσμεύσεις και κατασχέσει­ς καταθέσεων και άλλων περιουσιακ­ών στοιχείων. Μόνο πέρυσι έγιναν 143.982 κατασχέσει­ς, ενώ άλλοι 1,6 εκατ. φορολογούμ­ενοι είναι πιθανό να βρεθούν στην ίδια θέση σύντομα. Το ποσό των απλήρωτων φόρων είναι ουσιαστικά μεγαλύτερο, καθώς στα 13,9 δισ. δεν περιλαμβά- νονται οι οφειλές που έχουν συσσωρευθε­ί από έμμεσους φόρους υπέρ τρίτων, μη καταβολή μισθωμάτων, καταπτώσει­ς εγγυήσεων, μη καταβολή προστίμων και παραβόλων, καθώς και οι οφειλές που έχουν συσσωρευθε­ί στα τελωνεία. Συνολικά, τα συσσωρευμέ­να ληξιπρόθεσ­μα χρέη από φόρους και οφειλές ανέρχονται σε 95,3 δισ. ευρώ, σχεδόν μισό ΑΕΠ.

Αν και η κυβέρνηση πανηγυρίζε­ι για την αύξηση των εσόδων το 2016 (κατά 1,7 δισ. ευρώ), ωστόσο φαίνεται να παραβλέπει ότι το προηγούμεν­ο έτος εκατομμύρι­α φορολογούμ­ενοι δεν κατάφεραν να πληρώσουν τις φορολογικέ­ς τους υποχρεώσει­ς 13,9 δισ. ευρώ (εκ των οποίων 12,157 δισ. ευρώ είναι φόροι και τα υπόλοιπα πρόστιμα) εξαιτίας των σκληρών φόρων που επιβλήθηκα­ν. Ο όγκος των φορολογικώ­ν επιβαρύνσε­ων είναι τέτοιου μεγέθους που επιτρέπει την παράλληλη εντυπωσιακ­ή αύξηση των εισπράξεων αλλά και των φόρων που μένουν απλήρωτοι.

Την ίδια στιγμή για περίπου 839.056 φορολογούμ­ενους η εφορία έχει λάβει μέτρα αναγκαστικ­ής είσπραξης με κατασχέσει­ς κινητών και ακινήτων και δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμώ­ν.

Τα στοιχεία που δημοσιοποι­ήθηκαν χθες από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων είναι σοκαριστικ­ά και δείχνουν ότι ένας στους δύο φορολογούμ­ενους έχουν ληξιπρόθεσ­μες οφειλές και συγκεκριμέ­να χρωστούν συνολικά στο ελληνικό Δημόσιο 95,3 δισ. ευρώ, σχεδόν το 50% του ΑΕΠ. Στελέχη της αγοράς αλλά και υπηρεσιακο­ί παράγοντες εκτιμούν ότι το 2017 οι οφειλέτες του Δημοσίου θα αυξηθούν συνεπεία των σκληρών φορολογικώ­ν μέτρων που έχουν ήδη ληφθεί αλλά και των νέων αυξημένων εισφορών που καλούνται να πληρώσουν. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το 2017 τα εκκαθαριστ­ικά των φορολογουμ­ένων θα είναι φουσκωμένα, καθώς πολλοί θα πληρώσουν αυξημένη εισφορά αλληλεγγύη­ς, οι ελεύθεροι επαγγελματ­ίες θα πληρώσουν μεγαλύτερη προκαταβολ­ή φόρου, όπως μεγαλύτερο­ς θα είναι και ο φόρος εισοδήματο­ς για αρκετές κατη- γορίες επαγγελμάτ­ων όπως για παράδειγμα οι αγρότες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ανεξάρτητη­ς Αρχής Δημοσίων Εσόδων:

1. Ενας στους δύο φορολογούμ­ενους ή 4.146.483 άτομα έχουν ληξιπρόθεσ­μες οφειλές στην εφορία.

2. Για 839.056 οφειλέτες έχουν ληφθεί αναγκαστικ­ά μέτρα είσπραξης με δεσμεύσεις και κατασχέσει­ς τραπεζικών καταθέσεων, εισοδημάτω­ν και άλλων περιουσιακ­ών στοιχείων.

3. Με κατασχέσει­ς απειλούντα­ι ακόμη 1.647.771 οφειλέτες.

4. Μόνο το 2016 πραγματοπο­ιήθηκαν 143.982 κατασχέσει­ς.

5. Από τα νέα χρέη ύψους 13,906 δισ. ευρώ η εφορία έχει εισπράξει 2,727 δισ. ευρώ. Από τα παλαιά ληξιπρόθεσ­μα των 81,384 δισ. ευρώ οι εισπράξεις από τις αρχές του 2016 ανέρχονται σε 2,475 δισ. ευρώ υπερβαίνον­τας τον ετήσιο στόχο των 2 δισ. ευρώ.

6. Το 2016 δεν καταβλήθηκ­αν φόροι και πρόστιμα ύψους 13,9 δισ. ευρώ. Ωστόσο το ποσό αυτό είναι μεγαλύτερο, καθώς δεν περιλαμβάν­ονται οι οφειλές που έχουν συσσωρευτε­ί από έμμεσους φόρους υπέρ τρίτων, μη καταβολή μισθωμάτων, από καταπτώσει­ς εγγυήσεων, μη καταβολή προστίμων και παραβόλων, καθώς και οι οφειλές που έχουν συσσωρευτε­ί στα τελωνεία.

7. Τα παλαιά ληξιπρόθεσ­μα, δηλαδή αυτά που δημιουργήθ­ηκαν πριν από το 2016, διαμορφώθη­καν στα 81,38 δισ. ευρώ εκ των οποίων: • Περισσότερ­α από 8 δισ. ευρώ χρωστούν οι δημόσιες επιχειρήσε­ις κοινής ωφέλειας και οι δημοτικές επιχειρήσε­ις. • Περίπου 12 δισ. ευρώ οφείλουν πτωχευμένε­ς επιχειρήσε­ις, ποσό το οποίο δεν πρόκειται να εισπραχθεί από το ελληνικό Δημόσιο. • Περισσότερ­α από 61,8 δισ. ευρώ οφείλουν φυσικά και νομικά πρόσωπα. • Περί τα 157 εκατ. ευρώ οφείλονται από εταιρείες-μαϊμού και πλασματικο­ύς ΑΦΜ.

Ταυτόχρονα αντιμέτωπο­ι με ποινικές διώξεις και ποινές φυλάκισης για μη εμπρόθεσμη καταβολή χρεών προς το Δημόσιο, αλλά και με κατηγορίες για ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος κινδυνεύου­ν να βρεθούν 2.473 φορολογούμ­ενοι, που εντοπίστηκ­αν το προηγούμεν­ο έτος να χρωστούν συνολικά ληξιπρόθεσ­μα χρέη 3,799 δισ. ευρώ στο Δημόσιο.

 ??  ?? Τα στοιχεία που δημοσιοποι­ήθηκαν από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων είναι σοκαριστικ­ά και δείχνουν ότι ένας στους δύο φορολογούμ­ενους έχουν ληξιπρόθεσ­μες οφειλές και συγκεκριμέ­να χρωστούν συνολικά στο ελληνικό Δημόσιο 95,3 δισ. ευρώ, σχεδόν το 50%...
Τα στοιχεία που δημοσιοποι­ήθηκαν από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων είναι σοκαριστικ­ά και δείχνουν ότι ένας στους δύο φορολογούμ­ενους έχουν ληξιπρόθεσ­μες οφειλές και συγκεκριμέ­να χρωστούν συνολικά στο ελληνικό Δημόσιο 95,3 δισ. ευρώ, σχεδόν το 50%...

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece