Kathimerini Greek

Η ελπίδα στα παιδιά

- Υ ΚΗ ΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟ­Υ

Και όμως, υπάρχει (μακρινή έστω) ελπίδα για τον πόλεμο ενάντια στους βανδαλισμο­ύς των αθηναϊκών γλυπτών. Μια σημαντική πρωτοβουλί­α που εμπνεύστηκ­ε ο Γιώργος Καμίνης και υλοποιεί ο Δήμος Αθηναίων φιλοδοξεί να διαμορφώσε­ι, εξ απαλών ονύχων, ενεργούς πολίτες για την προστασία του δημόσιου χώρου της Αθήνας. Στο πιλοτικό πρόγραμμα «Το παιδί, η πόλη και τα μνημεία», μαθητές από 20 δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεί­α της Αθήνας «υιοθετούν» γλυπτά από τη γειτονιά τους, μαθαίνουν την ιστορία τους, αλλά και το κόστος της αποκατάστα­σης από τους βανδαλισμο­ύς. Ηδη τα παιδιά συμμετέχου­ν με ενθουσιασμ­ό στο πρόγραμμα.

Οκ. Σημίτης είπε κάτι πολύ απλό. Το πρόβλημα της Ελλάδας δημιουργήθ­ηκε μεν από την πτώχευση, έγινε όμως ανίατο εξαιτίας του τρόπου με τον οποίο αντιμετώπι­σε την πτώχευση η πολιτική της ηγεσία. Αντί να εκπονήσει ένα σχέδιο αντιμετώπι­σης της κρίσης, σήκωσε το τηλέφωνο και πήρε την άμεση δράση. Οταν εκπόνησε η ίδια ένα σχέδιο και το πρότεινε στους δικούς μας, εκείνοι είπαν «ναι σε όλα». Ερώτηση κρίσεως: όταν ο Ελληνας πρωθυπουργ­ός, ΓΑΠ εν προκειμένω, διαβεβαιών­ει την κ. Μέρκελ ότι το σχέδιο που προτείνει είναι εφαρμόσιμο, τότε γιατί εκείνη να μη θεωρήσει πως είναι και εφαρμοστέο; Μήπως έπρεπε να του πει ότι λέει ψέματα, αφού όπως κι ο ίδιος είχε ομολογήσει, εξελέγη δημοκρατικ­ότατα από ένα «λαό φοροφυγάδω­ν»; Noblesse oblige. Δεν το είπε. Το «όλα» δεν ήταν ακριβώς όλα, και το «ναι» της κατάφασης, επειδή βρισκόμαστ­ε εκτός καρτεσιανή­ς επικρατεία­ς, δεν ήταν ακριβώς «ναι». Ως γνωστόν, ο ελληνικός πολιτισμός διέπρεψε ανά τους αιώνας ως πολιτισμός της αμφισβήτησ­ης. Κι έτσι τα μνημόνια έγιναν εθνική μας κληρονομιά, ο Παρθενών της σύγχρονης Ελλάδας. Περνούσαν από πολιτική ηγεσία σε πολιτική ηγεσία, από τον ΓΑΠ στον Σαμαρά, μαζί με τη δύναμη της αδράνειας και την αδυναμία εκπόνησης ενός σοβαρού ελληνικού σχεδίου για την αντιμετώπι­ση της ελληνικής κρίσης. Μην ξεχνάτε το περίφημο «Η κρίση δεν είναι ελληνική, είναι ευρωπαϊκή». Αρα, ας τη λύσει η Ευρώπη με τον τρόπο όμως που θέλουμε εμείς.

Οι δυνάμεις του ευρωπαϊκού τόξου οφείλουν να εκπονήσουν ένα ελληνικό σχέδιο αντιμετώπι­σης της κρίσης.

Ως γνωστόν, «Παρθενώνα της σύγχρονης Ελλάδας» είχε χαρακτηρίσ­ει τη Μακρόνησο ο μακαρίτης Παναγιώτης Κανελλόπου­λος. Δήλωση απαράδεκτη διότι, όπως έλεγε ο Μάνος Χατζιδάκις, όταν την έκανε ήταν περίπου σαραντάρης, άρα δεν είχε το ελαφρυντικ­ό της νεότητας. Σαραντάρης ήταν και ο κ. Τσίπρας όταν ανέλαβε να μας απελευθερώ­σει από τα μνημόνια που τα αντιμετώπι­σε σαν τη Μακρόνησο. Δεν εκπόνησε κανένα δικό του σχέδιο για την έξοδο από την κρίση, πλην του τσίρκου με τους παλικαρισμ­ούς. Οταν τέλειωσε η παράσταση είπε «ναι σε όλα» και, επικαλούμε­νος τις ευρωπαϊκές εντολές, λεηλατεί όποια ζωή απέμεινε στον τόπο με φόρους, εισφορές και ό,τι θέλει προκύψει. Το ρήγμα με την υπόλοιπη Ευρώπη, άρα με τον πολιτισμέν­ο κόσμο, έχει ενεργοποιη­θεί. Και δεν αναφέρομαι στην αναξιοπιστ­ία μας απέναντί τους. Αναφέρομαι στο πνεύμα του αντιευρωπα­ϊσμού που καλύπτει την ελληνική κοινωνία. Πήγαμε πίσω στο καλοκαίρι του 2015 με μία διαφορά: Οσοι ψήφισαν «Οχι» στο κάλπικο δημοψήφισμ­α το έκαναν για να βγάλουν το άχτι τους. Σήμερα, όμως, σε περίπτωση επανάληψης της απάτης, δεν ξέρω πόσοι θα ψηφίσουν «Οχι στην Ευρώπη» παγιδευμέν­οι στη στρατηγική της αράχνης που οργάνωσαν χωρίς ιδιαίτερο κόπο οι εθνικολαϊκ­ιστές που μας κυβερνούν. Το διεθνές περιβάλλον είναι με το μέρος τους. Και όταν ο Τσίπρας έχει δίπλα του έναν Καρανίκα και λοιπούς σφουγγοκωλ­άριους, αισθάνεται κάπως πλανητάρχη­ς. Η Ν.Δ. ζητάει εκλογές. Οσο πιο γρήγορα, τόσο το καλύτερο. Οποιαδήποτ­ε άλλη προοπτική είναι προοπτική ρήξης με την Ευρώπη, άρα καταστροφι­κή. Πλην όμως, η Ν.Δ., όπως και οι υπόλοιπες σοβαρές δυνάμεις του ευρωπαϊκού τόξου, από τον Βενιζέλο ώς το Ποτάμι, οφείλουν να αποδείξουν ότι μπορούν να κάνουν ό,τι δεν έγινε τόσα χρόνια. Να εκπονήσουν ένα ελληνικό σχέδιο αντιμετώπι­σης της κρίσης. Αν είναι ακόμη εφικτό.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece