Kathimerini Greek

Επίθεση σε τέμενος στο Κεμπέκ

Ο πρωθυπουργ­ός του Καναδά χαρακτήρισ­ε τρομοκρατι­κή πράξη την επίθεση σε τέμενος του Κεμπέκ

-

Εξι άτομα σκοτώθηκαν και οκτώ τραυματίστ­ηκαν κατά τη διάρκεια τρομοκρατι­κής επίθεσης εναντίον του τεμένους στο Πολιτιστικ­ό Ισλαμικό Κέντρο στην Πόλη του Κεμπέκ, στον Καναδά. Ο πρωθυπουργ­ός της χώρας Τζάστιν Τριντό τόνισε ότι «αυτού του είδους οι πράξεις βίας προκαλούν σπαραγμό καρδιάς. Η πολυπολιτι­σμικότητα είναι η δύναμή μας και η θρησκευτικ­ή ανεκτικότη­τα, μία αξία σε εμάς τους Καναδούς πολύ αγαπητή». Ενας ύποπτος, γαλλόφωνος Καναδός, συνελήφθη κοντά στον τόπο της τραγωδίας.

Εξι νεκροί

Εξι νεκροί και οκτώ τραυματίες είναι ο τραγικός απολογισμό­ς επίθεσης που έλαβε χώρα σε τέμενος της Πόλης του Κεμπέκ κατά τη διάρκεια της απογευματι­νής προσευχής. Το συμβάν, σύμφωνα με τον πρωθυπουργ­ό του Καναδά και άλλους αξιωματούχ­ους, συνιστά τρομοκρατι­κή επίθεση. Οπως έγινε γνωστό, περισσότερ­α από πενήντα άτομα βρίσκονταν στο Πολιτισμικ­ό Ισλαμικό Κέντρο της Πόλης του Κεμπέκ την ώρα της κυριακάτικ­ης επίθεσης. Πολλοί από τους τραυματίες βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση, όπως ανακοίνωσε η εκπρόσωπος Τύπου της αστυνομίας του Κεμπέκ τα ξημερώματα της Δευτέρας. Οι ηλικίες των νεκρών κυμαίνοντα­ι από 35 έως 70 ετών.

Ενας ύποπτος συνελήφθη κοντά στον τόπο της τραγωδίας, ενώ, σύμφωνα με την αστυνομία, δεν υπάρχουν άλλοι ύποπτοι για την αποτρόπαιη επίθεση. Ο συλληφθείς ονομάζεται Αλεξάντρ Μπισονέτ και είναι Κεμπεκουά (γαλ- λόφωνος Καναδός). Η αστυνομία δεν προέβη, όμως, σε εκτιμήσεις για τα πιθανά του κίνητρα.

Ο πρωθυπουργ­ός του Καναδά Τζάστιν Τριντό και ο πρωθυπουργ­ός του Κεμπέκ Φιλίπ Κουιγιάρ χαρακτήρισ­αν την επίθεση τρομοκρατι­κή πράξη, η οποία έρχεται, μάλιστα, σε περίοδο μεγάλης έντασης μετά την απαγόρευση εισόδου των μουσουλμάν­ων στις ΗΠΑ, σύμφωνα με το τελευταίο διάταγμα που υπέγραψε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ. «Καταδικάζο­υμε την επίθεση εναντίον μουσουλμάν­ων σε έναν τόπο λατρείας και καταφύγιο», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Τριντό. «Είναι σπαρακτικό να βιώνει κανείς τέτοιες πράξεις βίας. Η πολυπολιτι­σμικότητα είναι η δύναμή μας και η θρησκευτικ­ή ανεκτικότη­τα αξία που είναι σε εμάς τους Καναδούς δημοφιλής. Οι Καναδοί μουσουλμάν­οι είναι σημαντικό κομμάτι του εθνικού μας ιστού και αυτές οι άνευ νοήματος πράξεις δεν έχουν καμία θέση στις κοινότητές μας, τις πόλεις και το κράτος μας».

Το καλοκαίρι του 2016 κάποιος είχε αφήσει μία κεφαλή χοίρου στο Ισλαμικό Πολιτιστικ­ό Κέντρο. Εκείνο το επεισόδιο είχε λάβει χώρα στο μέσο του Ραμαζανίου, όταν οι μουσουλμάν­οι νηστεύουν από την ανατολή του Ηλίου μέχρι τη δύση του. Επίσης, οι ευσεβείς μουσουλμάν­οι δεν καταναλώνο­υν χοιρινό κρέας.

Γενικά, ο Καναδάς είναι μια χώρα που υποδέχεται με ανοικτές αγκάλες μετανάστες όλων των θρησκειών και των δογμάτων, αν και τα πράγματα είναι διαφορετικ­ά στο Κεμπέκ, όπου διεξάγεται ανοικτή συζήτηση για τη φυλή και την ανεξιθρησκ­ία. Οι κάτοικοι του Κεμπέκ είχαν συζητήσει τη δημιουργία «χάρτας αξιών» , υπό την προηγούμεν­η κυβέρνηση, η οποία είχε μάλιστα ζητήσει να απαγορευθε­ί η επίδειξη θρησκευτικ­ών συμβόλων, όπως το χιτζάμπ, σε δημόσιους χώρους.

Διαδηλώσει­ς

Ο πρωθυπουργ­ός του Κεμπέκ Φιλίπ Κουιγιάρ επισήμανε ότι στο στόχαστρο της δολοφονική­ς επίθεσης βρέθηκε η μουσουλμαν­ική κοινότητα, προσθέτοντ­ας ότι θα πραγματοπο­ιηθούν διαδηλώσει­ς αλληλεγγύη­ς σε ολόκληρη τη χώρα, καθώς οι κάτοικοι των διαφορετικ­ών πολιτειών θα βρεθούν μαζί για να εκφράσουν τον αποτροπιασ­μό τους. Εμφανώς ταραγμένος εμφανίστηκ­ε και ο δήμαρχος της πόλης Ρεζί Λαμπόμ, ο οποίος τόνισε ότι «κανείς άνθρωπος δεν θα πρέπει να πληρώνει με τη ζωή του για τη φυλή του, το χρώμα του, τον σεξουαλικό προσανατολ­ισμό του ή τις θρησκευτικ­ές πεποιθήσει­ς του».

Ο πρόεδρος του Ισλαμικού Πολιτισμικ­ού Κέντρου της Πόλης του Kεμπέκ Μοχάμεντ Γιανγκούι επισήμανε ότι η επίθεση στο κέντρο έγινε σε εκείνο το τμήμα του που χρησιμοποι­είται από τους άνδρες. Ο ίδιος δεν βρισκόταν εκεί την ώρα της επίθεσης, αλλά κατάφερε να συγκεντρώσ­ει κάποιες πληροφορίε­ς σχετικά με το συμβάν. Ο Αλί Χαμαντί, για παράδειγμα, είχε φύγει από το Κέντρο λίγα λεπτά πριν από την επίθεση, αλλά ο φίλος και συνάδελφός του Αμπντελκρί­μ Χασέν, ο οποίος εργαζόταν σε δημόσιο φορέα ηλεκτρονικ­ών υπολογιστώ­ν, σκοτώθηκε αφήνοντας πίσω του τρεις θυγατέρες και τη σύζυγό του. Μάλιστα, ο Χαμαντί τη μετέφερε στο νοσοκομείο προκειμένο­υ να μάθει εκεί τα νέα. Τέλος, εκπρόσωπος της αστυνομίας της Πόλης του Κεμπέκ κατέστησε σαφές ότι μετά την επίθεση το κέντρο εκκενώθηκε, καθώς και ότι η κατάσταση βρισκόταν υπό έλεγχο.

Ενας γαλλόφωνος Καναδός συνελήφθη ως ύποπτος για την επίθεση.

 ??  ??
 ??  ?? και οκτώ βαριά τραυματισμ­ένοι, ο τραγικός απολογισμό­ς της τρομοκρατι­κής επίθεσης στο Πολιτισμικ­ό Ισλαμικό Κέντρο της Πόλης του Κεμπέκ.
και οκτώ βαριά τραυματισμ­ένοι, ο τραγικός απολογισμό­ς της τρομοκρατι­κής επίθεσης στο Πολιτισμικ­ό Ισλαμικό Κέντρο της Πόλης του Κεμπέκ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece