Ρέγκλινγκ: Νέα δόση μόνο με ΔΝΤ

Το ένα τρίτο των προαπαιτουμένων έχει υλοποιήσει η Αθήνα, παραδέχεται ο Τσακαλώτος

Kathimerini Greek - - ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ - Της ανταποκρίτριάς μας στις ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ ΕΛΕΝΗΣ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗ

Καθώς η κυβέρνηση αναζητεί στρατηγική εν όψει της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς, η Ευρωζώνη κλιμακώνει την πίεση για υποχωρήσεις που θα επιτρέψουν τη συμμετοχή του ΔΝΤ. Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ, προειδοποίησε χθες πως νέα δόση θα καταβληθεί αφού αποφασίσει το Ταμείο να συμμετάσχει. Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών επανέλαβε, επίσης, ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ είναι προϋπόθεση για τη διάσωση.

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος σε επιστολή του προς τους θεσμούς ομολογεί ότι έχει υλοποιηθεί μόνο το 1/3 των προαπαιτουμένων για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης μεταρρυθμίσεων.

Οποιαδήποτε εκταμίευση προς την Ελλάδα θα γίνει μόνο με τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα. Αυτό δήλωσε χθες ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM) Κ. Ρέγκλινγκ, επιβεβαιώνοντας την ανάγκη για τη συμμετοχή του ΔΝΤ. Ο κ. Ρέγκλινγκ είπε χαρακτηριστικά ότι «η τεχνογνωσία του Ταμείου είναι απαραίτητη».

Στην ίδια γραμμή ήταν και το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών όπου στη χθεσινή ενημέρωση προς τους δημοσιογράφους είπε πως «εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι το ΔΝΤ θα τηρήσει την υπόσχεσή του. Και είναι πολύ νωρίς για να υποθέσει κανείς το τι θα γίνει σε αντίθετη περίπτωση», ξεκαθαρίζοντας πάντως πως συμμετοχή του ΔΝΤ είναι και η παροχή τεχνογνωσίας αλλά και η χορήγηση οικονομικής στήριξης. Συγχρόνως κλήθηκε να σχολιάσει δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Bild, η οποία επικαλούμενη κύκλους των Χριστιανοδημοκρατών υποστηρίζει πως ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε σκοπεύει να εισηγηθεί την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ σε περίπτωση που το ΔΝΤ αρνηθεί τελικά να συμμετάσχει στο τρίτο δανειακό πρόγραμμα. Η απάντηση του εκπροσώπου του υπουργείου Οικονομικών ήταν πως «δεν υπάρχει κάτι νεότερο».

Χωρίς κάποια άμεση λύση περιγράφουν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι την κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις μετά το Eurogroup της Πέμπτης, καθώς πλέον είναι ξεκάθαρο πως όλοι αναμένουν τον Ελληνα πρωθυπουργό που πρέπει να αποφασίσει αν θα νομοθετήσει μέτρα για το 2019 όπως ζητούν πλέον όλοι οι θεσμοί και όχι μόνο το ΔΝΤ από την Ελλάδα.

Και ενώ πίσω από κλειστές πόρτες η ανησυχία των Ευρωπαίων αξιωματούχων για το πώς θα εξελιχθούν οι επόμενες εβδομάδες είναι εμφανής δημόσια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσπαθεί να κρατήσει χαμηλούς τόνους. «Εργαζόμαστε εντατικά με τις ελληνικές αρχές και τους υπόλοιπους εταίρους, προκειμένου να επιτευχθεί η ολοκλήρωση της αξιολόγησης», είπε χθες η εκπρόσωπος τη Κομισιόν, προσθέτοντας ότι «το Eurogroup της περασμένης εβδομάδας κατέγραψε τα ζητήματα που παραμένουν ανοικτά και επί των οποίων συ- νεχίζονται οι συζητήσεις».

Και ενώ οι Βρυξέλλες τονίζουν ότι η Ελλάδα πρέπει να υιοθετήσει όλες τις μεταρρυθμίσεις, η ελληνική πλευρά, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, με την επιστολή που έστειλε την προηγούμενη εβδομάδα ο κ. Τσακαλώτος στους δανειστές, παραδέχεται ότι μόλις το ένα τρίτο από τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για τη δεύτερη αξιολόγηση έχει υλοποιηθεί μέχρι στιγμής, τα δύο τρίτα αναμένεται να ολοκληρωθούν τις επόμενες εβδομάδες και τα υπόλοιπα μέσα σε 10 μέρες, αφού κλείσει η συμφωνία. Από τις μεταρρυθμίσεις που παραμένουν, είναι να κλείσει το δημοσιονομικό κενό του 2018 (οι θεσμοί το υπολογίζουν στα 700 εκατ. ενώ η κυβέρνηση στα 550 εκατ.) και να γίνουν οι μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά και στην αγορά ενέργειας. Στην επιστολή του κ. Τσακαλώτου, σύμφωνα με το Βloomberg, αναφέρεται πως δεν αναμένεται να υπάρχει δημοσιονομικό κενό για φέτος καθώς το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016 υπολογίζεται στο 2,3% του ΑΕΠ, αρκετά υψηλότερο από τον στόχο.

Σχολιάζοντας την έκθεση του ΔΝΤ, που χαρακτηρίζει το ελληνικό χρέος «εξαιρετικά μη βιώσιμο», η οποία διέρρευσε στον Τύπο, εκπρόσωπος του ESM τόνισε για άλλη μια φορά ότι «δεν βλέπουμε κανένα λόγο για ανησυχητική αποτίμηση της κατάστασης του ελληνικού χρέους»,

Για πρόταση Σόιμπλε για Grexit αν το ΔΝΤ δεν συμμετάσχει τελικά στο ελληνικό πρόγραμμα κάνει λόγο η εφημερίδα Bild.

ενώ πρόσθεσε πως «το χρέος της Ελλάδας είναι διαχειρίσιμο, αν οι μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί εφαρμοστούν πλήρως». Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ESM, η Ευρώπη έχει «σαφώς δεσμευθεί να υποστηρίξει την Ελλάδα με μια επιπλέον ελάφρυνση του χρέους», αν χρειαστεί μετά τη λήξη του προγράμματος το 2018, υπό την προϋπόθεση ότι η Αθήνα θα έχει υιοθετήσει όλες τις συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις.

Συγχρόνως, σύμφωνα με την έκθεση που έφερε στο φως την περασμένη Κυριακή η «Κ», είναι ξεκάθαρο ότι το ΔΝΤ στις διαπραγματεύσεις του για νέο πρόγραμμα με την Ελλάδα θα ζητήσει μία σειρά από μεταρρυθμίσεις που δεν περιορίζονται στο ασφα- λιστικό και στη μείωση του αφορολογήτου. Στην έκθεση γίνεται αναφορά και σε άλλες μεταρρυθμίσεις, καθώς όπως επισημαίνει «για να προχωρήσει η ελληνική οικονομία χρειάζεται διεύρυνση της φορολογικής βάσης, ισχυρή εφαρμογή της φορολογικής συμμόρφωσης και ανάπτυξη στοχευμένων δικτύων κοινωνικής ασφάλειας». Συγχρόνως αναφέρει πως η Ελλάδα πρέπει να επανεκκινήσει τις στάσιμες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που αφορούν στις αγορές προϊόντων, υπηρεσιών, στα εργασιακά και στα κλειστά επαγγέλματα, προκειμένου να παραμείνει μέλος της Ευρωζώνης. «Κλειδί είναι η διασφάλιση ισχυρής ιδιοκτησίας του προγράμματος», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

«H τεχνογνωσία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου είναι απαραίτητη στο ελληνικό πρόγραμμα», τόνισε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece

© PressReader. All rights reserved.