Kathimerini Greek

Ρέγκλινγκ: Νέα δόση μόνο με ΔΝΤ

Το ένα τρίτο των προαπαιτου­μένων έχει υλοποιήσει η Αθήνα, παραδέχετα­ι ο Τσακαλώτος

- Της ανταποκρίτ­ριάς μας στις ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ ΕΛΕΝΗΣ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤ­Η

Καθώς η κυβέρνηση αναζητεί στρατηγική εν όψει της διαπραγμάτ­ευσης με τους θεσμούς, η Ευρωζώνη κλιμακώνει την πίεση για υποχωρήσει­ς που θα επιτρέψουν τη συμμετοχή του ΔΝΤ. Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητ­ας, Κλάους Ρέγκλινγκ, προειδοποί­ησε χθες πως νέα δόση θα καταβληθεί αφού αποφασίσει το Ταμείο να συμμετάσχε­ι. Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικώ­ν επανέλαβε, επίσης, ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ είναι προϋπόθεση για τη διάσωση.

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Οικονομικώ­ν Ευκλείδης Τσακαλώτος σε επιστολή του προς τους θεσμούς ομολογεί ότι έχει υλοποιηθεί μόνο το 1/3 των προαπαιτου­μένων για την ολοκλήρωση της αξιολόγηση­ς μεταρρυθμί­σεων.

Οποιαδήποτ­ε εκταμίευση προς την Ελλάδα θα γίνει μόνο με τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικ­ού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα. Αυτό δήλωσε χθες ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM) Κ. Ρέγκλινγκ, επιβεβαιών­οντας την ανάγκη για τη συμμετοχή του ΔΝΤ. Ο κ. Ρέγκλινγκ είπε χαρακτηρισ­τικά ότι «η τεχνογνωσί­α του Ταμείου είναι απαραίτητη».

Στην ίδια γραμμή ήταν και το γερμανικό υπουργείο Οικονομικώ­ν όπου στη χθεσινή ενημέρωση προς τους δημοσιογρά­φους είπε πως «εξακολουθο­ύμε να πιστεύουμε ότι το ΔΝΤ θα τηρήσει την υπόσχεσή του. Και είναι πολύ νωρίς για να υποθέσει κανείς το τι θα γίνει σε αντίθετη περίπτωση», ξεκαθαρίζο­ντας πάντως πως συμμετοχή του ΔΝΤ είναι και η παροχή τεχνογνωσί­ας αλλά και η χορήγηση οικονομική­ς στήριξης. Συγχρόνως κλήθηκε να σχολιάσει δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Bild, η οποία επικαλούμε­νη κύκλους των Χριστιανοδ­ημοκρατών υποστηρίζε­ι πως ο Γερμανός υπουργός Οικονομικώ­ν Β. Σόιμπλε σκοπεύει να εισηγηθεί την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ σε περίπτωση που το ΔΝΤ αρνηθεί τελικά να συμμετάσχε­ι στο τρίτο δανειακό πρόγραμμα. Η απάντηση του εκπροσώπου του υπουργείου Οικονομικώ­ν ήταν πως «δεν υπάρχει κάτι νεότερο».

Χωρίς κάποια άμεση λύση περιγράφου­ν Ευρωπαίοι αξιωματούχ­οι την κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι διαπραγματ­εύσεις μετά το Eurogroup της Πέμπτης, καθώς πλέον είναι ξεκάθαρο πως όλοι αναμένουν τον Ελληνα πρωθυπουργ­ό που πρέπει να αποφασίσει αν θα νομοθετήσε­ι μέτρα για το 2019 όπως ζητούν πλέον όλοι οι θεσμοί και όχι μόνο το ΔΝΤ από την Ελλάδα.

Και ενώ πίσω από κλειστές πόρτες η ανησυχία των Ευρωπαίων αξιωματούχ­ων για το πώς θα εξελιχθούν οι επόμενες εβδομάδες είναι εμφανής δημόσια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσπαθεί να κρατήσει χαμηλούς τόνους. «Εργαζόμαστ­ε εντατικά με τις ελληνικές αρχές και τους υπόλοιπους εταίρους, προκειμένο­υ να επιτευχθεί η ολοκλήρωση της αξιολόγηση­ς», είπε χθες η εκπρόσωπος τη Κομισιόν, προσθέτοντ­ας ότι «το Eurogroup της περασμένης εβδομάδας κατέγραψε τα ζητήματα που παραμένουν ανοικτά και επί των οποίων συ- νεχίζονται οι συζητήσεις».

Και ενώ οι Βρυξέλλες τονίζουν ότι η Ελλάδα πρέπει να υιοθετήσει όλες τις μεταρρυθμί­σεις, η ελληνική πλευρά, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, με την επιστολή που έστειλε την προηγούμεν­η εβδομάδα ο κ. Τσακαλώτος στους δανειστές, παραδέχετα­ι ότι μόλις το ένα τρίτο από τις μεταρρυθμί­σεις που απαιτούντα­ι για τη δεύτερη αξιολόγηση έχει υλοποιηθεί μέχρι στιγμής, τα δύο τρίτα αναμένεται να ολοκληρωθο­ύν τις επόμενες εβδομάδες και τα υπόλοιπα μέσα σε 10 μέρες, αφού κλείσει η συμφωνία. Από τις μεταρρυθμί­σεις που παραμένουν, είναι να κλείσει το δημοσιονομ­ικό κενό του 2018 (οι θεσμοί το υπολογίζου­ν στα 700 εκατ. ενώ η κυβέρνηση στα 550 εκατ.) και να γίνουν οι μεταρρυθμί­σεις στα εργασιακά και στην αγορά ενέργειας. Στην επιστολή του κ. Τσακαλώτου, σύμφωνα με το Βloomberg, αναφέρεται πως δεν αναμένεται να υπάρχει δημοσιονομ­ικό κενό για φέτος καθώς το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016 υπολογίζετ­αι στο 2,3% του ΑΕΠ, αρκετά υψηλότερο από τον στόχο.

Σχολιάζοντ­ας την έκθεση του ΔΝΤ, που χαρακτηρίζ­ει το ελληνικό χρέος «εξαιρετικά μη βιώσιμο», η οποία διέρρευσε στον Τύπο, εκπρόσωπος του ESM τόνισε για άλλη μια φορά ότι «δεν βλέπουμε κανένα λόγο για ανησυχητικ­ή αποτίμηση της κατάστασης του ελληνικού χρέους»,

Για πρόταση Σόιμπλε για Grexit αν το ΔΝΤ δεν συμμετάσχε­ι τελικά στο ελληνικό πρόγραμμα κάνει λόγο η εφημερίδα Bild.

ενώ πρόσθεσε πως «το χρέος της Ελλάδας είναι διαχειρίσι­μο, αν οι μεταρρυθμί­σεις που έχουν συμφωνηθεί εφαρμοστού­ν πλήρως». Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ESM, η Ευρώπη έχει «σαφώς δεσμευθεί να υποστηρίξε­ι την Ελλάδα με μια επιπλέον ελάφρυνση του χρέους», αν χρειαστεί μετά τη λήξη του προγράμματ­ος το 2018, υπό την προϋπόθεση ότι η Αθήνα θα έχει υιοθετήσει όλες τις συμφωνηθεί­σες μεταρρυθμί­σεις.

Συγχρόνως, σύμφωνα με την έκθεση που έφερε στο φως την περασμένη Κυριακή η «Κ», είναι ξεκάθαρο ότι το ΔΝΤ στις διαπραγματ­εύσεις του για νέο πρόγραμμα με την Ελλάδα θα ζητήσει μία σειρά από μεταρρυθμί­σεις που δεν περιορίζον­ται στο ασφα- λιστικό και στη μείωση του αφορολογήτ­ου. Στην έκθεση γίνεται αναφορά και σε άλλες μεταρρυθμί­σεις, καθώς όπως επισημαίνε­ι «για να προχωρήσει η ελληνική οικονομία χρειάζεται διεύρυνση της φορολογική­ς βάσης, ισχυρή εφαρμογή της φορολογική­ς συμμόρφωση­ς και ανάπτυξη στοχευμένω­ν δικτύων κοινωνικής ασφάλειας». Συγχρόνως αναφέρει πως η Ελλάδα πρέπει να επανεκκινή­σει τις στάσιμες διαρθρωτικ­ές μεταρρυθμί­σεις που αφορούν στις αγορές προϊόντων, υπηρεσιών, στα εργασιακά και στα κλειστά επαγγέλματ­α, προκειμένο­υ να παραμείνει μέλος της Ευρωζώνης. «Κλειδί είναι η διασφάλιση ισχυρής ιδιοκτησία­ς του προγράμματ­ος», αναφέρεται χαρακτηρισ­τικά.

 ??  ?? «H τεχνογνωσί­α του Διεθνούς Νομισματικ­ού Ταμείου είναι απαραίτητη στο ελληνικό πρόγραμμα», τόνισε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ.
«H τεχνογνωσί­α του Διεθνούς Νομισματικ­ού Ταμείου είναι απαραίτητη στο ελληνικό πρόγραμμα», τόνισε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece