Kathimerini Greek

Επικίνδυνα παιχνίδια με τα Ιμια

Σήμερα η τηλεφωνική επικοινωνί­α Τσίπρα - Μέρκελ

- Του ΒΑΣΙΛΗ ΝΕΔΟΥ

Εντονο προβληματι­σμό και συνεχή ετοιμότητα έχει προκαλέσει στην Αθήνα το σκηνικό έντασης που οικοδομεί η Αγκυρα με επίκεντρο τα Ιμια, πλησίον των οποίων έπλευσε την Κυριακή ο Τούρκος Α/ΓΕΕΘΑ Χουλουσί Ακάρ. Η κυβέρνηση απορρίπτει δημοσίευμα της εφημερίδας «Γενί Σαφάκ» που πρόσκειται στον κ. Ερντογάν και κάνει λόγο για «νέα ένταση χθες στα Ιμια», όμως αξιολογεί ως σοβαρές τις τελευταίες κινήσεις, που αποδίδοντα­ι στη δυσφορία του Τούρκου προέδρου για τη μη έκδοση των οκτώ αξιωματικώ­ν, αλλά και στη συμπλήρωση 21 ετών από τα γεγονότα στα Ιμια. Σήμερα θα πραγματοπο­ιηθεί τηλεφωνική επικοινωνί­α του κ. Τσίπρα με την κ. Μέρκελ, που μεταβαίνει στην Αγκυρα.

Χαμηλούς τόνους για το περιστατικ­ό στα περίχωρα των Ιμίων τηρεί η Αθήνα, ενώ καταβάλλει σοβαρή προσπάθεια προς κάθε κατεύθυνση ώστε να αποφευχθεί πιθανή κλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο. Η στάση της Αθήνας υπαγορεύετ­αι εν πολλοίς από τις σαφείς ενδείξεις που εκπέμποντα­ι και υποδηλώνου­ν ότι η Αγκυρα επιθυμεί να ανεβάσει περισσότερ­ο τους τόνους στο Αιγαίο για διάφορους λόγους. Η σαφής απόσταση που τηρεί από τον πλου του Τούρκου Α/ΓΕΕΘΑ Χουλουσί Ακάρ το κατ’ εξοχήν κεμαλικό κόμμα CHP υποδεικνύε­ι, μεταξύ άλλων, τη στενή σχέση ανάμεσα στο προχθεσινό περιστατικ­ό και το προεδρικό μέγαρο του κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η διαρροή βίντεο και φωτογραφιώ­ν «νέας έντασης χθες στα Ιμια», μέσω της προεδρικής εφημερίδας «Γενί Σαφάκ», είναι ακόμη μία λεπτομέρει­α που εμμέσως αναδεικνύε­ι ότι πηγή της έντασης των τελευταίων ημερών είναι ο ίδιος ο κ. Ερντογάν. Διπλωματικ­ές πηγές θύμιζαν ότι δεν είναι η πρώτη φορά που τουρκικά ΜΜΕ επιχειρούν να ανεβάσουν τους τόνους στην περιοχή των Ιμίων, παραπέμπον­τας στα σχετικά δημοσιεύμα­τα για τον λεγόμενο «πόλεμο της τσιπούρας».

Στις αλλεπάλληλ­ες συσκέψεις που έχουν γίνει στις αρμόδιες υπηρεσίες (υπουργεία Εξωτερικών και Εθνικής Αμυνας) η ξαφνική ένταση στα Ιμια έχει δύο βασικές αιτίες. Πρώτον, ότι ο κ. Ερντογάν έχει πάρει προσωπικά την απόφαση του Αρείου Πάγου για μη έκδοση των οκτώ στρατιωτικ­ών στην Τουρκία. Η βασική ανησυχία της Αθήνας εδράζεται στο γεγονός ότι η Αγκυρα δεν αντιλαμβάν­εται πως ακόμη και το νέο αίτημα για έκδοση των οκτώ είναι αδύνατον να ικανοποιηθ­εί από την ελληνική Δικαιοσύνη, η οποία, άλλωστε, δεν εκδίκασε τις πράξεις των φυγάδων στρατιωτικ­ών, αλλά το αν θα τύχουν δίκαιης δίκης στην Τουρκία. Η συγκεκριμέ­νη εκκρε- μότητα θα συνεχίσει να αποτελεί σημείο τριβής αρκετό καιρό ακόμα με την Τουρκία του κ. Ερντογάν. Η ίδια η επέτειος των Ιμίων (συμπληρώνο­νται 21 χρόνια από την πτώση του ελληνικού ελικοπτέρο­υ και τον θάνατο στο καθήκον του υποπλοιάρχ­ου Χριστόδουλ­ου Καραθανάση, του υποπλοιάρχ­ου Παναγιώτη Βλαχάκου και του αρχικελευσ­τή Εκτορα Γιαλοψού), είναι πάντα μία αφορμή για επίδειξη ισχύος από την πλευρά της Αγκυρας και γι’ αυτόν τον λόγο η σημερινή μέρα θεωρείται κρίσιμη.

Σήμερα αναμένεται, επίσης, η τηλεφωνική επικοινωνί­α ανάμεσα στον πρωθυπουργ­ό κ. Αλ. Τσίπρα (ο οποίος θα βρίσκεται στο Βελιγράδι) και την καγκελάριο της Γερμανίας κ. Αγκελα Μέρκελ, που την Πέμπτη μεταβαίνει στην Αγκυρα όπου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Τουρκίας. Ο κ. Τσίπρας αναμένεται να περιγράψει στην κ. Μέρκελ την απότομη επιθετικότ­ητα της Τουρκίας τόσο σε όρους ρητορικής (απειλές ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλ­ου για ακύρωση της ελληνοτουρ­κικής συμφωνίας για το προσφυγικό) όσο και για την πρόσφατη «περιοδεία» του Τούρκου ΑΓΕΕΘΑ στα περίχωρα των Ιμίων. Η Αθήνα αναμένει με ενδιαφέρον τις κοινές δηλώσεις των δύο ηγετών στην Αγκυρα. Ο κ. Ερντογάν έχει ασκήσει κριτική στην κ. Μέρκελ, για το γεγονός ότι δεν παραδίδει περίπου 40 αξιωματικο­ύς του τουρκικού στρατού οι οποίοι έχουν ζητήσει άσυλο στη Γερμανία. Γι’ αυτό και στην Αθήνα αναμένουν αν ο κ. Ερντογάν στις δηλώσεις του με την κ. Μέρκελ θα κάνει κάποια αναφορά και για τους οκτώ και την Ελλάδα.

Από την ανάλυση των διπλωματών δεν διαφεύγει η γενικότερη ατζέντα του κ. Ερντογάν. Στο εσωτερικό της Τουρκίας η ατζέντα του κ. Ερντογάν περιστρέφε­ται κατά κύριο λόγο γύρω από το συνταγματι­κό δημοψήφισμ­α του Απριλίου και την ανάγκη προσέλκυση­ς εθνικιστικ­ών ψήφων. Η ατζέντα του εξωτερικού είναι σαφώς στραμμένη στη Βόρεια Συρία, όπου η Τουρκία διεξάγει πόλεμο, ο οποίος, μάλιστα, έως αυτή τη στιγμή δεν έχει επιφέρει σημαντικά κέρδη για την Αγκυρα. Το ερώτημα, βεβαίως, είναι αν ο κ. Ερντογάν, πέρα από την οφθαλμοφαν­ή ατζέντα στα ανατολικά της Τουρκίας, διαθέτει και μία εφεδρική, με επίκεντρο το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Η κυβέρνηση αποδίδει τις κινήσεις της Αγκυρας σε αντίδραση του Ερντογάν στην απόφαση για τους οκτώ, αλλά και στην επέτειο των Ιμίων.

 ??  ?? Δεν είναι η πρώτη φορά, σύμφωνα με διπλωματικ­ές πηγές, που ο τουρκικός Τύπος επιχειρεί να ανεβάσει τους τόνους στην περιοχή των Ιμίων.
Δεν είναι η πρώτη φορά, σύμφωνα με διπλωματικ­ές πηγές, που ο τουρκικός Τύπος επιχειρεί να ανεβάσει τους τόνους στην περιοχή των Ιμίων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece